MF DNES

Pocty i výčitky ženám monarchie

Praha 6 v červnu odhalí pomník s fontánou věnovaný Žofii Chotkové. Je to už druhá pocta šlechtičná­m z rodu Habsburků v této městské části. Úprava předpolí Písecké brány vyžene parkující auta.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Při cestě tramvají z Malostrans­ké na Pražský hrad míjí Pražané a tisíce turistů nevzhledné prostranst­ví před Píseckou bránou. Navíc hned vedle této unikátní památky, která bývala součástí barokního opevnění města, ještě donedávna parkovalo několik desítek aut.

Nyní už radnice Prahy 6 celé náměstíčko upravuje, aby se z něj stala klidová zóna věnovaná především chodcům. Jeho dominantou bude pomník s fontánou věnovaný české šlechtičně Žofii Chotkové, která v roce 1914 zemřela při atentátu v Sarajevu spolu se svým manželem a následníke­m rakouského trůnu arcivévodo­u Františkem Ferdinande­m d’Este. Tragická událost tehdy vedla až k rozpoutání první světové války.

Zhruba 170 centimetrů vysoké dílo z šedé litiny bude mít tvar vějíře. Bude napojeno na přívod vody, protože zároveň poslouží jako takzvané mlhoviště. „Vějíř Žofie Chotkové má být odhalen v druhé polovině června tohoto roku. Zvlášť v horkých letních měsících veřejnost ocení i jeho další funkci,“vysvětluje místostaro­sta Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina (STAN).

Vznik a instalace sochy vyjde na tři miliony korun. Radnice ale zaplatí jen menší část, neboť Pražské vodovody a kanalizace přispěly částkou 800 tisíc korun, Česká spořitelna přidala půl milionu a další milion věnoval soukromý dárce.

Přestavba jižního předpolí Písecké brány, která již začala, vyjde na 21 milionů korun. Zahrnuje široký prostor až k Bílkově vile a tramvajové trati u Letohrádku královny Anny. Stavebníci zde srovnají terén, zavedou zdroj vody pro pomník a místo předláždí. Prostranst­ví doplní lavičky, koše, stojany na kola i tři informační panely věnované Žofii Chotkové, Písecké bráně a bývalému opevnění. Nové stromy doplní alej na pravé straně směrem k letohrádku. „Výsledkem má být nový vybavený shromažďov­ací prostor pro různé reprezenta­ční a společensk­é akce,“popisuje vedoucí oddělení koncepce strategick­ého a územního rozvoje na radnici Prahy 6 Bohumil Beránek.

Podle jeho slov by hlavní část prací měla skončit v květnu, dále budou navazovat už jen úpravy mlatových cest okolo Bílkovy vily. Přesto oproti původním plánům nabral projekt už zhruba roční zpoždění. Na vině byla podle Beránka příliš dlouhá příprava ze strany Technické správy komunikací. Naopak už delší dobu je zcela hotov vějíř od sochařky Martiny Hozové. Ta se svým návrhem zvítězila v dubnu 2014 ve výtvarné soutěži, kterou vyhlásilo tehdejší vedení radnice.

Více prostoru pro pěší u Písecké brány ale zároveň znamená úbytek míst pro parkování, která jsou zde součástí zón placeného stání. Podle Beránka jde ale o prostranst­ví, kam auta nepatří, a radnice je tady spíše jen tolerovala.

Pozdvižení kolem Marie Terezie

Úzký seznam pražských pomníků věnovaných příslušník­ům aristokrac­ie hodlá Praha 6 brzy rozšířit ještě o jedno jméno. Nedaleko Prašného mostu v místě, kde bylo před několika lety staveniště při budování tunelového komplexu Blanka, vznikl nový park. A vedení radnice v něm v roce 2017 odhalilo základní kámen budoucího pomníku rakouské panovnice a české královny Marie Terezie. Zároveň dnes zelený pás nese i její jméno. Městská část tím navázala na ještě starší plány svých předchůdců. Dílo ze sklobetonu s výškou 5,5 metru bude stylizovan­ou figurou císařovny. Autor vítězného návrhu, sochař Jan Kovářík, již objekt vytváří. Hotov by měl být nejpozději na podzim a jeho cena se vyšplhá až na 3,7 milionu korun. „Architektu­ra parku s umístěním sochy od začátku počítá. Termín odhalení předpoklád­áme na první polovinu roku 2020,“sdělil místostaro­sta Lacina.

Proti instalaci pomníku habsburské panovnice však vznikla petice, kterou podepsaly na dvě stovky lidí. Podle nich si Marie Terezie takovou poctu nezaslouží a raději by zde viděli monument věnovaný protinacis­tickému odbojáři Václavu Morávkovi. Jemu je nyní věnován menší parčík a pamětní deska naproti přes třídu Milady Horákové. „Stavět pomník cizí utlačovate­lce národa vyzní naopak jako cynický výsměch humanistic­kým tradicím této země,“píší mimo jiné signatáři ve svém protestu.

Přesto si radnice nadále za svým stojí. A naopak se od veřejnosti ozývají i hlasy na podporu zamýšlené sochy. „Marie Terezie má zcela klíčové zásluhy o rozkvět českých zemí,“oponuje petentům v otevřeném dopise adresované­m Praze 6 předseda monarchist­ické strany Koruna Česká Radim Špaček. Vyzdvihuje, že císařovna zavedla evidenci nemovitost­í, povinnou školní docházku a dostavěla Pražský hrad.

Stavět pomník cizí utlačovate­lce národa vyzní jako výsměch humanistic­kým tradicím této země.

 ??  ?? 2x vizualizac­e: Městská část Praha 6 Marie Terezie ze sklobetonu Socha bude od roku 2020 stát v parku pojmenovan­ém po panovnici.
2x vizualizac­e: Městská část Praha 6 Marie Terezie ze sklobetonu Socha bude od roku 2020 stát v parku pojmenovan­ém po panovnici.
 ??  ?? Vějíř hraběnky z litiny a vody U Písecké brány Praha 6 počátkem léta odhalí pomník věnovaný Žofii Chotkové.
Vějíř hraběnky z litiny a vody U Písecké brány Praha 6 počátkem léta odhalí pomník věnovaný Žofii Chotkové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia