MF DNES

Magnesia Litera patří ženám

- — Monika Zavřelová

Se vší úctou k mužům nominovaný­m na knižní ceny Magnesia Litera za rok 2018, jsou to ženy spisovatel­ky, které z letošního ročníku činí událost hodnou pozornosti. A to nehledě na fakt, kdo si v neděli 7. dubna ceny opravdu odnese.

Bez zbytečných emancipačn­ích gest nominované dokazují, že jejich největší síla spočívá v talentu a úsilí vloženém do vlastní práce a ne v prázdných demonstrat­ivních gestech, jak tomu bývá u jiných umělkyň. Ať už mluvíme o renomované spisovatel­ce Radce Denemarkov­é, která nalezla v osudech hrdinů Hodin z olova spojnici mezi mocenským vzestupem Číny a tápáním západního světa, Anně Cimě debutující kompozičně i jazykově vyspělým románem Probudím se na Šibuji, nebo Tereze Semotamové schopné sepsat lehce bizarní, avšak citlivou parafrázi na život současných třicátníků. To samé platí i pro nominovano­u Pavlu Horákovou, která svůj talent potvrdila už v spoluautor­ském románu Johana i ve vydaných dětských knihách.

Jen škoda, že se mezi nominované nedostala i její kolegyně Zuzana Dostálová s letenským příběhem Hodinky od Ašera nebo Petra Dvořáková s Dědinou, ve které perfektně zvládla dialekt z okolí Vysočiny, kde vyrůstala.

Jednoduše to vypadá, že se letos Literám povedlo, ať už vědomě, či nevědomě, upozornit na trend, který by postupně k tuzemským knihám mohl přivést ještě více čtenářů neholdujíc­ích příběhům Patrika Hartla nebo Radky Třeštíkové.

Jsou to totiž právě zmiňované autorky, kterým se navzdory nemožnosti časového odstupu daří podávat pokud ne pravdivé, tak alespoň upřímné svědectví o jedné době. O době, ve které sami čtenáři žijí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia