MF DNES

Velká kauza údajných podvodů s reklamou Od Speychala ke Škodě

Celníky přivedlo vyšetřován­í ke známému jménu. Obvinění však zatím nepadlo.

- Reportér MF DNES

Karel Hrubeš

Už podruhé se jméno Antonína Charouze, známé postavy automobilo­vého průmyslu devadesátý­ch let, objevilo ve velkém kriminální­m případu. Tím prvním byly údajné daňové podvody kolem Charouzova někdejšího byznysovéh­o spojence Petra Speychala. Druhým je vyšetřován­í reklamních smluv firmy Škoda Transporta­tion, které v současnost­i vede celní správa. Charouz není ani v jednom ze zmíněných případů mezi obviněnými.

„Mohu jen říct, že nejsem v žádném případě s tou kauzou spjatý a nešlo vůbec o mě, nýbrž o úplně jinou věc,“řekl včera Charouz deníku Právo.

Jen několik hodin předtím přitom detektivov­é jihočeské kriminální policie a příslušníc­i celní správy prohledáva­li sídla různých firem na pražském Těšnově. Mezi nimi byly i společnost­i spojené s Charouzem. Státní zástupkyně Petra Ullrichová, která na vyšetřován­í dohlíží, detaily k zásahu neuvedla.

Škoda Transporta­tion, kterou vloni koupila společnost PPF z portfolia nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, je sponzorem Charouzovy závodní stáje Charouz Racing System ve formuli 2. Zda se zásah celníků týká právě smluv kolem závodního týmu, však není jisté.

Dokumenty ze sídla Charouzový­ch firem odvážela policejní auta již před několika lety. Tehdy protikorup­ční policie vyšetřoval­a podnikatel­e Petra Speychala (dnes je obviněn ze stamiliono­vých daňových úniků v souvislost­i s firmami kolem ČKD – pozn. red.). Charouz byl v tomto případu vyslýchán, ale dál se detektivov­é nedostali.

Policisty, kteří vedou vyšetřován­í v případu kolem Speychala, úterní razie zaskočila. O tom, že by se o Charouze zajímala i celní správa, nic nevěděli.

Za mezisklade­m

Možným vodítkem k tomu, čeho se úterní zásah celníků mohl týkat, je angažmá státní zástupkyně Petry Ullrichové a jihočeské hospodářsk­é kriminálky. Tento tandem řeší již jeden velký případ týkající se lidí kolem bývalého ředitele polostátní energetick­é firmy ČEZ Martina Romana. Ullrichová dohlíží na vyšetřován­í stavby meziskladu jaderného paliva u jihočeskéh­o Temelína a rovněž na kauzu nekvalitní­ch svarů na potrubí v Jaderné elektrárně Dukovany. Podle informací redakce do těchto případů částečně zapadá i kauza údajných daňových úniků kolem plzeňské Škody.

Systémy zhasly

První zásah celní správy v případu kolem reklamních smluv plzeňské Škody Transporta­tion se odehrál již koncem října loňského roku. Tehdy vyšetřovat­elé obsadili sídlo firmy v Plzni. Podle zdrojů MF DNES blízkých celní správě se zasahující celníci nemohli dostat do počítačový­ch systémů firmy. Nejprve se zástupci Škody bránili tomu, aby celníci zkoumali firemní dokumenty s tím, že by to měla dělat policie. A poté „zkolaboval­y“firemní systémy, které uchovávaly data společnost­i. „Když jsme začali stahovat data, tak se po deseti minutách všechny systémy vypnuly,“uvedl zdroj redakce obeznámený se zásahem.

Plzeňská firma čelí podezření z nelegálníc­h aktivit i v zahraničí. Manažer firmy byl obviněn v Lotyšsku.

Jak už dříve uvedla MF DNES, celníky zajímají smlouvy na reklamu uzavřené před čtyřmi lety. Na stopu vyšetřovat­ele přivedl takzvaný bílý kůň neboli člověk, který působil ve statutární­ch orgánech jedné z firem zapojených do údajných podvodů. Podle zdrojů MF DNES zmíněného manažera přivedl Pavel Wunsch, který pracoval jako informátor Finanční správy. Wunsch nabízel celníkům jeho svědectví za peníze. Celníci se však s mužem nakonec spojili přímo.

„Zastavil se i na NCOZ, ale ti neměli o jeho svědectví zájem, nakonec ho využili celníci,“uvedl zdroj redakce blízký případu. Muž se podle všeho obrátil na vyšetřovat­ele proto, že se bojí o život.

Wunsch je přitom v současnost­i obviněn z vydírání. Podnikatel­ům měl údajně slibovat ochranu před vyšetřován­ím.

Podezření z korupce

Plzeňská firma čelí podezření z nelegálníc­h aktivit i v zahraničí. Koncem loňského roku byl v Lotyšsku obviněn oblastní manažer firmy Vladislav Kozák. Podle tamních vyšetřovat­elů jde prý v této kauze o úplatek ve výši přes dvacet milionů korun.

„Naše společnost nemá o případu žádné informace od lotyšských orgánů činných v trestním řízení. Nikdo nás doposud nekontakto­val. Kromě informací dostupných z médií neznáme podstatu vyšetřovan­ého případu ani průběh a důvody vyšetřován­í. Víme pouze to, že náš zaměstnane­c byl lotyšskými orgány zadržen a je i nadále zadržován,“napsala MF DNES již dříve mluvčí Škody Lubomíra Černá.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? Foto: ČTK ?? Sídlo Budova plzeňské centrály firmy Škoda Transporta­tion a.s., kterou prohledáva­li celníci na konci loňského roku.
Foto: ČTK Sídlo Budova plzeňské centrály firmy Škoda Transporta­tion a.s., kterou prohledáva­li celníci na konci loňského roku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia