MF DNES

U čtenářů zvítězili stavitelé hřišť

- Redaktor MF DNES

Darek Štalmach

Začít z ničeho, s výrobkem, který nikdo téměř nezná, a dostat se na vrchol. To je příběh firmy Workout Club Parks, kterou založili Jan Kokáš a Ondřej Koneš (na snímku s brýlemi).

„Začínali jsme v garáži. Tedy přesněji řečeno ve dvou garážích, ty byly našich rodičů,“vzpomíná na začátky podnikání osmadvacet­iletý Jan Kokáš.

Možná právě tím, že začali úplně od nuly, ale o to s větším nasazením, oslovili nejvíce čtenářů serveru iDNES.cz, kteří v anketě o nejlepší podnikatel­ský příběh zvolili ten od Jana Kokáše a Ondřeje Koneše za absolutníh­o vítěze. Z celkových 4 205 hlasů jich získali 921.

„Začít podnikání v garáži připomíná americký sen, který se Janu Kokášovi a Ondřeji Konešovi vyplnil. Jejich Workout Club Parks patří k firmám, které si ocenění v anketě o nejlepší podnikatel­ský příběh EY Podnikatel roku zaslouží. A já se připojuji s blahopřání­m,“popřál vítězům šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl.

Jan Kokáš a o dva roky mladší Ondřej Koneš založili společnost Workout Club Parks v březnu 2015. „Já jsem měl tu první myšlenku, že bych chtěl hřiště stavět, navrhuji je, Honza je zase tím, kdo všechno organizuje, dokáže lidi zapálit,“vysvětluje Ondřej Koneš, jak si ve firmě zabývající se výrobou workoutový­ch hřišť rozdělili role.

„Chtěli jsme si zacvičit workout, ale nebylo kde,“vzpomíná na první impulz Ondřej Koneš. „Byla tady jen dětská hřiště a na těch se cvičit nedalo. U mě to byla až skoro frustrace z klasických fitcenter, zvláště pak v létě, kdy mi prostě přišlo divné chodit cvičit někam do místnosti.“

Začátky byly krušné. Skloubit studium, práci a budování vlastní firmy nebylo jednoduché. Workout navíc nebyl známý, o posilování vlastní vahou nikdo moc nevěděl.

Shodou okolností se oběma mladým podnikatel­ům podařilo prorazit v místě, kde nyní sídlí jejich firma, v ostravskýc­h Radvanicíc­h.

Získat zakázky nebylo nijak jednoduché. „Oslovili jsme snad sto obcí, odpovědělo nám jich možná pět. Postupně se to začalo nabalovat a najednou toho bylo moc,“říká Jan Kokáš. Od roku 2015, kdy společníci s podnikáním začali, už není workout neznámým pojmem, hřišť přibývá, s tím však roste i konkurence. „Postavili jsme už 150 hřišť, patříme mezi jejich tři největší výrobce v republice,“vysvětluje Kokáš.

Firma, která staví hřiště pod značkou WOclub, v současnost­i zaměstnává 17 lidí, tržby se zvýšily z 10 milionů korun v roce 2017 na 18 milionů v roce 2018.

 ?? Foto: P. Topič ?? Cena čtenářů iDNES.cz Ocenění předal zakladatel­ům Workout Club Parks člen představen­stva společnost­i MAFRA Michal Hanák.
Foto: P. Topič Cena čtenářů iDNES.cz Ocenění předal zakladatel­ům Workout Club Parks člen představen­stva společnost­i MAFRA Michal Hanák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia