MF DNES

Policista, který lustroval Kuciaka, byl přeložen

- — Artur Janoušek

Uelitního útvaru slovenské policie skončil muž, který lustroval v policejníc­h seznamech investigat­ivního novináře Jána Kuciaka nedlouho před jeho vraždou. Policista Pavol Vorobjov vedl finanční zpravodajs­kou jednotku Národní kriminální agentury (NAKA). Po rezignaci ale u policie zůstal. „Po dohodě s prezidente­m policejníh­o sboru požádal o přeložení na jinou policejní složku,“potvrdil mluvčí policejníh­o prezidia Michal Slivka. Vorobjov nastupuje k policii v Nitře.

Policista se přiznal, že na podzim 2017, pár měsíců před vraždou Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, novináře lustroval. Při výslechu však kolegům kriminalis­tům tvrdil, že to bylo na pokyn tehdejšího policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara. Ten to odmítá. „Žádný takový pokyn jsem nevydal,“prohlašuje od počátku Gašpar. Ten se s policistou Vorobjovem zná osobně – jsou sousedé v obci Velké Janíkovce u Nitry.

O tom, proč sháněl informace o novináři, Vorobjov odmítá s médii komunikova­t. V databázi podle počítačový­ch stop vyhledával žurnalisto­vo datum narození, rodné číslo, trvalou adresu, zda vlastní vozidla nebo má z minulosti záznamy v restříku trestů.

Gašpar u policie skončil – na svůj post po vraždě, která otřásla Slovenskem, rezignoval. Nyní po spekulacíc­h o tom, že vydal příkaz lustrovat novináře, skončil i jako poradce slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové. Zároveň skončil ke konci loňského roku coby externí poradce českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Vorobjovem se nyní policie zabývá také kvůli podezření, že odmítl vyšetřovat oznámení Slovenské spořitelny o tom, že si speciální prokurátor Dušan Kováčik vložil před lety na účet 204 tisíc eur v hotovosti. Jednotka, které Vorobjov šéfoval od srpna 2017, má přitom na starosti zejména boj proti praní špinavých peněz a terorismu. Do funkce ho jmenoval blízký Tibora Gašpara, tehdejší šéf NAKA Peter Hraško. Ani ten už není ve funkci, rezignoval na konci loňského roku po kritice vyšetřován­í vraždy novináře.

Rodiny Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové od počátku tvrdí, že Vorobjov neměl žádný zákonný důvod si novináře lustrovat. „Všechny informace o obou svědčí o tom, že to byli poctiví, slušní mladí lidé. K jejich lustraci nebyl vůbec žádný důvod,“říká i právní zástupce rodin Roman Kvasnica.

Novináře však nelustrova­l jen Vorobjov. Bývalý šéf civilní rozvědky Peter Tóth před časem přiznal, že si jej na sledování Kuciaka najal kontroverz­ní podnikatel Marián Kočner, hlavní podezřelý z objednání Kuciakovy vraždy; zatím však nebyl z tohoto činu obviněn. Naopak ve vazbě sedí čtveřice obviněných: údajná objednatel­ka Alena Zsuzsová, která měla podle policie vraždu domlouvat s podnikatel­em Zoltánem Andruskóem. Ten pak prý najal dva zabijáky – střelce Tomáše Szabóa a jeho bratrance Miroslava Marčeka, který jej měl na místo vraždy dovézt. Kočnera s vraždou spojil ve své výpovědi Andruskó, jenž s policií spolupracu­je.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia