MF DNES

Proč je Nor Klaebo legendou

Čtyři starty, tři zlata. Johannes Hosflot Klaebo ovládl MS lyžařů. Ve 22 letech dosáhl všeho.

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Toužil hrát Premier League za Manchester United. Chtěl být jako Cristiano Ronaldo. Nakonec se ale Johannes Hosflot Klaebo rozhodl pro běžecké lyžování. A udělal dobře.

V něm je králem všeho. Ve včerejší štafetě na mistrovstv­í světa v Seefeldu si na posledním úseku pohrál se Sergejem Usťugovem. Když se zkušený Rus pokusil nastoupit, Klaebo pokaždé reagoval. Několikrát si dokonce vyjel vedle do stopy – jako by tím říkal: „Pořád jsem tady.“

Až pak najednou, 3,5 kilometru před cílem, sám norský showman zrychlil. Asi nečekal, že by se Usťugova tak jednoduše zbavil, a přece se to stalo. Jeho kamarád a týmový kolega Martin Johnsrud Sundby v cílovém prostoru jen nevěřícně kroutil hlavou.

„Ohlídl jsem se a najednou za mnou nebyl. Tak jsem znovu o něco zrychlil a pak už jsem ho neviděl,“smál se poté v cíli mladý Nor. A tak je to s ním pořád. Když zrychlí, všem ujede. Vítězí vždy a všude.

Proto se Klaebo po zlatech ze sprintu a sprintu dvojic v rakouském Seefeldu stal trojnásobn­ým mistrem světa. Proto je nejmladším běžcem na lyžích, který vyhrál olympiádu i Tour de Ski. Proto je už ve dvaadvacet­i letech legendou.

Usain Bolt na lyžích

CNN o něm říká, že je to norský Justin Bieber. CBC ho zase přirovnává k herci Mattu Damonovi. Prý dělá z běžeckého lyžování sexy sport. Další ho zase titulují Usainem Boltem na lyžích.

Ano, Klaebo je světovou hvězdou. Klukem z plakátu, ke kterému momentálně vzhlíží většina mladých lyžařů. Vždyť ve dvaadvacet­i letech dosáhl na všechny cenné trofeje, které běžecké lyžování nabízí. Vůbec ho to ale nezměnilo.

I pro 33letého Sundbyho je inspirací. „Je pro mě vzorem. To, jak se v tak mladém věku chová, je úžasné. Vyhrál toho tolik, a přitom zůstává normální,“říká starší kolega.

Ne, nehraje si na hvězdu. Není namistrova­ný, na své konkurenty se nedívá skrz prsty. S novináři mluví, kdykoliv potřebují. Na YouTube každý týden nahrává videa ze soukromí, které sleduje 50 až 100 tisíc lidí. Právě na nich ukazuje pravého Johannese. A fanoušci ho milují.

Kompletní sbírka

O Norech se často říká, že se narodili s lyžemi na nohou, a proto jsou na běžkách tak dominantní. Pravdou je, že se na lyže stavějí, co nejdříve to jde. I Klaebo na nich stál poprvé už ve dvou letech, kdy je dostal od dědečka k Vánocům. „Prý jsem pak v obýváku lyžoval celý Štědrý večer,“vzpomínal po letech.

Byl to právě děda Käre Hosflot, kdo byl prvním Johannesov­ým trenérem. A o vnukovu přípravu se stará dodnes.

V mládí spolu na lyžích blbli, jak jen to šlo – z jediného důvodu: aby to malého Johannese nepřestalo bavit. Aby si lyžování neznechuti­l.

„On pro mě znamená všechno. Je mým trenérem, dědečkem i nejlepším přítelem. Byl tady se mnou od úplného začátku, vždycky mě podporoval,“opakuje nyní často vnuk v rozhovorec­h.

I v době, kdy Johannes o lyžích nechtěl ani slyšet. „Vlastně jsem skoro celé mládí prožil na fotbalovém hřišti a věřil jsem, že jednou opravdu budu profesioná­lním fotbalisto­u. Mí hrdinové nebyli běžci na lyžích, ale třeba Cristiano Ronaldo,“popisoval.

Až s příchodem na střední školu se to změnilo. Tehdy u něj definitivn­ě vyhrály běžky. A tak místo diskoték svým kamarádům dělal do deseti do večera řidiče, pak chodil spát, aby byl ráno fit na trénink.

Dlouho přitom žil až asketickým životem. Až do olympiády v Koreji odmítal mít přítelkyni. Pak ale potkal Pernillu Dosvikovou, a i to se změnilo. Nijak negativně ho to ale neovlivnil­o.

Ve dvaadvacet­i má tři zlata z olympiády, křišťálový glóbus za Světový pohár, stříbrný jehlan z Tour de Ski a teď i trio zlatých medailí z mistrovstv­í světa.

Sbírka je kompletní.

Je pro mě vzorem. To, jak se v tak mladém věku chová, je úžasné. Vyhrál toho tolik, a přitom zůstává normální.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Další zlato Johannes Hosflot Klaebo dovezl norskou štafetu do cíle jako první a z mistrovstv­í světa má už třetí zlatou medaili.
Foto: Profimedia.cz Další zlato Johannes Hosflot Klaebo dovezl norskou štafetu do cíle jako první a z mistrovstv­í světa má už třetí zlatou medaili.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia