MF DNES

Vyléčen. Pacient se zbavil HIV

Pacient z Londýna se jako druhý na světě zbavil smrtelného onemocnění

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

LONDÝN Vědci mluví o velkém průlomu v boji s AIDS. Pacientovi z Londýna transplant­ovali kostní dřeň a muži, který si přeje zůstat v anonymitě, vysadili antiviroti­cké léky.

„Londýnský pacient“žije dál.

A je zdráv. Ani po 18 měsících nevykazuje žádné známky přítomnost­i viru HIV. Takže byl úplně vyléčen?

Vědci zůstávají opatrní. Mluví raději o remisi, tedy vymizení příznaků nemoci.

Současně však věří, že případ pomůže v hledání účinného léku proti AIDS, chorobě, která už ve světě zahubila desítky milionů lidí.

„V jeho těle už nejsou žádné známky viru, nezaznamen­ali jsme nic takového,“řekl biolog Ravindra Gupta, jeden z vedoucích výzkumného týmu, který má muže v péči.„Je ale předčasné říkat, že byl zcela vyléčen.“

Byl to už druhý takový případ. Prvním mužem byl Američan Timothy Ray Brown, kterého označovali jako „berlínskéh­o pacienta“. Ten byl rovněž nakažen virem HIV, před jedenácti lety prodělal transplant­aci kostní dřeně a následně přestal užívat antiviroti­ka – a až do současnost­i u něj testy neodhalily přítomnost viru HIV.

Oba případy vyvolaly podle odborného magazínu Nature obdobnou debatu. Zda mluvit o vyléčení, nebo jen o remisi. Vědci, kteří přelomový případ představil­i na čtyřdenní vědecké konferenci v americkém Seattlu, zůstávají opatrní. Mluví každopádně o velkém úspěchu.

„Dosažení remise už u druhého pacienta za podobného přístupu dokazuje, že berlínský pacient nebyl anomálie,“říká Ravindra Gupta. „Je to tedy skutečný léčebný postup.“

Vhodný dárce

O londýnském pacientovi lékaři uvedli, že mu byl v těle diagnostik­ován vir HIV už v roce 2003. Léky, které zpomalují rozvoj onemocnění však začal brát až o devět let později.

To bylo v době, kdy se u něj rozvinula zhoubná Hodgkinova nemoc, nádorové onemocnění mízních uzlin. „Transplant­ace byla v té chvíli jedinou šancí, jak ho zachránit,“vysvětluje Ravindra Gupta, který působí na Univerzitě v Cambridgi.

Klíčovým úkolem zdravotník­ů bylo nalezení správného dárce.

Zhruba jedno procento lidí žijících v severní Evropě disponuje genovou mutací, která může pomoci s likvidací nebezpečné­ho viru. Podařilo se nalézt dárce, který měl zmíněnou mutaci po obou rodičích. A bylo vyhráno.

Transplant­ace proběhla vcelku hladce. Teprve později napadaly buňky dárce imunitní buňky příjemce. Problémy ale byly jen přechodné.

Pacient poté souhlasil se zastavením antiviroti­cké léčby. Virus

První vítěz Timothy Brown byl prvním pacientem, který se zbavil nebezpečné­ho viru HIV. Foto: ČTK

přesto zmizel. V jiných případech se vrací nejpozději do tří týdnů. Tentokrát se nevrátil ani po osmnácti měsících.

Významný krok vpřed

Vědci však varují před předčasným jásotem. Léčebná procedura, kterou si úspěšně vyzkoušeli u obou pacientů, je podle nich velmi riskantní a také velmi drahá. Zatím tedy nepředstav­uje cestu, kudy by se mohla ubírat léčba v širším měřítku.

Má nebývalý význam pro další výzkum léčebných metod. Otevírá nové cesty genové terapie.

„Je tady velká naděje, že se konečně podaří nalézt nějaký skutečně účinný lék proti AIDS,“komentoval objev výzkumník Eduardo Olavarria z londýnské Imperial College.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Proti AIDS Aktivistky v indické Kalkatě během kampaně proti šíření viru HIV, který způsobuje chorobu AIDS.
Foto: Reuters Proti AIDS Aktivistky v indické Kalkatě během kampaně proti šíření viru HIV, který způsobuje chorobu AIDS.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia