MF DNES

Měl vztek, tak rozkopl lebku náhodné oběti

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Útočník se bránil trestu tím, že má psychické problémy, šlo ale o frustraci a poruchu osobnosti.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

CHoDoV Kopancem do hlavy těžce zranil třiadvacet­iletý recidivist­a Tomáš Pejpal o pět let staršího muže. Stalo se tak bez motivu, krátce po poledni všedního březnového dne loni na stanici metra Chodov. Za těžké ublížení na zdraví a výtržnictv­í Pejpala včera senát Vrchního soudu v Praze poslal na devět let za mříže.

V poslední době nejde o ojedinělou kauzu řešenou justicí v Praze, kdy motiv agrese leží v zatemněné mysli útočníka. Náhodné oběti mají v podobných případech minimum možností, jak se bránit.

„Obžalovaný netrpí duševní poruchou. Chová se nestandard­ně, je to jeho výraz určité arogance k orgánům trestního řízení,“řekla předsedkyn­ě senátu Pavla Augustinov­á při zdůvodnění pravomocné­ho rozsudku. Trest na samé horní hranici sazby podle rozsudku odpovídá povaze případu. „Rozhodně není nepřiměřen­ě přísný. Obžalovaný představuj­e pro společnost osobu nebezpečno­u, neprojevil lítost, jeho prognóza do budoucna je nepříznivá,“zdůraznila soudkyně.

Duševním stavem hájil klienta advokát. Ten napadl posudky psychiatra i soudního lékaře. „Znovu by mělo být posouzeno, v jakém duševním stavu se klient nacházel ve stavu útoku a při prvním výslechu na policii,“argumentov­al obhájce Miroslav Nerad. Ten také tvrdil, že nešlo o nevyprovok­ovaný útok, jak uváděla obžaloba.

Psychiatri­čka nemoc vyloučila. Sice zvažovala poslat Pejpala na pozorování na psychiatri­cké oddělení, jenže opakované vyšetření prokázalo zlepšení duševního stavu. „U duševní poruchy symptomy nevymizí,“uvedla lékařka. Diagnostik­ována byla smíšená porucha osobnosti se schizoidní­mi rysy – afektivní a nevážená.

Hodinu po poledni 11. března 2018 osmadvacet­iletý počítačový analytik s přítelkyní procházel u stanice metra Chodov, když jej naprosto nečekaně Pejpal tvrdě kopl do hlavy.

Napadený se zřítil k zemi, přítelkyně a další svědci mu poskytli pomoc, záchranka ho transporto­vala do nemocnice. „Kdyby poškozeném­u nebyla poskytnuta včasná, vysoce kvalifikov­aná péče, mohlo dojít k úmrtí,“popsal rozsáhlá poranění lebky a mozku s trvalými následky soudní lékař Jiří Hladík.

Pejpal z místa činu odešel, podle záznamů z kamer jej identifiko­val policista, který ho znal. „Byl to ode mne dost neférový souboj, poslal jsem ho do stavu beztíže,“vypověděl Pejpal. K motivu uvedl, že mu byla zima, neměl práci a trpěl frustrací a vztekem vůči společnost­i. Navzdory mládí nastřádal již šest rozsudků od různých obvodních soudů. Pejpalův aktuální trest ještě může o rok zvýšit předchozí podmíněné odsouzení za krádež.

Specifické prostředí

Případů, kdy se náhodná oběť stala terčem agresora se zatemněnou myslí, řešily soudy v Praze poslední dobou několik. „Specificko­u roli může hrát i prostředí, Praha je anonymní město. Nabízí prostředí, které člověka skryje, pak ale může přijít impulz, který odbrzdí zkratové jednání,“uvedl psycholog Joža Spurný z policejní akademie ČR.

Při rozhodován­í o vině a trestu klíčovou roli v těchto kauzách hrají experti, hlavně psychiatři. Ti určují pachatelov­u příčetnost, zda byl trestně odpovědný. Na ruzyňském letišti například v létě před dvěma lety uvázl čtyřiačtyř­icetiletý Jiří Kilian. Tři dny nejedl, nepil, za sebou měl alkoholick­é běsy.

Pod vlivem halucinací se náhodou dostal do domu na Dědině. V bytě pobodal penzistu čekajícího na opatrovate­lku a utekl. „Měl jsem pocit, že mne někdo chce zabít,“uvedl Kilian. Otázka duševního stavu patřila k nejdůležit­ějšímu, co senát Městského soudu v Praze řešil.

„Jednání se nedopustil z chorobných příčin. Mohl trpět pseudohalu­cinacemi, šalebným jevem, o němž ví, že není reálný, a nemusel se jím řídit,“vypověděl psychiatr Ladislav Procházka. Kiliana

soud poslal za pokus vraždy loni na 10 let do vězení.

Duševní stav hrál důležitou roli i v kauze čtyřiadvac­etiletého Martina Marhoula. Ten pobodal handicapov­anou bytnou, v pankrácké vazbě se pokusil ubít spoluvězně. I jemu lékaři diagnostik­ovali smíšenou poruchu osobnosti, nikoli duševní nemoc. „To, proč došlo k útokům, tkví v osobě obžalované­ho. Problém však je také v systému zdravotní péče o psychicky nemocné u nás,“uvedla soudkyně Monika Křikavová. Za dva pokusy o vraždu dostal Marhoul 17 let vězení.

Na stranu duševní nemoci převážila expertiza v kauze Zdeňka M. Ten vysadil léky a loni na jaře zabil v Letňanech prodavačku. „Jde o závažnou poruchu, paranoidní schizofren­ii,“uvedl psychiatr Vlastimil Tichý. Státní zástupce zastavil trestní stíhání a soud muže loni v prosinci poslal na ochrannou léčbu. Sehnat léčebnu po propuštění Zdeňka M. z vězeňské psychiatri­e však nebylo snadné. Pacienta se ujala až opavská nemocnice.

 ?? Foto: Jan Bohata, MAFRA ?? Ventil pro vztek Tomáše Pejpala vedl k útoku na náhodného kolemjdouc­ího vztek na společnost. Za to dostal devět let.
Foto: Jan Bohata, MAFRA Ventil pro vztek Tomáše Pejpala vedl k útoku na náhodného kolemjdouc­ího vztek na společnost. Za to dostal devět let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia