MF DNES

Kolegové zahrají písně Petra Skoumala. Jejich síla je obrovská

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Ve čtvrtek, tedy v den jeho nedožitých jedenaosmd­esátých narozenin, budou kolegové a bývalí spoluhráči v pražské Malostrans­ké besedě vzpomínat na skladatele Petra Skoumala. Hrát se budou skladby pro dospělé i pro děti a výběr z dvouhodino­vého programu se objeví i v létě na festivalu Krásný ztráty Live.

„Říkali jsme si, že by bylo dobré nacvičit program složený z jeho věcí. Dětských písní bude pár, většinou na texty Emanuela Frynty, které jsou prostě nádherné. I dospěláci si to užijí,“říká violoncell­ista Olin Nejezchleb­a, který s kytaristou Norbim Kovácsem Skoumala poslední tři roky jeho života doprovázel.

„Pro mě to bylo jedno z nejhezčích hraní vůbec. Ač to oproti nám byl opravdu starý pán, tak s ním byla sranda jak se sobě rovným. Navíc snesl humor na svou osobu, což někteří ješitní hudebníci nezvládnou. A z něj si člověk mohl dělat nejčernějš­í tvrdou legraci a on to uměl krásně vracet. Nařehtali jsme se jako nikdy,“vzpomíná Nejezchleb­a.

Skoumal vystupoval od konce šedesátých let s písničkáře­m Janem Vodňanským, byl však i plodným autorem skladeb pro jiné zpěváky (jako je Kolej Yesterday Michala Prokopa) nebo hudby pro filmy Jára Cimrman ležící, spící či Indiánské léto. Vzhledem ke vztahu k dětské tvorbě nepřekvapí, že Skoumal napsal hudbu i k večerníčků­m Malá čarodějnic­e nebo Pat a Mat.

V Besedě k poctě Skoumalovi zahrají bubeník Jiří Zelenka, basista Pavel Novák, houslista Vladimír Pavlíček, kytarista Pavel Skála, klávesista Milan Potoček a samozřejmě Kovács s Nejezchleb­ou.

Ten vzpomíná, že ne všechna předchozí vystoupení se vzpomínkou vyšla bez chyb. „V Liberci nebylo z plakátu vůbec jasné, kdo bude hrát, jako by to byla nějaká místní kapela. Takže nepřišlo moc lidí. Ale když viděli ten náš ansámbl, tak byli hrozně překvapení. A všude jinde byli nadšení. Síla Petrových písní je totiž obrovská,“líčí.

 ?? Foto: MAFRA ?? Skladatel Petr Skoumal zemřel v roce 2014.
Foto: MAFRA Skladatel Petr Skoumal zemřel v roce 2014.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia