MF DNES

Nahradí Mayovou nenápadný „Himmler“?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Její odpůrci ve straně jí přezdívají „Ajatolláh Remain“a mezi voliči je prý „oblíbená jako Himmler“.

Přesto má ministryně práce Amber Ruddová stále vyšší šance, že až se s premiérkou Theresou Mayovou převrhne židle, bude na seznamu náhradníků do vedení strany, a tedy i vlády výrazně vysoko.

Někdejší ministryně vnitra, která loni na jaře odstoupila kvůli skandálu okolo karibských imigrantů, se před čtyřmi měsíci do vlády vrátila, tentokrát na ministerst­vo práce. To přebrala po své předchůdky­ni Esther McVeyové, která rezignoval­a na protest proti vyjednávac­í taktice premiérky ohledně brexitu.

Ani 55letá Ruddová ovšem vyjednávac­ímu kolotoči jen pasivně nepřihlíží. Jako zastánkyně měkkého brexitu minulý týden společně s dalšími ministry přiměla Mayovou, aby oproti svým předchozím prohlášení­m ustoupila od možnosti, že Británie vystoupí z Evropské unie i bez odchodové dohody.

Právě proto zastánci tvrdého brexitu mezi konzervati­vci nemohou Ruddové přijít na jméno. Politička podle nich není vůči straně ani vládě dostatečně loajální.

Je to ale zároveň strategie, která zvyšuje její šance na získání premiérské­ho křesla poté, co Mayová, ať už dobrovolně, nebo na nátlak strany, odstoupí. To sice zatím není na pořadu dne, ale pozice premiérky je dlouhodobě vratká. Řádné volby vycházejí na rok 2022 a je vcelku jisté, že Mayová do nich stranu nepovede.

Theresa Mayová dosud ustála několik pokusů o své sesazení, mimo jiné i proto, že ve straně se nenašla žádná dostatečně silná náhrada. Při představě, že by Mayovou vystřídal například obhroublý Boris Johnson, pak premiérka pokusy o vyslovení nedůvěry přečkala bez výrazných problémů.

Pokud se ale ve straně objeví schopný kandidát s podporou většiny konzervati­vců, může se výměna ve vedení odehrát relativně rychle. Jako další jména se zmiňují ministr zahraničí Jeremy Hunt nebo ministr vnitra Sajid Javid.

Ve srovnání s nimi má ale právě Ruddová nejsmířliv­ější postoj vůči Evropské unii, brexitu i další vzájemné spolupráci s Unií. Ruddová zároveň působí jako spojka mezi umírněnými a konzervati­vci v britské vládě.

A s tím, jak se jednání o brexitu stále neúspěšně táhnou, posiluje i její pozice ve straně. Na to, že není zcela bez šance, ukazuje i rostoucí nelibost vůči Ruddové ze strany Mayové i euroskepti­cké části strany.

„Ruddová se stala prozatím posledním hromosvode­m, na němž si zastánci tvrdého brexitu vybíjejí vztek,“uvedl zdroj zevnitř strany. Další člen konzervati­vců podle listu The Times uvádí, že Mayová lituje toho, že ji přivedla zpět do vlády: „Útoky vůči Ruddové koordinuje přímo kancelář premiérky,“domnívá se jeden z jejích spolupraco­vníků.

 ?? Foto: Reuters ?? Chce víc Ministryně práce Amber Ruddová.
Foto: Reuters Chce víc Ministryně práce Amber Ruddová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia