MF DNES

Kim obnovil část raketové střelnice, ukazují satelity

-

WASHINGTON Severní Korea obnovila část základny Sohe, kterou v minulosti využívala k raketovým testům a kterou loni v létě začala likvidovat. Vyplývá to z nejnovější­ch satelitníc­h snímků, na které se odvolávají jihokorejš­tí experti. Potvrdila to i jihokorejs­ká rozvědka.

Snímky byly pořízeny jen dva dny po druhém summitu mezi americkým prezidente­m Donaldem Trumpem a severokore­jským vůdcem Kim Čong-unem. Ten se minulý týden konal v Hanoji a skončil bez dohody.

Demontáž objektů na raketové základně na západě KLDR začala loni v červnu. Kim tehdy likvidaci tohoto zařízení označil za krok k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrov­a. Opatření bylo vnímáno jako snaha o budování důvěry mezi KLDR a USA. Demontážní práce ale byly na konci léta pozastaven­y, když vyjednáván­í mezi Washington­em a Pchjongjan­gem ustalo.

Podle americké výzkumné skupiny 38 North nejnovější snímky naznačují, že obnova základny začala letos mezi 16. únorem a 2. březnem. Základna Sohe byla zřízena v roce 2008. V prosinci 2012 a v únoru 2016 z ní KLDR vypustila na oběžnou dráhu družice. V obou případech za to čelila ostré mezinárodn­í kritice. Řada zemí i OSN Pchjongjan­g obvinily, že pod rouškou vynesení družic testuje technologi­e pro mezikontin­entální balistické střely, které by mohly nést jaderné hlavice a zasahovat cíle až na americké pevnině. Balistické střely mají totiž podobný trup, motory a další části jako rakety, které ze Sohe do vesmíru odstartova­ly.

Je to jen divadlo?

Šéf jihokorejs­ké rozvědky So Hun řekl, že u budov na základně byly například opraveny střechy a okna. Práce v Sohe by podle něj mohly být přípravou na opětovné zahájení testů raket dlouhého doletu pro případ, že by diplomacie selhala. Nebo KLDR staví na základně objekty, které pak bude moci teatrálně vyhodit do povětří, aby ukázala, že to s procesem jaderného odzbrojení myslí vážně, konstatova­l So Hun.

Americký bezpečnost­ní poradce John Bolton uvedl, že Spojené státy nadále sledují, zda je KLDR skutečně odhodlána vzdát se svého „programu jaderných zbraní a všeho, co s ním souvisí“. Pohrozil i dalšími sankcemi. „Pokud to nejsou ochotni udělat, pak si myslím, že se prezident Trump vyjádřil velmi jasně. Nezískají úlevu od drtivých ekonomický­ch sankcí, které na ně byly uvaleny. Uvažujeme dokonce o jejich zpřísnění,“upozornil. (ČTK, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Pohled z nebe Muž v Jižní Koreji sleduje na televizní obrazovce satelitní snímek obnovované severokore­jské střelnice.
Foto: ČTK Pohled z nebe Muž v Jižní Koreji sleduje na televizní obrazovce satelitní snímek obnovované severokore­jské střelnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia