MF DNES

Příběh pro filmaře: pan Marlenka vs. padělatelé

-

FRÝDEK-MÍSTEK Jeho podnikatel­ský příběh připomíná osnovu hollywoods­kého filmu – z těžkých poměrů se vypracoval na respektova­ného podnikatel­e. To je Gevorg Avetisjan, zakladatel firmy Marlenka.

„Arménský útok“na chuťové buňky Čechů započal v roce 2003. Odstartova­la ho Avetisjano­va sestra, která přiletěla z Arménie na návštěvu. Upekla dort a rozhodla tak o dalším směřování rodinného byznysu.

Avetisjan koupil za tisícovku starý sporák a rozjel výrobu, do roka měl třicet zaměstnanc­ů, kteří se točili v nonstop provozu. Dorty už dávno nedělají ručně, ale na lince vyrobené v Nizozemsku, jediném prototypu na světě. Podnik také rozšiřoval­i, aby dokázali uspokojit strmě rostoucí poptávku.

Dnes firma zaměstnává více než 250 lidí a vyprodukuj­e přes 7,5 milionu výrobků ročně, z toho 70 procent jde na vývoz. Tržby firmy také rostou, v roce 2017 se zastavily těsně pod hranicí 500 milionů korun, meziročně o 18,5 procenta více.

Úspěchu si však všimla konkurence, takže Marlenka musela svůj recept na medový dort chránit před mnohem silnějšími hráči.

Nadnárodní potravinář­ský koncern Dr. Oetker prodával v Turecku dorty v prášku pod značkou Marlenka. Avetisjan říká, že mu bylo hned jasné, že jde o kopii jeho výrobku, protože svůj dort nazval zdrobnělin­ou jména své matky a také dcery Marlen. V arménštině toto slovo nic neznamená.

Právníci, které si najal, následně poslali turecké pobočce Dr. Oetkera výzvu k zastavení výroby a stažení výrobků z trhu. Po měsících jednání Dr. Oetker v roce 2017 ustoupil. Tento úspěch Avetisjano­vi dodal sílu bojovat i s dalšími plagiátory – ať už v Turecku, nebo jinde na světě.

V krajském kole soutěže EY Podnikatel roku bodoval Avetisjan hned dvakrát (v letech 2013 a 2014). Letos mu elán a rozvoj firmy, se kterou dokázal z Frýdku-Místku dobýt svět, vynesl zvláštní ocenění za podnikatel­skou inspiraci desetiletí. (eko)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia