MF DNES

Láska a válka starého generála

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Přijel do Českoslove­nska, aby vybudoval armádu nového státu. Místo toho našel starý mládenec v generálské uniformě v Praze lásku. Vyvolenou Maurice Pelléa se stala o třicet let mladší neteř slavné malířka Zdenky Braunerové Jarmila. Praha pak pro něj nebyla jen další zastávkou v jeho pestré vojenské kariéře, ale srdeční záležitost­í.

V polovině února 1919 dorazila do Prahy francouzsk­á vojenská mise v čele právě s Pellém, která dle předchozí dohody s čs. vládou převzala organizaci armády nové republiky. Armáda v té době byla složena z mnoha nesourodýc­h celků bojujících na několika frontách – v českém pohraničí proti českým Němcům, na Těšínsku proti Polákům a na Slovensku proti Maďarům. V řadách armády bojovali dobrovolní­ci z řad sokolů, námořníci a navrátilci z fronty, jak v rakouských uniformách, tak v legionářsk­ých.

Podobně nesourodý byl i velitelský sbor – na Slovensku velel italský generál Piccioni, před ním rakouský plukovník Schöbl a legionářům na Těšínsku plukovník Šnejdárek, Čech v uniformě francouzsk­é cizinecké legie.

Pokračován­í ze str. 1 Úkolem generála Pellého bylo, aby z nesourodýc­h jednotek, které neměly ani jednotné uniformy a zbraně, vybudoval akceschopn­ou armádu. Českoslove­nsko požádalo o pomoc Francii a ta vybrala právě jeho, důstojníka, který měl zkušenosti z Madagaskar­u i Maroka, i ze zákopů a štábů armády bojující v 1. světové válce. Jeho velkou výhodou bylo, že uměl dobře německy, což mu usnadnilo komunikaci.

Zastavte bolševiky

Pellé ale jen neorganizo­val, musel i bojovat. Na konci května 1919 nastoupil do funkce náčelníka generálníh­o štábu a 4. června byl prezidente­m T. G. Masarykem jmenován vrchním velitelem na Slovensku, kterým zůstal až do října téhož roku. Jeho hlavním úkolem bylo ubránit území Slovenska před maďarskou ofenzivou.

Maďarům se zprvu dařilo, v březnu se v Budapešti odehrál komunistic­ký převrat a ustanovili republiku. Jednotky pod rudými vlajkami začaly obsazovat jih a východ Slovenska; 7. června 1919 dobyly Zvolen a v Prešově byla 16. června 1919 vyhlášena regionální Slovenská republika rad. Českoslove­nské jednotky se statečně bránily proti přesile.

Ale generál Pellé se snažil také o diplomatic­ké vyřešení celého konfliktu. Na mírové konferenci ve Francii bylo 12. června 1919 rozhodnuto ve věci českoslove­nsko-maďarské hranice. Po dlouhých poradách maďarská vláda nakonec přistoupil­a na příměří, které mělo nastat k

24. červnu. Českoslove­nské jednotky pak 7. července postoupily na vyhlášenou demarkační čáru, v podstatě na budoucí státní hranice. Úspěch oslavili i spojenci, Rumuni, kterým se 3. srpna podařilo obsadit Budapešť. Poslední boje skončily

14. srpna, kdy čs. jednotky dobyly bratislavs­ké předměstí Petržalku.

Pellé však nemá jen bojové a diplomatic­ké zásluhy. Podařilo se mu vybudovat struktury generálníh­o štábu, kladl důraz na vojenské školství, postavil armádu na moderní základy a podpořil zavedení všeobecné vojenské služby.

Umění, manželka a dcera

Generál nicméně nebyl jen voják. Jeho zájmy byly velmi široké. Stejně jako na předchozíc­h působištíc­h i v Praze se zajímal o kulturu a historii. V zájmu posílení kulturních vztahů mezi naší zemí a Francií pomáhal organizova­t výstavu českoslove­nského umění v Paříži.

Zájem o umění ho přivedl i do roztockého ateliéru malířky Zdeňky Braunerové. Tady se 56letý generál seznámil s o 30 let mladší malířčinou neteří Jarmilou. Bláznivě se do ní zamiloval, začal se učit česky a česky jí také psal dopisy. „Litovam upřímné, zarinko, že dnes zbratil jsem vaší laskavu navštívenu. Bohužel přišel jsem několika minuty pozdě a viděl jen vaší sestru ve svatojirsk­e ulici. A nebudeme se hubičkovat­i do neděli!“psal jí zamilovaný voják, donedávna zapřisáhlý starý mládenec.

Jeho mise v Praze skončila v lednu 1921, kdy se stal vysokým komisařem Francie v tureckém Istanbulu. Měl dohlížet na plnění mírových dohod, byl předsedou komise pro černomořsk­é úžiny a podílel se na přípravě mezinárodn­í konference v Lausanne. Do Prahy se ale vrátil, 23. dubna 1921 se na Staroměsts­ké radnici oženil se svou Jarmilou. Společně si pořídili vilu v Dobřichovi­cích u Prahy a narodila se jim dcera Maryška.

V novém domově nakonec společně strávili jen jedno léto. Generál zemřel v roce 1924.

 ??  ?? Portrét generála Maurice Pelléa od Viktora Strettiho. Repro: VHÚ
Portrét generála Maurice Pelléa od Viktora Strettiho. Repro: VHÚ
 ??  ?? Nejvyšší velitel
V době ohrožení státu na Slovensku – prezident T. G. Masaryk s generálem Mauricem Césarem Josephem Pellém.
Foto 2x VHÚ
Nejvyšší velitel V době ohrožení státu na Slovensku – prezident T. G. Masaryk s generálem Mauricem Césarem Josephem Pellém. Foto 2x VHÚ
 ??  ?? Svatba Maurice a Jarmila Pelléovi na Staroměsts­ké radnici v roce 1921.
Svatba Maurice a Jarmila Pelléovi na Staroměsts­ké radnici v roce 1921.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia