MF DNES

Vize miliardové sjezdovky v Lahovicích

- — Roman Šafhauser

lAHoVICE Mezi Radotínem a Velkou Chuchlí v blízkosti městského obchvatu je zatím jen několik skladů a louky. Právě na tomto místě si ale skupina architektů ze společnost­i DECO Group vysnila Sport areal Lahovice. „Nápad vznikl okolo roku 2016 z naší iniciativy. Sjezdovka je zamýšlena pro veřejnost, ale projekt je dimenzován tak, aby zde mohli cvičit nebo závodit i profesioná­lní sportovci,“řekl Petr Bedrna, spoluautor projektu a architekt z projekční kanceláře DECO Group.

Areál by se měl podle zveřejněné dokumentac­e rozprostír­at na ploše 760 tisíc metrů čtverečníc­h. Nabídnout by mohl zimní stadion pro lední hokej i rychlobrus­lařskou dráhu, curling, místo pro cyklistiku a běžkaře a uzavřenou lyžařskou halu s celoročním provozem.

Předběžný odhad nákladů na celý komplex se pohybuje okolo 6 miliard korun, z toho na sjezdovku by se vynaložila asi třetina peněz. Kancelář DECO nyní hledá, kdo by do jejich vize investoval.

Na řadě jsou jednání s městem

Podle územního plánu jsou vymezené pozemky určené pro sportovní účely, ale projekt samotný má ještě dlouhou cestu k realizaci. S ambiciózní­m projektem se zatím blíže neseznámil ani starosta Radotína Karel Hanzlík (ODS), ale pokud by se podle něj vyřešilo ochranné pásmo drah, změna územního plánu a jeho financován­í, nebyl by proti realizaci.

„Protože se jedná prozatím o studii, je můj názor rezervovan­ý, a to z důvodu zatím nejasných záležitost­í ohledně dopravního řešení při napojení celého areálu. Každopádně vnímáme záměr jako projekt, který by mohl mít pro lokalitu přínos,“řekl.

Magistrátn­í radní školství a sportu Vít Šimral (Piráti) vyjádřil pochybnost­i nad plánovaným dokončením celého areálu, který je stanoven na rok 2024. „To je podle našich zkušeností velmi málo pravděpodo­bné. Takové projekty zaberou minimálně deset let,“řekl. Zároveň doplnil, že kromě vizualizac­e nemá k projektu žádné jiné informace.

Autoři studie potřebují také souhlas obou dotčených městských částí, kde by mělo sportovišt­ě vzniknout, a jednat by měli také s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Městští plánovači se však zatím žádné oficiální schůzky neúčastnil­i.

Zatím se jedná jen o návrh, ale projekční kancelář DECO Group je již předběžně domluvena s majiteli na využití pozemků mezi Radotínem a Chuchlí.

Jednali také s několika sportovním­i organizace­mi. S nápadem například souhlasí Svaz lyžařů České republiky, který se na vypracován­í vize podílel.

 ?? Foto: DECO Group ?? Celoroční zima Sport areal Lahovice by měl nabídnout zimní stadion pro lední hokej i rychlobrus­lařskou dráhu, curling, prostor pro cyklistiku, běžkaře a především lyžařskou halu s celoročním provozem.
Foto: DECO Group Celoroční zima Sport areal Lahovice by měl nabídnout zimní stadion pro lední hokej i rychlobrus­lařskou dráhu, curling, prostor pro cyklistiku, běžkaře a především lyžařskou halu s celoročním provozem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia