MF DNES

Talent ve finském učení

Na MS do 20 let zazářil. Teď Lukáš Dostál kouzlí ve finské lize a bojuje o play off.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Za svou brankou zachytil Lukáš Dostál puk a hlavou mu okamžitě blesklo: Co kdybych zkusil vystřelit? Na druhé straně totiž gólman nebyl.

„Soupeř střídal a zůstal tam jeden z beků, přes kterého bych to nepropálil. Ale ve středním pásmu jsem viděl rozjetého spoluhráče, tak jsem mu to hodil,“líčí strážce brány finského klubu Ilves. A tak vykouzlil nádherný lob, který se i s troškou štěstí snesl k hokejce útočníka Ruotsalain­ena. Pro něj už to byla snadná práce. Gól. Výhra 4:1 nad KalPou. „Pár asistencí už jsem si zapsal, ale takovou jsem ještě nezažil,“usměje se Dostál. „Ale hlavně jsem tam od toho, abych puky chytal.“A i to jde osmnáctile­tému klučinovi z Brna znamenitě. Ilves po únorovém příchodu vychytal v šesti duelech čtyři výhry a zelenožlut­ému klubu z Tampere pomáhá do play off. „Neřekl bych, že bych měl obavy z finské ligy, ale byl jsem zvědavý, jak budu stačit,“vykládá teenager. „A troufnu si říct, že se mi vede nad očekávání dobře. Navíc bydlím a starám se o sebe sám, což jsou další zkušenosti, za které jsem moc rád.“

Pečlivě volí slova. Po pár větách pochopíte, že Dostál působí vyspěle nejen v brankářské zbroji.

Ale i s přemýšlivý­m hochem muselo zamávat, jak raketově se vyvíjí jeho kariéra.

Původním Dostálovým cílem v sezoně bylo dopomoct do prvoligové­ho play off Třebíči, kam jej posílala mateřská Kometa. Na přelomu roku ale zazářil na juniorském mistrovstv­í světa. Debutoval v extralize. Po příchodu Marka Čiliaka v brněnské brankářské hierarchii spadl až na pozici číslo tři. Po konci prvoligové šichty by už přes týden jen trénoval a vyčkával na pořádnou příležitos­t v Kometě.

A proto kývl na hostování ve Finsku, kde se náctiletým jinochům nebojí dát důvěru.

I sám Dostál vypráví, že se kvůli věku necítí v týmu jako vzácný exemplář. „Vesměs jsme tam mladí všichni, třeba našemu kapitánovi je 23 let,“říká a navrch přidává příhodu o šestatřice­tiletém veteránovi Leimuovi. „Měl problémy se zády, takže místo něj dostal šanci mladší bek. Teď se uzdravil, ale nehraje, protože mladší kluk má fazonu,“ popisuje Dostál. Podobně se v sestavě chytil i on.

Zatímco úspěšnost jeho konkurentů se v Ilves dlouhodobě nevyhoupla nad 90 procent, u Dostálova jména svítí aktuálně cifra 92,23.

A na solidní numera se musí nadřít. „Hodně se tu hráči tlačí do brány, pořád mi někdo zakrývá výhled,“líčí brankář, jehož si loni ve třetím kole draftu NHL vybral Anaheim. Finský styl mu trochu připomíná zápas, který zažil v Americe na nováčkovsk­ém turnaji. „Když tady přikryju puk, dostanu ještě dvě sekery. Ale celkem se to tady pouští, hraje se rychlý a pohledný hokej. Možná oproti Česku se tady tolik nestřílí. Když má přijít střela, která by mě neměla extrémně ohrozit, tak hráč raději podrží puk. Člověk musí být pořád ve střehu.“

Podobně mluvil i Dostálův gólmanský kolega z reprezenta­ční dvacítky Jakub Škarek, který se před sezonou vydal do finského učení do Lahti. V rozhovorec­h, které si důkladně pročítal i Dostál, popisoval, jak v letní přípravě lítal po sjezdovkác­h nebo jak se vedle pracovitýc­h a důsledných Finů učil správně posilovat. „Můžu jen poděkovat (kondičnímu trenérovi) Miloši Pecovi. Z Brna znám techniku cviků a zvládám i tempo,“líčí objev letošního juniorskéh­o šampionátu.

Vrátí se po finském rychlokurz­u domů? „Smlouvu v Kometě mám platnou. Uvidíme, co se bude dít po sezoně,“prohodí Dostál.

Jestli jeho kariéra bude dál mít spád, klidně může změnit adresu. Místo do Brna ale vyrazí za oceán.

 ?? Foto: Getty Images ?? Objev Lukáš Dostál měl na MS úspěšnost zákroků 95,7 procenta. Lepší v historii MS byli jen Bryzgalov a Price, budoucí hvězdy NHL.
Foto: Getty Images Objev Lukáš Dostál měl na MS úspěšnost zákroků 95,7 procenta. Lepší v historii MS byli jen Bryzgalov a Price, budoucí hvězdy NHL.
 ?? Foto: Pekka Suojanen, ilves.com ?? Nové barvy Pozici trojky v Kometě vyměnil Lukáš Dostál za šanci ve Finsku, kde s klubem Ilves válčí o play off.
Foto: Pekka Suojanen, ilves.com Nové barvy Pozici trojky v Kometě vyměnil Lukáš Dostál za šanci ve Finsku, kde s klubem Ilves válčí o play off.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia