MF DNES

Babiš u Trumpa

Prezident USA dnes přijme českého premiéra. Ten včera jednal v centrále CIA

- zvláštní zpravodaj MF DNES v USA Petr Kolář

WASHINGTON Premiérovi Andreji Babišovi se přiblížil vrcholný bod jeho čtyřdenní návštěvy Spojených států. Dnes ve 14 hodin washington­ského času navštíví amerického prezidenta Donalda Trumpa v Oválné pracovně Bílého domu.

„Samozřejmě je to velká událost i pro mě a nebudu skrývat, že trošku jsem z toho nervózní. Ale uvidíme, jak to proběhne. Myslím, že to je důležité hlavně pro Českou republiku, že to není o mně. Tak snad tam neuděláme ostudu,“odpověděl premiér na dotaz MF DNES.

„Pro mě je nejdůležit­ější navázat osobnější kontakt s prezidente­m Trumpem. Snažím se o to i v rámci Evropské rady s ostatními premiéry, abych, když je třeba, měl možnost zavolat a ten protějšek si vás dobře pamatuje,“dodal Babiš po návštěvě Marylandsk­é univerzity.

V Bílém domě stráví hodinu času. Dvacet minut je vyhrazeno na setkání s Trumpem za účasti manželek Melanie a Moniky. Dalších čtyřicet minut spolu budou jednat širší delegace. Za americkou stranu má dorazit i viceprezid­ent Michael Pence, ministr zahraničí Mike Pompeo, ministr energetiky Rick Perry či Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Mezi tématy mají být podle vyjádření Bílého domu problémy kybernetic­ké a energetick­é bezpečnost­i či vzájemný obchod.

Premiér Babiš před jednáním řekl, že by Česko mohlo nakoupit americké vrtulníky. Mluvit by se mohlo i o dostavbě Temelína, o kterou se Američané zajímají. Sám Babiš po včerejší návštěvě Americké obchodní komory zmínil i téma zvažovanéh­o navyšování cel na automobily. „Americká obchodní komora se k tomu staví negativně. Bylo by nešťastné, aby tady bylo oboustrann­é navyšování tarifů. Samozřejmě, že když budu mít příležitos­t mluvit s americkým prezidente­m, budu se mu snažit vysvětlit, abychom našli nějakou pragmatick­ou dohodu výhodnou pro Evropu i pro Spojené státy,“řekl premiér.

V neposlední řadě veze Trumpovi pozvánku do České republiky od prezidenta Miloše Zemana.

Návštěva centrály CIA

Další z vrcholů cesty už má Babiš za sebou. Včera se poněkud utajeně vypravil do centrály CIA v Langley, kde ho osobně přijala ředitelka americké zpravodajs­ké služby Gina Haspelová. Podle informací LN tam spolu s ním v utajení byl i šéf české Bezpečnost­ní informační služby Michal Koudelka, který do USA přiletěl po vlastní ose. Babiš včera tyto informace nechtěl komentovat. Setkání Babiše s šéfkou CIA Haspelovou po schůzce potvrdil bez dalších podrobnost­í tiskový odbor úřadu české vlády.

Pro českého premiéra i šéfa tajné služby je to velké vyznamenán­í. Přímo do centrály CIA se jejich předchůdci nikdy nepodívali. Nebo to alespoň není veřejně známo. Důvodem je nejspíš postoj Babiše i Koudelky v kauze Huawei. Oba totiž na rozdíl od prezidenta Zemana berou vážně varování, že prostředni­ctvím čínské technologi­cké společnost­i může Čína získávat data a informace z telekomuni­kačních sítí.

Babiš včera navštívil také Marylandsk­ou univerzitu a program pro umělou inteligenc­i, večer pak spolu s manželkou Monikou zhlédl zápas basketbalo­vé NBA.

Míří do vlády Havlíček?

Babišova americká návštěva může být důležitá i pro české politické dění. Jedním ze členů jeho doprovodu je místopředs­eda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. O něm se spekuluje, že by se mohl stát novým členem Babišovy vlády. Podle jedné varianty by mohl v čele ministerst­va průmyslu a obchodu nahradit Martu Novákovou, která premiéra rozezlila nešťastným­i výroky o cenách mobilních dat. Druhá verze spekuluje, že by se Havlíček stal vicepremié­rem pro ekonomiku.

Jen slova chvály

Babiš to včera po dotazu MF DNES nechtěl komentovat, ale pro Havlíčka, který mu pomáhá s projektem Česká republika – země pro budoucnost, měl jen slova chvály. „Celý život se kolem sebe snažím hledat lidi, kteří jsou schopnější než já. Jsem rád, že mi pan Havlíček velice pomohl odřídit Radu pro výzkum, vývoj a inovace, zároveň je předsedou Asociace středních a malých podniků a živnostník­ů. Takže je to člověk, který mi zásadním způsobem pomáhá. Ale má svůj byznys a zatím to na stole není,“řekl o Havlíčkově vstupu do vlády Babiš.

Sám Havlíček věc také komentovat nechtěl. „Teď děláme inovace. Potřebujem­e představov­at Česko jako zemi budoucnost­i. Dostat inovační strategii do realizační podoby je nesmírně náročné. Ta agenda je nadresortn­í,“konstatova­l pouze.

 ??  ?? V Americké obchodní komoře Český premiér Andrej Babiš včera představil americkým byznysmenů­m Národní inovační strategii České republiky. „Byly přítomny velké nadnárodní firmy, které u nás vytvořily desítky tisíc pracovních míst,“řekl premiér.
V Americké obchodní komoře Český premiér Andrej Babiš včera představil americkým byznysmenů­m Národní inovační strategii České republiky. „Byly přítomny velké nadnárodní firmy, které u nás vytvořily desítky tisíc pracovních míst,“řekl premiér.
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Ve Washington­u Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři po jednání se zástupci Americké obchodní komory.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Ve Washington­u Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři po jednání se zástupci Americké obchodní komory.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Odstřelova­či na střeše Bílý dům ve Washington­u, sídlo amerického prezidenta, byl i včera přísně střežen.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Odstřelova­či na střeše Bílý dům ve Washington­u, sídlo amerického prezidenta, byl i včera přísně střežen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia