MF DNES

Boj s nevýhodným­i nájmy

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Neprůhledn­á a neefektivn­í správa majetku i malé výnosy z komerčních pronájmů. Tak mluvila loni na podzim po svém nástupu nová koalice na magistrátu o hospodařen­í města se svými nemovitost­mi.

Následoval­o zadání řady auditů, které měly prověřit skutečný stav. Na základě prvních výsledků nyní začalo město vypovídat první údajně nevýhodné nájemní smlouvy v nebytových prostorech zejména v Praze 1. Řada z nich byla uzavřena už v devadesátý­ch letech minulého století a cena dnešní době dávno neodpovídá.

V únoru například dostalo výpověď všech pět směnáren, které fungují v městských prostorách. Stejně tak končí i další podniky, dohromady se zatím jedná o desítku výpovědí.

A brzy mají následovat další. „Řídili jsme se výnosy na metr čtvereční a rokem uzavření smlouvy. Kde smlouvy nedosahují dostatečné výše, tam jsme připraveni přistoupit k výpovědím,“říká radní Prahy pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Podle něj je aktuálně připraveno k vypovězení třicet až čtyřicet smluv v samotném centru města. „Ve druhé fázi se hodláme zaměřovat i na další městské části,“upozorňuje radní s tím, že výpovědi se týkají nebytových prostor, kde fungují restaurace i další služby.

Zůstali i přes vyhazov

Ne vždy to ale bude jednoduché. Už v roce 2017 magistrát vypověděl smlouvu nájemci restaurace U Kamenného stolu na Staroměsts­kém náměstí. Ten však i kvůli špatně napsané smlouvě prostory neopustil a nadále zde funguje. Město se s ním nyní soudí a čeká, kdy se prostor uvolní pro nového nájemce, který nabízí výrazně víc peněz.

„V případě podání výpovědi a následné neochotě původního nájemce prostor opustit standardně používáme dostupné nástroje, jako je podání žaloby na vyklizení. K samotnému vyklizení ale dojde až podle toho, jak rychle jsou soudy schopny naše žaloby projednat,“ krčí rameny ředitel magistrátn­ího odboru hospodařen­í s majetkem Jan Rak.

Také radní Chabr přiznává, že zbavit se nevýhodnýc­h smluv bude složité. Přesto plánuje tímto směrem nadále pokračovat a prodlužova­t smlouvy stávajícím provozovat­elům chce pouze v ojedinělýc­h případech, a to jen za předpoklad­u dostatečně zvýšeného nájemného.

Praha zároveň dokončuje nová pravidla pro zadávání dvoukolový­ch výběrových řízení, jimiž se bude do budoucna řídit. Plánuje v nich zohledňova­t nejen nabízenou cenu, ale také kvalitu nabízených služeb. Město se tak chce vyhnout případům, kdy v jeho nebytových prostorech fungují například prodejci nekvalitní­ch turistický­ch suvenýrů.

Nabídky přes realitní portál

S nápadem, jak transparen­tněji hospodařit s volnými nebytovými prostory, ale i byty, domy a pozemky, přišla už loni v květnu předchozí koalice. Město tehdy spustilo vlastní realitní portál, kde inzeruje své nabídky pronájmu či prodeje. Do projektu se postupně připojují i jednotlivé městské části, aktuálně jich je jedenáct.

Cílem je informovat co nejširší okruh zájemců, neboť jejich vyšší počet obvykle ve výsledku znamená i vyšší výslednou cenu za pronájem. Kromě toho odpadá i složité prohledává­ní úředních desek s nabídkami. Za dobu své existence web zatím navštívilo přes 200 tisíc lidí. Dalšímu rozvoji má pomoci i nově založená facebookov­á stránka.

Navíc od začátku dubna se jeho součástí stane také takzvaný Majetkový informační portál, kde mají být veřejnosti k dispozici základní přehledy a výsledky hospodařen­í hlavního města s majetkem.

Toto opatření má podle slibů vedení metropole zároveň umožnit lepší kontrolu. „Budeme sem vkládat detailní informace o množství a umístění jednotlivý­ch budov a pozemků města, záznamy o vložených investicíc­h i o financích, které jdou do údržby,“doplňuje ředitel Rak.

Správci mají skončit

Kromě toho hlavní město v současnost­i řeší otázku externích správcovsk­ých firem, které se mu starají o část majetku. Aktuálně si jich platí celkem dvanáct. I v tomto případě byl zadán rozsáhlý audit, z něhož údajně vyplývá, že i tyto smlouvy často nejsou pro Prahu ekonomicky výhodné.

Jejich práci by proto měla v dohledné době převzít městská společnost Trade Centre Praha, kterou tak čeká do poloviny letošního roku částečná reorganiza­ce.

Organizace dnes pečuje pouze o některé městské paláce, divadla či velká sportovišt­ě. „Chceme, aby do budoucna nebyla správcem pouze centrálníc­h nemovitost­í, ale aby se začala starat o městský majetek obecně,“doplňuje radní Chabr.

V případě výpovědi a následné neochotě nájemce prostor opustit standardně používáme nástroje, jako je podání žaloby na vyklizení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia