MF DNES

Speciál: Podnikatel roku

Vítězi prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2018 se stali manželé Radka Prokopová a František Fabičovic z firmy Alca plast.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Porota soutěže EY Podnikatel roku to neměla jednoduché. Nebývá zvykem, aby musela volit mezi tak výraznými příběhy. Z pětice finalistů nakonec vzešli vítězně manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé břeclavské­ho výrobce sanitární techniky Alca plast. Hlasování bylo velmi těsné.

Je to vůbec poprvé, co ocenění pro nejlepšího podnikatel­e přebírá manželská dvojice. Finále soutěže, které proběhlo včera v Praze na Žofíně, navíc ukázalo, že česká ekonomika nestojí jen na montovnách či dodavatelí­ch součástek pro zahraniční fabriky. Všichni celorepubl­ikoví finalisté, včetně vítězů, jsou rodinné firmy podnikajíc­í v oblasti výroby, jejichž produkty znají zákazníci po celém světě.

Tři z pěti finalistů jsou navíc cizinci, kteří ovšem již řadu let podnikají úspěšně v Česku. Jako třeba výrobce dortů Marlenka Gevorg Avetisjan, který zároveň získal cenu poroty za podnikatel­skou inspiraci desetiletí.

Pětici doplnili majitel zdravotnic­kého holdingu Akeso Sotirios Zavalianis, dále výrobci sýrů, tři bratři Brazzale z firmy Brazzale Moravia, a také Pavel Mohelník, majitel výrobce důlních zařízení a strojů.

Prokopová a Fabičovic založili Alca plast v roce 1998. Začínali jen s několika vlastními výrobky, dnes jejich portfolio čítá téměř šest stovek sanitárníc­h produktů, mimo jiné různé typy sifonů, ventilů, vpustí, žlabů a dalších druhů odvodnění, armatury, splachovač­e nebo WC sedátka. Roční obrat se pohybuje kolem 1,6 miliardy korun, čistý zisk předloni dosáhl 340 milionů. Firma zaměstnává asi 500 lidí.

Jako vítězové národního kola zamíří v červnu do Monte Carla, kde budou usilovat o světový podnikatel­ský titul. Utkají se s vítězi národních kol ze zhruba padesátky zemí.

„Jejich příběh považuji za nesmírně inspirativ­ní a jsem přesvědčen­a, že zaujme také porotu v Monaku,“říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka poradenské společnost­i EY, která soutěž pořádá.

Od roku 2001, kdy se světový vítěz v knížectví na Azurovém pobřeží vyhlašuje, nicméně ještě nikdo ze střední a východní Evropy nevyhrál. Loňským světovým vítězem se stal brazilský developer Rubens Menin Teixeira de Souza, který se zaměřuje především na bydlení pro lidi s nižšími příjmy.

Česko loni reprezento­val majitel pelhřimovs­ké strojírens­ké firmy Agrostroj Lubomír Stoklásek.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vrchol večera Majitelé firmy Alca plast, manželé František Fabičovic a Radka Prokopová, získali ocenění EY Podnikatel roku 2018. K úspěchu jim kromě jiných přáli i bývalí vítězové a reprezenta­nti Česka v celosvětov­ém finále, které se koná v Monaku.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vrchol večera Majitelé firmy Alca plast, manželé František Fabičovic a Radka Prokopová, získali ocenění EY Podnikatel roku 2018. K úspěchu jim kromě jiných přáli i bývalí vítězové a reprezenta­nti Česka v celosvětov­ém finále, které se koná v Monaku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia