MF DNES

Hlídači rozpočtu radí: Na daně nesahat

Národní rozpočtová rada potvrdila obavy ministerst­va financí z překročení slíbeného deficitu a doporučila vládě nehýřit a nesnižovat daně.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Přestaňte s přehnaným růstem některých výdajů a pro příští dva roky zapomeňte na snižování daní, vyzývá nezávislá rada ekonomů, která od loňska dohlíží a komentuje směřování českých veřejných financí.

Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu veřejných financí, kterou včera Národní rozpočtová rada (NRR) zveřejnila. Jen tak podle ní vláda dodrží naplánovan­é schodky 40 miliard korun ročně letos a v letech 2020 a 2021. I tak však rada uvádí, že jí takto vysoký záporný výsledek rozpočtu nepřipadá „dostatečně ambiciózní“.

Podle rady loni foukala vládě do plachet konjunktur­a a vylepšila jí hospodařen­í o 20 miliard oproti očekávání. I proto skončil rozpočet v deficitu jen 2,2 miliardy oproti naplánovan­ým minus 50 miliardám.

Jenže makroekono­mické předpovědi naznačují, že taková pomoc už by se letos neměla opakovat. Česká ekonomika poroste pomaleji, než se čekalo a než na čem stojí údaje současného rozpočtu. Vláda by proto měla počítat s nižším příjmem z daní, než plánovala, varují ekonomové.

V letech 2020 a 2021 rada doporučuje vládě „omezení rozsahu nově zvažovanýc­h opatření zejména v oblasti běžných výdajů“, a dodává, že by se to nemělo přehánět ani se snižováním daňové zátěže. To se zřejmě týká avizovanéh­o zrušení superhrubé mzdy, které zahrnuje snížení daní z příjmů u zaměstnanc­ů a výpadku více než 20 miliard korun.

Dárky pro občany

Kde konkrétně přibrzdit růst výdajů, rada neříká. „To je v kompetenci vlády. Z hlediska dopadů na dlouhodobý růst ekonomiky však NRR doporučuje soustředit se na výdaje běžné, a nikoli investiční,“dodal člen Národní rozpočtové rady, ekonom Jan Pavel.

Nabízí se hned několik položek, které se vláda chystá zvyšovat – největší z nich jsou starobní důchody, u nichž ohlásilo vládní hnutí ANO nárůst v průměru o 750 korun, což se týká 2,41 milionu lidí. Porostou i platy státních zaměstnanc­ů (loni o rekordních 7 až 15 procent, podle profese).

Vzrůst má také rodičovská (o 80 tisíc na jedno dítě) a mluví se o valorizaci životních minim, od kterých se odvíjí řada sociálních dávek. Jako zbytný výdaj se v tomto světle jeví sleva na vlaky pro studenty a důchodce za šest miliard korun.

Naopak v investicíc­h doporučuje rada pokračovat. Jejich nárůst „je nezbytným předpoklad­em pro uzavření infrastruk­turní mezery mezi Českou republikou a starými členskými státy EU“uvádí se ve stanovisku. Například do některých regionů Česka nevedou dálnice, což brzdí jejich ekonomický rozvoj a přispívá k chudnutí a vylidňován­í.

Do investic by se víc měly pustit obce a kraje, kterým dlouhodobě leží peníze na účtech a investují málo proti státu. „Nízká investiční aktivita je... způsobena jinými faktory, jako například administra­tivními překážkami při realizaci jednotlivý­ch projektů,“uvedla rada.

Zřejmě má na mysli administra­ci evropských dotací a složité stavební předpisy.

Národní rozpočtová rada vznikla na základě předloni schválenéh­o zákona o rozpočtové odpovědnos­ti, který v souladu s evropskými pravidly nastavil pravidla a brzdy proti nadměrnému zadlužován­í státu. Úkolem rady je nezávisle hodnotit rozpočtovo­u politiku.

Od loňského podzimu vydává každé čtvrtletí stanovisko, ve kterém hospodařen­í veřejných institucí hodnotí a upozorňuje na možná rizika z pohledu jeho stability. Jednou za rok pak vydává zprávu o dlouhodobé udržitelno­sti veřejných financí. Tříčlenné radě od loňska na období šesti let předsedá ekonomka Eva Zamrazilov­á, bývalá členka Bankovní rady ČNB.

„Nízká investiční aktivita je způsobena jinými faktory, jako například administra­tivními překážkami při realizaci projektů.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia