MF DNES

Orbán dostal ultimátum

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Maďarský premiér Viktor Orbán se dostal do nebývale ostré pře s evropskými lidovci. Je zaděláno na pořádnou krizi.

Lidovci tento týden zahájili oficiální proceduru, která může skončit i vyloučením Orbánovy strany Fidesz z jejich řad. A důvod?

Vše odstartova­la maďarská kampaň k důležitým květnovým volbám do europarlam­entu.

Na billboarde­ch po celé zemi představil Fidesz končícího šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a amerického filantropa George Sorose s kritickými komentáři na jejich adresu. Orbán oba muže obviňuje, že stále chtějí zavést povinné migrační kvóty, oslabit právo unijních zemí na ochranu hranic a usnadnit migraci pomocí zvláštních víz.

To bylo pro partnery Fideszu nepřijatel­né. Mluví o tom, že byla „překročena červená linie“.

Evropští lidovci by měli o případném vyloučení maďarské strany hlasovat 20. března.

Weber tlumí roztržku

Samotný Juncker se o tvrdý postih vehementně zasazuje. „Podpořím jejich vyloučení,“prohlásil s tím, že Orbánův Fidesz představuj­e „největší problém evropských lidovců“.

Jejich kandidát na příštího předsedu Komise, Němec Manfred Weber, mluvil o poznání diplomatič­těji. V rozhovoru pro deník Bild řekl, že Orbánovi oznámil několik podmínek, které bude muset strana Fidesz splnit, aby zůstala členem Evropské lidové strany.

Jejich obsah zatím blíže neupřesnil, ale dá se očekávat, že požaduje před volbami výrazné zmírnění Orbánovy protibruse­lské a protiimigr­ační rétoriky.

Kdyby se rozkol nepodařilo zahladit, ztráty by nakonec pocítili všichni.

Maďarský premiér by nakonec mohl v Evropě spolupraco­vat s blokem euroskepti­ckých stran, jako je třeba italská Liga, s jejímž šéfem Matteo Salvinim má Orbán velmi vřelé a nadstandar­dní vztahy.

Hodně by ale ztratili evropští lidovci, kterým by mohla poslanecká křesla za Fidesz citelně chybět. Už nyní předvolebn­í průzkumy ukazují, že v Evropském parlamentu se blíží zemětřesen­í. Tradiční koalice socialistů a lidovců ztratí po čtyřech dekádách většinu. Proto musí lidovci pečlivě vážit každý krok.

„Užiteční idioti“

Toho si je vědom i Orbán, který argumentuj­e, že jeho odpůrci jen nahrávají evropské levici. Označil je za „užitečné idioty“.

„Slouží mocenským zájmům jiných, ano, našich protivníků,“prohlásil Orbán v rozhovoru pro německý list Die Welt. Ustupovat nehodlá. Současná kampaň s vyobrazení­m Junckera a Sorose podle něj skončí 15. března.

Hned ale bude následovat další, která si vezme na paškál místopředs­edu Evropské komise, Nizozemce Franse Timmermans­e. Zatímco totiž Juncker odejde do politickéh­o důchodu, Timmermans představuj­e nové nebezpečí. „Je potřeba vzít téma imigrace Komisi z rukou,“je přesvědčen Orbán, protože věří, že imigrační krize podobné té z roku 2015 se budou opakovat.

Přesto vnímá smířlivě kancléřku Angelu Merkelovou, se kterou se dříve často názorově rozcházel. „Přičinila se o to, že Evropa zůstala pohromadě,“soudí Orbán.

 ?? Foto: ČTK ?? Pozor na ně! Máte také právo vědět, co Brusel chystá, varoval v ulicích Budapešti maďarské voliče předvolebn­í billboard s portréty šéfa Evropské komise Junckera a amerického miliardáře Sorose. Přes to někdo nastříkal hanlivý nápis „Orbán je zloděj“.
Foto: ČTK Pozor na ně! Máte také právo vědět, co Brusel chystá, varoval v ulicích Budapešti maďarské voliče předvolebn­í billboard s portréty šéfa Evropské komise Junckera a amerického miliardáře Sorose. Přes to někdo nastříkal hanlivý nápis „Orbán je zloděj“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia