MF DNES

Bez mobilu nedají ani ránu

Telefony jsou nejčastějš­í společníci tenistů. Jak je mohou využít v kariéře?

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Pouštějí si z nich hudbu, když nastupují na kurt. Při čekání na zápas se toulají po sociálních sítích. Klábosí s nejbližším­i na vzdálenost tisíců kilometrů. Barbora Strýcová si na něj kupříkladu stáhla aplikaci pomáhající s usnutím.

A kdyby tenistům na některém z velkých turnajů odebrali mobily, patrně by v rozlehlém a přelidněné­m areálu vypukl totální zmatek.

„Nedovedu si grandslam představit bez WhatsAppu. Dvacetkrát za den si s Luckou píšeme: Kde jsi? Kde se potkáme?“líčil Jiří Fencl, kouč Lucie Hradecké, a rovnou připojil scénku z Australian Open.

„Přišli jsme na rozehrávku a na dvorci nás stálo šest. Dohadovali jsme se, kdo si ho opravdu rezervoval. V Melbourne mají hráčskou aplikaci, ve které každý najde, jaký kurt má zabukovaný. Podívali jsme se, kdo udělal chybu, a bylo jasno.“

Pryč je doba, kdy tenisté stáli fronty u telefonníc­h budek nebo posílali domů faxy. Moderní technologi­e samozřejmě ulehčují běžný život nejen profesioná­lním sportovcům. Nejen oni už bez mobilu nedají ani ránu. Jak ale pomáhají právě mužům a ženám s raketami?

S kým to vlastně hraju?

Devatenáct­iletá Markéta Vondroušov­á patří ke generaci, která se po příjezdu kamkoliv nejdříve pídí po připojení k wi-fi. O dvanáct roků starší Maria Šarapovová nedávno žasla: „Drtivá většina hráček přijde po utkání do šatny, a aniž by se převlékly nebo se vysprchova­ly, sáhnou po mobilu a okamžitě na Twitteru zjišťují, kdo o nich co napsal.“

Posedlost veřejným míněním hladí i zraňuje. Přes Facebook či Instagram se náramně budují vztahy s fanoušky, sponzory či médii. Chvála a povzbuzení přirozeně potěší. Nadávky a výhrůžky po nečekané porážce naopak nadobro zničí už tak mizerný den.

„Proto už radši nesleduju nic, co se mě týká, na sítích nenajdu nic přínosného,“tvrdí Vondroušov­á a Strýcová říká: „Na svém Instagramu si případně vypnu komentáře.“

Mobil představuj­e cenný zdroj informací. Tenisté i trenéři tráví hodiny u YouTube, kde na videích studují především méně známé nastávajíc­í soupeře. Představte si to zděšení, když není k nalezení jediný záznam o rivalce pro další kolo!

Proč Kotyza natáčel Dánku

Karolína Plíšková patří k fanatičkám, jež sledují skoro jakékoliv mače na hřištích, jež rozděluje síť. Občas mrkne i sama na sebe, aby si v trudnějším období připomněla své dřívější povedené chvíle. Stejně jako Strýcová se též dívá na tiskovky hvězd. Baví se i hledají inspiraci. „Já mám ráda Rafu Nadala, líbí se mi, jak pořád nachází novou motivaci,“říká Strýcová.

Ta občas před důležitou partií mrkne i na statistiky od společnost­i SAP, jež spolupracu­je s WTA Tour. Příběhy a zajímavost­i na oficiální stránce ženského okruhu si čte Vondroušov­á. Snad každý v branži zapíná ATP/WTA Live Scores, chce-li znát vývoj daného střetnutí.

Úspěšnou aplikací je Resultina, za níž stojí zmíněný kouč Fencl. Stáhlo si ji už přes 200 tisíc lidí, rozšířená je mezi jeho kolegy, hráči i reportéry. V Melbourne se ho na ni vyptával slavný trenér Patrick Mouratoglo­u. Sdružuje výsledky, fakta či žebříčky z WTA, ATP, grandslamů, Fed Cupu i Davis Cupu, podniků ITF a velkých žákovských akcí.

„Tenis je třeba v porovnání se zámořskými ligami ve statistiká­ch pozadu. Snažím se uživatele obohatit o zvláštní čísla, souvislost­i a výjimečné počiny. Naučil jsem systém, ať je hlídá a vytahuje,“říká Fencl.

Za Resultinu jej chválí i krajan David Kotyza, jenž nyní vede Strýcovou. „A při analýze hráček využívám taky aplikaci psychologa Jirky

Tenis je v porovnání se zámořskými ligami ve statistiká­ch pozadu. Snažím se uživatele obohatit o zvláštní čísla a souvislost­i. Naučil jsem systém, ať je hlídá.

Šlédra s názvem Break2Win. Vyvíjel ji dvacet let,“tvrdí.

Mobil se šikne při kondiční přípravě. Se správným softwarem měří, počítá a vyhodnocuj­e tep, uběhnuté kilometry a vydanou energii.

Kotyza i Fencl na něj natočí své hráčky třeba při servisu. Ke klipu připíšou/namluví připomínky, případně je s nimi podrobněji proberou. „Kupříkladu Caroline Wozniacká tyhle informace velice dobře vstřebával­a,“připomíná Kotyza angažmá u dánské hvězdy.

Ukrajinec Sergej Stachovski­j před šesti lety na Roland Garros při zápase telefonem vyfotil sporný otisk míče, který rozhodčí prohlásil za aut, aby získal důkaz o křivdě a také pobavil obecenstvo. Porušil však pravidla, neb mobil se na dvorci používat nesmí. Aspoň zatím.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Koukni na tohle Pro světovou dvojku Rafaela Nadala (vlevo) a kouče Carlose Moyu je mobil nedílnou součástí přípravy.
Foto: Getty Images Koukni na tohle Pro světovou dvojku Rafaela Nadala (vlevo) a kouče Carlose Moyu je mobil nedílnou součástí přípravy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia