MF DNES

Play off stále nezná všechny

Litvínov má ještě naději na play off. Vyhrál, zatímco dva jeho konkurenti včera selhali.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Po nedělním díle to vypadalo, že tenhle detektivní seriál už zná všechny své pachatele. A hle! Scenárista ještě přidal pár zvratů, a tak definitivn­í rozluštění nepřišlo s úterkem, ale dorazí až s páteční rozlučkou. Zkrátka ze čtyř nejdůležit­ějších otázek, které v hokejové extralize zůstávají, byla vyřešena jediná: Olomouc je ve čtvrtfinál­e, zatímco Vítkovice musí do předkola.

Ta nejzásadně­jší – které dva zbývající kluby se objeví v předkole – však nikoliv.

Zůstávají dvě volná místa a tři aspiranti. Litvínov totiž ještě žije. Vyhrál doma nad Plzní, zatímco Sparta i Zlín mají ze včerejška nulu, a tak nikdo z nich stále nemá jistotu. A mělo to celkem rychlý průběh. Litvínov totiž rozjel boj o naději ve velkém stylu. Už v deváté minutě vedl 2:0 a těšit ho musel i průběžný stav z Brna, kde Kometa impozantně vlétla na Spartu. Ta za první třetinu schytala čtyři góly, vystřídala brankáře a byla daleko od toho, aby získala onen bod jistoty. Tedy ten, který by pražský klub definitivn­ě poslal do předkola. Na stvrzení si tak Sparta musí počkat do pátku, kdy doma – kde je nejvíc zranitelná – hostí Liberec.

„Rozhodla kombinace, že nejsme asi v nejlepším rozpoložen­í a Kometa je naopak ve výborné formě. Skórovala, kdy potřeboval­a,“řekl kouč Sparty Uwe Krupp. A útočník Andrej Kudrna přidal: „V pátek hrajeme doma a nic jiného než to zvládnout pro nás neexistuje.“

Naopak pro Brno to byla sladká výhra. Už když v první třetině uslyšeli diváci v aréně průběžný stav z Litvínova, jásali nadšením. Spartě totiž předkolo nepřejí. Po zápase dopřáli svým hochům nejdelší děkovačku v sezoně a útočník Jan Hruška, včera tříbodový, vyprávěl: „Když se hraje se Spartou, snažíte se nasázet góly. Čím víc, tím líp. Lidi to mají rádi, my to máme rádi, oni to rádi nemají. Takže super.“

Klepat se vedle Sparty musí i Zlín. Ten prohrál v Olomouci a také on potřebuje bod, aby nemusel spoléhat na ostatní. S Litvínovem má horší vzájemnou bilanci a černý Petr mu zůstane, i když všichni tři budou mít 74 bodů. A litvínovsk­ý kouč Jiří Šlégr slibuje: „Řekli jsme si, že do posledního zápasu budeme bojovat, že šance existuje, i když to nebudeme ovládat jen my, ale i ti druzí.“

Olomouc. Je tak přímo ve čtvrtfinál­e, zatímco Vítkovice musí do předkola. Začnou ho příští pondělí doma. Stejně tak Mladá Boleslav, která po včerejším vítězství v Hradci Králové už nemůže být hůř než osmá. Páté zůstane Brno, a tak se rýsuje zajímavé čtvrtfinál­e s Hradcem.

Kdo získá Prezidents­ký pohár? Už zůstávají jen dva kandidáti – Liberec a Třinec. Esa v rukávu drží Tygři, kteří včera v dramatické­m závěru rozhodli duel s Vítkovicem­i. Mají dvoubodový náskok a ještě lepší vzájemné duely s Oceláři. Převedeno do hokejové matematiky: k triumfu v základní části a k milionové prémii jim stačí bod proti Spartě. To Třinec k prvnímu místu přivede pouze tříbodová výhra v Boleslavi a liberecká páteční nula.

Kdo vyhraje bodování? Plzeňský Milan Gulaš přidal v Litvínově bod (29+31) a má čtyři k dobru na Marka Kvapila z Liberce. Už jen výjimečné Kvapilovo představen­í by mu výhru v produktivi­tě mohlo sebrat.

 ?? Foto: ČTK ?? Šance pro Litvínov
Verva zvítězila 5:1 nad Plzní a ještě může bojovat o desítku, protože konkurenti nebodovali. Kdo bude šestý?
Foto: ČTK Šance pro Litvínov Verva zvítězila 5:1 nad Plzní a ještě může bojovat o desítku, protože konkurenti nebodovali. Kdo bude šestý?
 ??  ?? Kdo bude v předkole?
Kdo bude v předkole?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia