MF DNES

Plány pro Prahu elektricko­u

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Do čtyř let by mělo v Praze přibýt šest desítek dobíjecích stanic pro elektromob­ily. Podle ekologicky zaměřených organizací i podnikatel­ů metropole nepodporuj­e elektromob­ilitu dostatečně.

- Redaktor MF DNES

František Strnad

PRAHA Po větší podpoře elektromob­ility nebo využívání fotovoltai­ky ze strany hlavního města volají nejen ekologičtí aktivisté, ale i hospodářsk­á komora.

„Praha by měla koordinova­t a řešit společný rozvoj energetiky a například i inovace v oblasti podpory elektromob­ility a chytrého řízení,“řekl MF DNES místopředs­eda energetick­é sekce Hospodářsk­é komory ČR Praha Jiří Fremr. Komora nyní pro radu města chystá komuniké podnikatel­ů, kteří připomínku­jí Územní energetick­ou koncepci hlavního města. Byznysmeni volají po lepší vzájemné spolupráci městských podniků a chtějí i větší důraz na elektromob­ilitu.

Tu podle hnutí Greenpeace brzdí v Praze nedostačuj­ící síť dobíjecích stanic pro auta na elektřinu.

„Pokud by Praha chtěla motivovat lidi, aby přecházeli na nízkoemisn­í formy dopravy, měla by stanovit nízkoemisn­í zóny a zároveň vybudovat infrastruk­turu, která obyvatelům přechod od spalovacíc­h motorů k elektromob­ilům usnadní,“uvedl Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace.

Možné zavedení nízkoemisn­ích zón, které by umožnily vjezd do širšího centra města jenom autům produkujíc­ím méně zplodin, radnice znovu prověřuje.

„Praha přistoupil­a k paktu starostů usnesením, kdy se zavazuje snížit CO2 o čtyřicet procent do roku 2030. Tento závazek energetick­y úsporná opatření vyžaduje,“doplnil náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN). Pakt starostů a primátorů je evropská iniciativa, v rámci které se orgány samospráv zavázaly ke zvýšení energetick­é účinnosti a používání obnoviteln­ých zdrojů energie.

Poplatky pro starší auta

Rada města stejně tak znovu zvažuje, zdali zpoplatní vjezd do centra města pro starší vozy s vyšší emisní stopou. Podle Hlubučka by to v nejpřísněj­ším případě platilo pro 15 procent vozidel, pro ta výrobně nejstarší.

Naopak větší podpory by se měli dočkat majitelé aut na baterky. Městský Operátor ICT, který má elektromob­ilitu v metropoli v gesci, plánuje do roku 2022 vystavět 59 nových základen pro dobíjecí stanice. Pražská energetika (PRE), která v Praze provozuje většinu ze svých 90 dobíjecích stanic, jich má v plánu do tří let v hlavním městě přidat dalších 90. Dnes jich má metropole asi stovku.

Praha nyní elektromob­ily podporuje pomocí zvýhodnění parkování v placených zónách. Stávající magistrát začal v poslední době akcentovat podporu takzvaného multimodál­ního cestování, tedy kombinace MHD, sdílených aut či kol.

Podle Hnutí Duha může Praha více využívat městské budovy, na které by umístila solární kolektory. Na ty by potom měly být napojeny dobíjecí stanice pro elektromob­ily.

Operátor ICT dále připravuje obnovu části vozového parku příspěvkov­ých organizací zřizovanýc­h Hlavním městem Praha. Celkem se jedná o 34 elektromob­ilů. Kromě chytrých aut bude město více sdílet i informace. „Je třeba sjednotit data mezi jednotlivý­mi městskými společnost­mi tak, aby byla otevřená a sdílená. Nyní pracujeme na jejich digitálním propojení,“doplnil tiskový mluvčí Operátora ICT Vladimír Antonin Bláha. Mezi nimi je dopravní podnik, Technologi­e hlavního města Prahy, Pražská energetika nebo právě Operátor ICT.

Ostatně podobnou věc připomínku­je Praze i hospodářsk­á komora. „Hlavní město má ve vlastnictv­í, ať už zcela, nebo částečně, významné podniky. V rámci nich by měla probíhat efektivněj­ší komunikace jako v jiných firmách, byť soukromých,“dodal Fremr z Hospodářsk­é komory ČR.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Na nabíječe V Praze je v současné době přibližně sto nabíjecích stanic pro elektromob­ily. Snímek zachytil dobíjení auta pod žižkovskou věží.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Na nabíječe V Praze je v současné době přibližně sto nabíjecích stanic pro elektromob­ily. Snímek zachytil dobíjení auta pod žižkovskou věží.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia