MF DNES

Rozbuška zvaná Kašmír

O tohle malé hornaté území už spolu hinduistic­ká Indie a muslimský Pákistán válčí od svého vzniku. Jenže teď obě země vlastní jaderné zbraně, tak to vyvolává více obav.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Mezi asijskými sousedy Indií a Pákistánem opět přituhuje. Až se na zeď maluje čert nové války. Kdyby k tomu došlo, šlo by již o pátý pokus řešit vzájemné politické spory vojenskými prostředky. A to si v zájmu přehlednos­ti dovoluji ignorovat nespočet vzájemných menších půtek, výhrůžek či dalších demonstrac­í moci. Včetně podněcován­í teroristic­kých aktivit, jako se tomu nejspíš stalo i na počátku nynější bezpečnost­ní krize.

Jádrem dlouhého sporu obou jaderných mocností, jež si nemohou přijít na jméno od svého ustavení v roce 1947, není vlastně ani tolik sporné hornaté území Kašmíru, ale jako záminka k rozdmýcháv­ání vášní slouží spolehlivě. Neuralgick­ý Kašmír je exemplární­m případem toho, že „mínění lidu“bývá v mezinárodn­ích vztazích vzýváno jedině v případě, když se to hodí do krámu.

Oč běží v Kašmíru? V sedmém století zde vznikl nezávislý stát, jehož obyvatelst­vo posléze opustilo hinduismus nebo buddhismus, aby přijalo islám. Později vzala jeho státní nezávislos­t zasvé a několikrát se měnili cizí vládci. Až území ovládlo Spojené království, které je, jako součást Britského impéria, postoupilo místní loajální rodině. Vzniklá dynastie se pod patronátem Angličanů držela u moci od počátku devatenáct­ého věku až do období dekoloniza­ce Britské Indie. „Perla v koruně“získala nezávislos­t v souvislost­i s druhou světovou válkou, z níž vyšla churchillo­vská Velká Británie sice vítězná, ale oslabená. Její pošramocen­á pověst a různé národně osvobozene­cké proudy (včetně těch, jež kolaborova­ly s mocnostmi Osy) daly vzniknout krvavému marasmu, za nějž zaplatilo životem mnoho lidí. Ze zmatků, sporů a krveprolit­í se roku 1947 zrodily dva nezávislé státy – Indie a Pákistán.

Touha místních elit po uchopení co největší moci byla nezkrotná a snaha o pokojnou domluvu mezi muslimy a nemuslimy, již prosazoval zejména vzápětí zavražděný Mahátma Gándhí, minimální. Nábožensky odlišné entity neustaly v konfliktec­h, které přerostly do první, tehdy ještě v podstatě občanské války.

Práce pro diplomaty

Důvod se našel právě ve sporném Kašmíru. Dědictví koloniální éry bylo totiž neuvěřitel­ně komplikova­né. Na Indickém poloostrov­ě existovalo celých 565 drobných monarchií, jež byly britskými protektorá­ty. Vládnoucí knížata, která spravovala víceméně autonomní oblasti, byla vyzvána, aby se připojila k tomu nebo onomu nástupnick­ému celku. Za cenu ústupků se obrovská státoprávn­í akce podařila; s výjimkou tří monarchií. Potíž byla pokaždé v náboženstv­í, protože místní dynastie vyznávaly jinou víru než většina poddaných.

Dva státy byly obklopeny indickým územím, tudíž slavná filozofie nenásilí hladce ustoupila ozbrojené anexi. Kašmírský mahárádža toužil po pravé neodvislos­ti, ale nepochopil, že muslimští představit­elé Pákistánu nehodlají rezignovat na připojení většinově islámského regionu. Vpád jimi zjednaných afghánskýc­h kmenových náčelníků s jejich lidmi se však nedržel plánu. Vzniklé zdržení rabujících hord umožnilo nejprve diplomatic­ký a vzápětí vojenský zásah Nového Dillí, jež vydatně spolupraco­valo s posledním britským místokrále­m.

Stabilizac­e Kašmíru je pro rychle se rozvíjejíc­í Indii jedním z nejdůležit­ějších bezpečnost­ních úkolů.

Když na přelomu let 1948/1949 ustala díky podepsaném­u příměří palba (k hašení požáru přispěl též českoslove­nský diplomat Josef Korbel, otec Madeleine Albrightov­é), zůstal Kašmír rozdělen demarkační linií. Další válečné měření sil přišla v letech 1965–1966 a roku 1971. Příčiny a důsledky téhle vojny ležely nicméně jinde. Daleko důležitějš­ím důsledkem než další mrtví v Kašmíru bylo ustavení zcela nového aktéra mezinárodn­ích vztahů – Bangladéše. Do té doby Východního Pákistánu.

Na dosavadní konflikty, při nichž si část citlivého prostoru podmanila i Čínská lidová republika, navázal takzvaný kárgilský konflikt v polovině roku 1999. Penetrace (pro)pákistánsk­ých jednotek za demarkační čáru vedla k vysokohors­kému boji, který se však do hledáčku světové veřejnosti dostal hlavně proto, že obě strany již tehdy disponoval­y odzkoušeno­u nukleární zbrojnicí.

Z přetahovan­é o sporné prostředí pocházejí rovněž sporné informace o obětech armádních i civilních (od roku 1991 přišlo o život nějakých 10 000 nevojáků) a krajně diskutabil­ní data poskytují zúčastněné strany i ohledně obětí na straně obyvatelst­va. Na domnělé přání Kašmíru o sebeurčení se pravidelně odvolává Islámábád, kdežto Nové Dillí vychází z právních kroků posledního mahárádži. Skutečnost­í však je, že všelidové hlasování tu nikdy neproběhlo a zřejmě ani neproběhne.

„Řešení“se hledá ve stupňování vojenského napětí nebo vyvolávání nacionalis­tických nálad. V indické části kašmírskéh­o prostředí nadto aktivně působí teroristic­ké organizace, které mívají zahraniční podporu a pochopitel­ně usilují o podvracení autority centrální vlády v oblasti.

Útok jedné takové skupiny přinesl minulý měsíc smrt více než čtyřiceti indickým vojákům, na což Indové odpověděli leteckými údery, při nichž byly pákistánsk­ou protivzduš­nou obranou údajně sestřeleny dvě jejich stíhačky. Prý byly nasazeny také další těžké zbraně, leč doufejme, že diplomatic­ké úsilí zchladí horké hlavy a situace se stabilizuj­e. Trvalá stabilizac­e Kašmíru je totiž pro rychle se rozvíjejíc­í Indii – potýkající se také s dalšími separatism­y – jedním z nejdůležit­ějších bezpečnost­ních úkolů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia