MF DNES

Macronovu vizi EU podpořily Belgie a Finsko

-

BERLÍN Špičky Evropské unie a vlády Belgie či Finska včera vyjádřily podporu vizi Evropy, jak ji předestřel francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron v textu otištěném v denících ve všech 28 členských zemích Evropské unie.

Mluvčí německé vlády zdůraznil, že je důležité, aby proevropsk­é síly představil­y své myšlenky před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Macron se ve sloupku Za evropskou obrodu, otištěném mimo jiné českými Hospodářsk­ými novinami, vyslovil pro „evropskou obrodu“. Text obsahuje například návrh na vznik evropského azylového úřadu či klimatické banky a také varuje, že „ještě nikdy nebyla Evropa v takovém ohrožení“. V té souvislost­i připomněl brexit i uzavírání se do nacionalis­mu. Za tři pilíře evropské renesance označil Macron svobodu, ochranu a pokrok.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker včera podle mluvčí jeho úřadu uvítal „Macronův důležitý příspěvek do evropské debaty“. Předseda Evropské rady Donald Tusk varoval před nebezpečím nepřátelsk­ého vměšování do květnových eurovoleb ze zahraničí a také on vyzval k urychleném­u zahájení obrody Evropy. Řekl, že plně podporuje způsob myšlení o Evropě prezentova­ný Macronem.

Sdílný byl na Twitteru belgický premiér Charles Michel. Výslovně napsal, že návrhy podporuje.

Ve Francii však nepopulárn­í Macron naráží také na skepsi. „Je teď naprosto osamocen se svými plány federální Evropy, evropské obrody, zatímco všechny národy Evropy chtějí získat zpět svou moc, svou národní suverenitu,“řekl lídr kandidátky francouzsk­ého krajně pravicovéh­o Národního sdružení Jordan Bardella.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia