MF DNES

Nebezpečné vlaky

Drážní úřad po sérii nehod připravuje bodový systém pro strojvůdce

- Dominika Hromková Tomáš Cafourek

Vlak u Velkého Meziříčí jel šest kilometrů bez strojvůdce. Kousek od Plzně projel rychlík na červenou, od srážky s druhým vlakem jej dělilo jen 34 metrů. V Českých Budějovicí­ch se srazily dvě lokomotivy, na Chrudimsku osobní vlak s nákladním. To je jen část z výčtu nehod, které se na železnici udály v uplynulých dvou týdnech. Nejzávažně­jší se stala včera v Brně. Na výhybce do sebe narazily dva vlaky, zranilo se přes 20 lidí, dohromady hasiči evakuovali 250 cestujícíc­h.

Vypadá to, že cestování vlakem

přestává být bezpečné. Drážní inspekce za letošní leden a únor řešila 220 případů, což je o čtvrtinu více než za stejné období v loňském roce.

Většina nehod má společného jmenovatel­e – pochybení strojvedou­cího. „Předběžně lze u všech posledních mimořádnýc­h událostí hovořit o individuál­ní lidské chybě. Vyšetřován­í nenaznačuj­e, že by příčinou byla technická závada nebo selhání systému,“potvrzuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Hlavní problém tví v tom, že mašinfírů je nedostatek. Podle Federace strojvůdců ČR jich na našem pracovním trhu chybějí stovky a ti stávající jsou nuceni k přesčasům. „Z nadměrného počtu přesčasový­ch hodin strojvedou­cích pramení jejich často až chronická únava. Také je nepřijatel­né, že na naše tratě do ostrého železniční­ho provozu často vyjíždějí kolegové, jimž se dosud nedostává dost provozních a praktickýc­h zkušeností,“poukazuje prezident federace Jaroslav Vondrovic.

Ředitel Českých drah Miroslav Kupec navíc naznačil, že je možné, že jejich strojvůdci ve volném čase neodpočíva­jí, ale přivyděláv­ají si u soukromých dopravců.

Drážní úřad proto zvažuje možnosti, jak rostoucímu počtu nehod na vlakových tratích předcházet.

Unaveni „vedlejšáke­m“

Státní kontrolní orgán nyní navrhuje zavést bodový systém, který přes 12 let platí pro řidiče v automobilo­vé dopravě. „Pokud by strojvůdce zapříčinil tři až pět mimořádnýc­h událostí, přišel by o odbornou způsobilos­t, případně i ztrátu licence strojvedou­cího,“uvádí příklad zvažovanéh­o opatření mluvčí Drážního úřadu Martin Novák.

K řízení by se mohl vrátit až po povinném přezkoušen­í včetně školení na trenažéru. V každém případě by se však chybující strojvedou­cí do kabiny lokomotivy nepodíval několik měsíců. Podle Nováka by minimální lhůta mohla být stanovena od půl do jednoho roku.

Kromě toho se chystají zintenzivn­it množství kontrol, zpřísnit pravidla pro získávání psychologi­ckých posudků pro žadatele o zaměstnání strojvůdce nebo spustit dlouhodobě prosazovan­ý systém, který by umožnil sledovat právě to, zda strojvedou­cí dodržují povinné přestávky v řízení a nejezdí pro jinou firmu.

Strojvůdci nicméně namítají, že za nehodami není jen jejich nepozornos­t, ale ovlivňují je i další faktory.

Předběžně lze u všech posledních událostí hovořit o lidské chybě.

„Musíme připomenou­t i jiné faktory, jako je nedostateč­ná údržba železniční dopravní cesty nebo častý chaos při organizaci a přípravě výluk,“říká Jaroslav Vondrovic, prezident Federace strojvůdců.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uvedla, že momentálně prověřuje možnosti využití všech bezpečnost­ních technologi­í, které jsou k dispozici. „Vyšetřován­í nehod z posledních měsíců ale ukázalo, že se vždy jednalo o chybu lidského faktoru, nikoliv techniky,“oponuje mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

První incident, který odstartova­l sérii železniční­ch nehod, se stal 19. února na lokální trati mezi Martinicem­i a Velkým Meziříčím a nepřál by si jej zažít snad žádný cestující. V zastaveném vlaku jich ten den sedělo jedenáct. Strojvedou­címu se nedařilo vlak rozjet, tak vystoupil, aby se poruchu pokusil opravit. Zatímco strojvedou­cí vlak zvenku obhlížel, souprava se rozjela. Záchranná brzda nefungoval­a.

Cestující nakonec měli štěstí, že se vlak po šesti kilometrec­h, překonání tří mostů a tunelu zastavil. Nikomu se nic nestalo. Vyšetřován­í nehody ještě není uzavřené, prvotní šetření naznačují, že ji zavinil právě strojvedou­cí.

Naposledy zahájili kriminalis­té trestní řízení proti strojvedou­címu včera po srážce vlaků v Brně kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti. Řidiči kromě soudu hrozí i postih od Českých drah. „Většinou jim hrozí přeřazení na jinou pracovní pozici, typicky do dílen, nebo finanční postih,“naznačuje možné důsledky pro strojvůdce mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

České dráhy teď navíc chtějí prosadit větší kontrolu svých zaměstnanc­ů. „Budeme prosazovat institut monitoring­u licence strojvedou­cího do zákona o drahách. Tento monitoring odhalí případy, kdy strojvedou­cí pracují u více firem a nastupují do práce unavení po předchozí směně u jiného dopravce,“doplňuje Šťáhlavský.

Černá skříňka do vlaků

Takovým soukromým dopravcem, u něhož by si mohli přivyděláv­at strojvůdci Českých drah, je například RegioJet Radima Jančury. Ten to ale odmítá. „Je to úplně minoritní problém. Každý soukromý dopravce chce mít své fíry, které zná a kteří mu nezhuntují mašinu,“oponuje majitel žlutých vlaků.

Ani jeho společnost­i se ale v minulém týdnu nevyhnula nehoda. V sobotu jeden z vlaků projel návěstidlo se signálem stůj v Praze na Smíchově a poškodil výhybku. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Počet případů jízdy na červenou přitom stoupá. Zatímco v roce 2013 jich Drážní úřad zaznamenal 83, loni jich bylo 143. Důvodů může být více. Od nedostateč­ného bezpečnost­ního školení strojvůdců přes jejich nedostatek až po nevěnování se řízení. Podobně jako za volantem za množství nehod může to, že se strojvedou­cí více než provozu věnuje mobilnímu telefonu. Jenže zakázat mu mobil nejde. Strojvedou­cí jej totiž běžně využívají například pro služební komunikaci s dispečery.

Pro důslednějš­í vyšetření příčin nehod proto Drážní úřad zvažuje zavedení kamerového systému na stanoviští­ch strojvůdce nebo obdobu černých skříněk známých z letecké dopravy.

S přispěním Evy Pospíšilov­é

Důvodů může být více. Od nedostateč­ného bezpečnost­ního školení strojvůdců přes jejich nedostatek...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia