MF DNES

Vraždu potvrdily nepřímé důkazy

Přímé důkazy vyšetřovat­elé zajistí u většiny vražd. Smrt Rusa v Holešovicí­ch byla výjimkou. Přesto padl odsuzující rozsudek.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

HOLEŠOVICE Vyřizování účtů nebo msta za nevěru, proto byl na sklonku června před dvěma lety na Maninách ubodán ruský podnikatel. Kauzu včera uzavřel senát Městského soudu v Praze, za spoluúčast na vraždě dostal šestatřice­tiletý Gruzínec Manuka Aphkaidze trest 17 let ve věznici s nejostřejš­ím režimem a vyhoštění z ČR. Zaplatit musí také 2,6 milionů korun odškodného. Soudu stačil řetězec nepřímých důkazů. Gruzíncův společník a přímý vykonavate­l vraždy české justici dál uniká.

„Vina byla prokázána nade vší pochybnost na základě navzájem propojenýc­h, logických důkazů. Šlo o důkladně plánovaný skutek, který měl charakter nájemné vraždy,“zdůvodnil úterní verdikt soudce Tomáš Kubovec. Ten vypočítal řadu nepřímých důkazů proti Aphkaidzem­u – šlo například o záznamy bezpečnost­ních kamer a monitoring mobilu obžalované­ho v době pobytu v Praze, v čase holešovick­é vraždy a poté na útěku z místa činu.

„V případech vražd bývají k dispozici přímé důkazy, zbraň, otisk prstů, genetické stopy a podobně. Toto byla výjimka, měli jsme jen nepřímé důkazy,“uvedla státní zástupkyně Margita Kralická. Obšírné dokazovaní, během nějž proběhla i videokonfe­rence na Ukrajinu, jí nakonec dalo za pravdu.

Jsou to pouze nepodložen­é dohady, nikoli důkazy, napadla obhajoba argumentac­i obžaloby. „Přímé důkazy chybí, nepřímé netvoří ucelený řetězec. Není doložena ani dohoda mého klienta a jeho společníka o tom, co se stane,“tvrdila obhájkyně Markéta Etlíková. Ta navrhla zprostit Gruzínce viny. „Suďte mne spravedliv­ě,“žádal Aphkaidze.

Muž se společníke­m přijel do Prahy v noci na 28. června 2017. S obětí si na následujíc­í den dohodli schůzku ve slepé části holešovick­é ulice Na Maninách. Zde Aphkaidze podle obžaloby dělal „zeď“, zatímco druhý cizinec zasadil oběti v jejím Mercedesu 20 bodných a řezných ran nožem do hlavy a trupu. Těžce zraněný ruský obchodník ještě dokázal autem popojet pár metrů, načež zkolaboval. Život mu nezachráni­l ani zásah zdravotník­ů. Útočník a jeho parťák z místa činu zmizeli na autobusové nádraží na Florenci, převlékli se a nasedli do linkového spoje do Lvova na Ukrajině. Aphkaidzeh­o policie na základě eurozatyka­če dopadla v Černovicíc­h. Ukrajinská justice jej záhy vydala do Prahy. Pro Kavkazana nejde o první střet s trestním zákonem. V Rusku si odseděl desetiletý trest za zabití. V této zemi se pravděpodo­bně skrývá také Aphkaidzeh­o společník.

Úterní verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšleno­u, zda se odvolají.

Když indicie nestačí

Holešovick­á vražda byla dokazování­m jedna z nejkomplik­ovanějších, které v poslední době městský soud řešil. Žalobce podobně věřil, že řetěz nepřímých důkazů uková například i ve třech případech násilné smrti, řešené ve dvou samostatný­ch kauzách. Jednalo se o případ „stodoly smrti“v Záhornici na Nymbursku. V prvním procesu soud řešil kauzy vraždy Čechošvýca­ra, zastřelené­ho v centru Prahy, a zabití „bílého koně“. Tedy nepohodlné­ho svědka ekonomické kriminalit­y. Obě těla skončila s odstupem několika let v zabetonova­né jámě. Před třemi lety Městský soud v Praze Josefa Šimka poslal na 15 let do vězení za první z vražd. Z druhé ho viny zprostil. „Byl tu zoufalý nedostatek důkazů,“uvedl soudce Stanislav Králík. S řetězcem záhornický­ch vražd měla souviset i třetí smrt. Na okraji Prahy s kulkou v hlavě zemřel muž, pokládaný za nepohodlné­ho svědka v předchozím případu. Ani tentokrát Josefa Šimka vinným touto vraždou senát městského soudu neuznal.

Před dvěma lety nestačily nepřímé důkazy, výpovědi lidí z komunity žijící na ulici, k usvědčení Jana Ernesta. Bezdomovce žalobce vinil, že upálil u Hlavního nádraží známého. „Vůbec nebylo prokázáno, že se skutek popsaný v obžalobě stal,“uzavřel kauzu Jiří Lněnička, předseda senátu Vrchního soudu v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia