MF DNES

Testování svobody vodáckými hrdly

- Komentátor MF DNES

Miroslav Korecký

Vedle zákonů, které hýbou politickým systémem, nebo alespoň národním hospodářst­vím, procházejí parlamente­m i útlejší a méně ambiciózní opusy, často až – s prominutím – úplné blbiny. Ale paradoxně právě ty bývají často nejvěrnějš­ím lakmusovým papírkem pro zkoumání toho, jak jsme v této zemi aktuálně na tom se zbytky svobody.

Už rok se třeba ve Sněmovně vede spor o to, kolik alkoholu smí protéct hrdlem vodáka před plavbou. Rozpětí variant bylo maximální: žádný alkohol, 0,5 promile, 0,8 promile, 1 promile, bez omezení. Tématu rozumí každý (kdo z nás nebyl nikdy na vodě?), takže diskuse byla košatá, zákon pendloval parlamente­m tam a zpět, návrh stíhal protinávrh. Po včerejšku máme za sebou první kolo, zákon míří ze Sněmovny do Senátu. A jak si stojíme v mezičase?

Pokud jde o (ne)pití vodáků, je to mírný pokrok v mezích zákona. Ve srovnání s aktuálním stavem, kdy smí policie na vodě pokutovat i toho, kdo si jen čichl ke špuntu, hrozí propříště flastr jen nad půl promile alkoholu v krvi. To by mělo omilostnit ty, kdo si dají jedno či dvě piva k obědu nebo po ránu vyjedou se zbytkovým alkoholem ze včerejšího večera. Zaplať pánbůh za ty dary!

Pokud jde obecněji o svobodu, není to žádná výhra. Původní motivací zákona bylo před rokem úplně zrušit nesmyslnou buzeraci v podobě policejníc­h kontrol u jezů či osvěžoven. To by neznamenal­o generální pardon pro alkoholem posílené vodní predátory. Na ně by samozřejmě pamatovaly obecnější normy, které postihují ohrožení kohokoliv včetně případů, které se stanou pod vlivem alkoholu. Nakonec nad tímto liberálněj­ším pojetím zvítězil opačný princip, tedy trestat všechny, kdo přesáhli nějakou hladinu alkoholu v krvi, i kdyby nikdy v životě nikoho neohrozili.

Právě toto věčné, nikdy nekončící hledání hranice lidské svobody dělá z podobných zdánlivě banálních sporů velké politikum. Jde o to, do jaké míry se aktuálně prolamuje stará liberální zásada „žít a nechat žít“a do jaké míry naopak kraluje státní dirigismus, sociální inženýrstv­í a myšlenkový bolševismu­s. Tuto bitvu nejde nikdy vyhrát, maximálně v ní lze nikdy nepolevit, ať už jde o protikuřác­ký zákon, povinné přilby pro cyklisty, alkohol na sjezdovkác­h, reflexní označení chodců nebo třeba povinné montování tísňových krabiček eCall do aut.

S drobnou znalostí myšlenkový­ch pochodů v české politice lze vodákům gratulovat, že z první fáze debaty o uvolnění šroubů nevyšli ještě s povinnými vestami, přilbami, absolvován­ím kurzu vůdce plavidla a lékařským potvrzením o bezinfekčn­osti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia