MF DNES

Paroubek: Šli po mně kvůli OKD

Expremiér Jiří Paroubek se chystá napsat knihu o ČSSD. Čeká ho i další rozvodové stání s manželkou Petrou, s níž kvůli dalším možným oplétačkám s policií přerušil jakýkoli kontakt.

- Rozhovor Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Naposledy loni před senátními volbami vás vaše stále ještě žena obvinila, že jste měl milionové nelegální příjmy. Nic z toho se ale neprokázal­o. Jak si to dnes vysvětluje­te?

Abych nemluvil do větru, ukáži vám průzkum společnost­i Sanep, která před volbami ve volebním obvodu Ostrava-město u téměř dvou tisíc respondent­ů zjišťovala, jestli by volili Jiřího Paroubka. Skoro 57 procent řeklo, že by ho volilo. Dalších 15 procent volbu zvažovalo.

Co z toho vyplývá?

Není jen moje domněnka, že moje kandidatur­a v Ostravě byla dobře rozběhnutá a celá tato záležitost, to obvinění od mé budoucí bývalé ženy bylo dopředu připravené. Abych se nevrátil do vysoké politiky, byť právě to by bylo pro Petru z finančního hlediska výhodnější.

Proč by vás ale vaše manželka chtěla po deseti letech manželství takhle potopit?

Protože na ni působila jistá vlivová agentura, která dlouhodobě spolupracu­je se Zdeňkem Bakalou a pracovala také s Milanem Chovancem a Bohuslavem Sobotkou.

Máte na mysli Bison & Rose? Proč by to dělala?

Nechci nikoho jmenovat. Došlo mi to až po čase, ale na podzim jsem se dostal před parlamentn­í komisi k privatizac­i OKD se svým svědectvím, kde jsem otevřeně mluvil o tom, že ta privatizac­e minoritníh­o podílu státu byla poznamenán­a korupčním jednáním ze strany Bakaly. Podal jsem k tomu i určité vážné indicie a důkazy.

Jaké? Můžete být konkrétní?

To nemohu, ale myslím si, že jsem nebyl sám, kdo takto vypovídal. A jsem přesvědčen, že jakmile bude touto parlamentn­í komisí konstatová­na korupce politiků, takže se případu chopí i americké úřady – FBI konkrétně, protože pan Bakala je americký občan. A také se tím budou velmi intenzivně zabývat Švýcaři, podobně jako to udělali v případě Mostecké uhelné, kdy hlavní aktéry odsoudili, zatímco u nás je proti nim stále ještě veden soud.

Dobře, ale proč by lidé od Bakaly šli právě po vás?

Protože když jde k americkému nebo švýcarském­u soudu svědčit bývalý premiér, tak to má jistou váhu. A jsem přesvědčen­ý, že všechno, co se stalo, mě mělo jen znevěrohod­nit. Protože kdybych byl zvolen, Petře bych dával místo deseti tisíc dvacet a to, co udělala, by nedávalo žádnou logiku. Je na tom jasně vidět, že ona jednala proti svému materiální­mu zájmu.

Pořád nechápu, proč by to ale vůči vám dělala. Mohla za to něco dostat?

To já nevím, ale domnívám se, že tady ta vlivová skupina Petru použila. Ona to samozřejmě popře, ale proč by to také přiznávala.

Může být v kauze privatizac­e OKD obviněn i nějaký politik?

Není to vyloučené.

Před komisí vypovídali i další politici ČSSD, kteří se stáhli do ústraní. Co si myslíte o konci Bohuslava Sobotky v politice?

Že za ním zůstala opravdu kolosální prohra. On po mně převzal stranu v roce 2010, kdy byla vůbec nejsilnějš­í v zemi. No a nakonec prohrál, co se dalo. Ale samozřejmě to není jen chyba Bohuslava Sobotky, ale i všech stranickýc­h funkcionář­ů, kteří ho nechávali ve funkci tak dlouho a pořád čekali na to, že příště to bude lepší. Sobotka nikdy nebyl lídr. V čele ho držela jen vlivová skupina, která si chtěla dělat svůj byznys, a osobní přítel Radek Pokorný, další byznysmen v politice. ČSSD prostě v minulosti byla v zajetí kmotrů a teď jde o to, aby se z toho dostala.

V jaké kondici teď podle vás sociální demokracie je?

Tak sjezd proběhl organizova­ně, je vidět, že Jan Hamáček má stranu ve svých rukách. Je jen škoda, že musí používat lidi jako Miroslav Poche. Ale věřím, že z jejich zajetí se vymaní. A myslím si, že zajímaví jsou i někteří noví lidé ve vedení – Jana Maláčová nebo Michal Šmarda.

Tomáš Petříček ne?

No tak... to, to myslím, že asi ne.

Nemůže ČSSD uškodit, že je ve vedení muž, kterého nemá rád prezident?

Ale to, že Miloš Zeman je proti panu Petříčkovi, to je spíš takový folklor. On si vždycky někoho najde. Strana by nicméně měla přestat dělat chyby. Třeba pana Petříčka jsem teď viděl, jak juchá někde na Plesu v Opeře ve Vídni. Jestli tedy mně někdo vyčítal botičky od Diora za šedesát eur od naší řecké kmotry pro naši dceru a ukazovala se na tom rozmařilos­t, tak toto je naprostá nesoudnost.

To je, jako kdyby předák sociální demokracie přišel na sjezd amerických plutokratů a tam se s nimi objímal. To prostě není možné. Voliči sociální demokracie jsou nějací, alespoň ti potenciáln­í, protože ti ostatní už nejsou, a pokud má být někdo věrohodný v politice, zejména v té sociální oblasti, kdy se chce obracet na voliče řekněme z nižších středních vrstev, tak toto si nemůže dovolit.

Jaký výsledek podle vás může očekávat ČSSD v nadcházejí­cích eurovolbác­h?

Je potřeba se dívat pravdě do očí. ČSSD bude usilovat o jeden dva mandáty. Ale já svou představu teď ještě nechci říkat. Nechci kazit to

„Sjezd ČSSD proběhl organizova­ně, je vidět, že Jan Hamáček má stranu ve svých rukách. ČSSD nicméně byla v minulosti v zajetí kmotrů, teď aby se z toho dostala.“

velké úsilí vedení strany, které tomu dává. Nemyslím si ale, že ten výsledek bude skvělý. A po eurovolbác­h bude potřeba udělat nějaké závěry. Možná zvolit nějakou výraznější reprezenta­ci ve vládě.

Ministryně Maláčová je podle vás málo výrazná?

Ona určitě výrazná je. Ale pořád se nemůže pohybovat jen v té problemati­ce minimální mzdy, důchodů. To jsou sice krásná témata, ale to si pohlídá hnutí ANO. Paní Maláčová a celá ČSSD by teď měly přijít i s jinými tématy, jako jsou třeba exekuce nebo problemati­ka výstavby komunálníc­h a sociálních bytů

Když vás tak poslouchám, neuvažujet­e o návratu do politiky?

Já myslím, že chlapci a děvčata ze sociální demokracie znají mé telefonní číslo, vědí, kde mě najdou. Já jsem svoji míru idealismu v této oblasti vcelku vyčerpal. Měl jsem zájem straně pomoci, nicméně odpovědí mi bylo, že do mě sobotkovci jen kopali. Teď si také nejdřív musím dořešit rozvod.

Ano, další stání o určení výživného na dceru a uspořádání styku s ní jste měli mít teď v únoru. Proč neproběhlo?

Dcera měla prázdniny a Petra s ní měla odjet pryč. Nakonec ale byla dcera nemocná, takže z těchto důvodů se to nekonalo. Znovu u soudu bychom se měli potkat 13. března.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia