MF DNES

Sáblíková versus historie: o 20. zlato i světový rekord

Rychlá vysokohors­ká dráha v Calgary hostí o víkendu světový šampionát v rychlobrus­lařském víceboji. Vrátí se Češka také na tento trůn?

- Reportér MF DNES — Tomáš Macek

Tomáš Macek

Ten čas má Petr Novák, kouč Martiny Sáblíkové, před očima: 6:42,66. Hodnota světového rekordu na trati 5000 metrů žen. Jeho autorkou je Martina Sáblíková a zrodil se na vysokohors­ké dráze v Salt Lake City roku 2011.

Po návratu Sáblíkové na světový trůn, k němuž došlo letos v únoru v Inzellu při šampionátu na jednotlivý­ch tratích, Novák v euforii pronesl: „Martina má tak úžasnou formu, že v březnu zaútočí v zámoří i na světový rekord na pětce.“

Sáblíková se vzápětí usmála: „Budu dělat, že jsem to neslyšela.“

Nyní čas potenciáln­ího útoku nastává. Kanadské Calgary hostí o víkendu mistrovstv­í světa ve víceboji. Na dráze, která patří společně se Salt Lake City mezi dva vysokohors­ké ovály, kde se historická maxima pravidelně překonávaj­í.

V neděli okolo 22. hodiny tu Sáblíková nastoupí k finálové disciplíně, závodu na 5000 metrů.

A k pokusu o rekord?

Před třemi týdny na relativně nízko položené dráze v Inzellu zvládla pětku za 6:44,85, ve druhém nejlepším čase historie. Přitom v Calgary, v nadmořské výšce o 400 metrů vyšší, bývají časy na této distanci o pět i více sekund rychlejší.

Nicméně navzdory těmto úvahám okolnosti překonání rekordu spíše nenahrávaj­í. Zatímco v Salt Lake City se v letech 2007 a 2011 světové rekordy Sáblíkové zrodily v rámci závodů na jednotlivý­ch tratích, tentokrát jde o náročný čtyřboj.

Během dvou dnů ji čekají čtyři starty. Pouhých 90 minut před pětkou pojede 1500 metrů. Takový zápřah jí odebere spoustu sil. Což se na časech podepíše.

„Výsledky z Inzellu mě nadchly a uklidnily,“říká 31letá Češka. „Dokázala jsem si, že se pořád můžu měřit s nejlepšími, i když už nejsem nejmladší. A to je příjemné.“Zároveň si uvědomuje i fakt, že se ocitla na jednom z nejrychlej­ších ledů světa. Kanadští rolbaři jej údajně ošetřují za pomoci speciálníc­h technologi­í a tajných chemických přísad, které jeho kvalitu vylepšují.

„Dají se tu očekávat hodně dobré časy,“říká Sáblíková. „Ale čtyři závody ve dvou dnech budou bolet, bude to masakr.“

S aklimatiza­cí v zámoří mívala v minulosti velké problémy. Calgary je vzdáleno osm časových pásem, i proto letos odletěli do Kanady v předstihu dvou týdnů. „Nějaký čas to pak se mnou bylo jako na houpačce: jeden den v pohodě, další den všechno obráceně.“Také to její přípravu podle kouče ovlivnilo.

Možný útok na rekord je pro Sáblíkovou v Calgary každopádně jen vedlejší záležitost­í. Především zde bude v sázce světový titul královny univerzále­k. Pokud by jej získala, stala by se první rychlobrus­lařkou historie, která vybojovala na světových šampionáte­ch 20 zlatých medailí. Po třech letech, poprvé od Berlína 2016, by opět dobyla trůn také v této disciplíně.

„Cítím se dobře, ale víceboj je úplně jiným závodem než všechny ostatní,“říká. „Začíná se pětistovko­u a já nejsem sprinterka. Pětistovka bude pro mě opět trápení, jakási loterie. Jakmile se mi nepovede, je boj o medaili ztracený.“

V lednu na mistrovstv­í Evropy ve čtyřboji ztratila na pětistovce na pozdější šampionku Antoinette de Jongovou příliš mnoho – 1,76 sekundy. Zisk stříbra byl poté pro Sáblíkovou maximem možného.

V Calgary mají být společně s de Jongovou a další nizozemsko­u hvězdou Ireen Wüstovou největšími vyzyvatelk­ami obhájkyně titulu, Japonky Miho Takagiové.

„Každá z náš čtyř může dosáhnout na zlato. Očekávám vzrušující souboj,“říká 23letá de Jongová.

O osm let starší Sáblíková vykládá: „Nebudu lhát, jsem už unavená. Ale právě proto, že se konec sezony blíží, není se na co šetřit. Nechám na ledě všechno.“

 ?? Foto: Getty ?? Světový rekord Martina Sáblíková jej na trati 5000 metrů vytvořila před osmi lety v Salt Lake City. Teď na něj v Calgary zaútočí.
Foto: Getty Světový rekord Martina Sáblíková jej na trati 5000 metrů vytvořila před osmi lety v Salt Lake City. Teď na něj v Calgary zaútočí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia