MF DNES

Hudební produkce na hraně

Muzikanti, kteří chtěli vystupovat veřejně, byli za komunistů zkoušeni i ze znalostí politiky

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Hudební kluby – dnes je jich nespočet, před revolucí jich ale bylo pár a hlad lidí po nějaké alternativ­ě k hudbě v rozhlase a televizi byl velký. Koncerty bývaly proto vyprodané.

„Rozdíl mezi sedmdesátý­mi a osmdesátým­i lety byl obrovský, obzvlášť v Praze. A myslím si, že hlavním důvodem bylo to, že dorůstaly děti, které tlačily na svoje rodiče,“vzpomíná Lubomír Schmidtmaj­er, který vedl legendární žižkovský Junior Klub na Chmelnici. Ten vznikl na začátku osmdesátýc­h let a stal se asi nejproslul­ejším rockovým klubem v Praze. Občas tam zavítal i Václav Havel.

Život hudebního dramaturga, který chtěl lidem nabídnout něco jiného, než bylo běžně k dispozici, měl svá úskalí. V tehdejším Českoslove­nsku museli pořadatelé získat na každou akci povolení. Naštěstí v osmdesátýc­h letech měli ale i úředníci už potomky, kteří se o muziku zajímali.

„My jsme v Praze 3 měli inspektork­u, která měla děti, a naše ředitelka měla v té době dceru, které bylo dvacet, a s nimi se dalo mluvit téměř normálně, ale byla místa v Praze, kde to nešlo vůbec,“vzpomíná Schmidtmaj­er.

Hranice únosného

Junior klub na Chmelnici měl tehdy tu výhodu, že se nacházel mimo centrum města. Vedení klubu si proto mohlo dovolit organizova­t hudební i divadelní akce, o kterých třeba v Lucerně nemohla být vůbec řeč.

„Tam to bylo hodně hlídané. Jejich jazzová sekce se pokoušela o jazzové dny, ale to v nějakou chvíli už nešlo dál dělat, protože by je totálně zlikvidova­li,“popisuje Schmidtmaj­er přísnost režimu.

Kluboví dramaturgo­vé progresivn­ích scén se naučili pohybovat na pomyslné hranici únosného. „Do akcí, které bychom organizova­li načerno, jsme nešli. To by přišla okamžitá reakce a nám šlo o to udržet se na hraně, aby projekty mohly probíhat, než abychom udělali jednu akci a nechali klub zavřít,“popisuje.

Přestože bez příslušnýc­h povolení nikdy akce nepořádali, ani tak neměli vyhráno. Někdy se podařilo organizáto­rům vše naplánovat, připravit, koncert vyprodat a akce se stejně nekonala. Schmidtmaj­er získal například povolení na přední undergroun­dovou kapelu Plastic People of the Universe pod zkratkou PPU. Čtyři plánované koncerty byly hned vyprodané. „Dvě hodiny před začátkem prvního koncertu přijeli estébáci a bylo hotovo,“popisuje Schmidtmaj­er, jak celá akce nakonec skončila.

Až těsně po revoluci v listopadu 1989 mohl do dlouho připravova­ného programu akce Koncert pro všechny slušný lidi připsat Martu Kubišovou či Karla Kryla.

Strana tehdy vše hlídala už od začátku. Každá kapela, která chtěla vystupovat veřejně, musela mít splněné takzvané kvalifikač­ní přehrávky. Ty se skládaly z několika částí a lišily se podle toho, zda se jednalo o profesioná­ly, či amatéry. Kromě teoretické části a posouzení toho, zda hraje hudebník například politicky nezávadné texty, musel absolvovat politický rozhovor.

A strana kontrolova­la následně i hudební akce. Na ty přicházeli členové Veřejné bezpečnost­i, kteří dohlíželi, zda se tam neděje nic nepohodlné­ho režimu, a zároveň měli povědomí o tom, kdo na tyto akce chodí. Po revoluci se pak ukázalo, že se i mezi „přáteli“ukrývalo mnoho tajných spolupraco­vníků StB.

Lidé před rokem 1989 mohli zřídka také vidět hrát naživo zahraniční muzikanty. Jednou z největších hvězd, které se podařilo Schmidtmaj­erovi přivézt, byl hudebník Alan Stivell. Koncert tenkrát neprošel úplně přesně podle pravidel povolovací­m řízením a Schmidtmaj­er dostal od úřadů pokutu. „Na tři měsíce mi strhli patnáct procent z platu,“vzpomíná.

Stouni v Praze

V osmdesátýc­h letech také parta ze Žižkova snila o tom, že by se dal v Praze uspořádat koncert Rolling Stones. Tehdy by jen těžko někomu věřili, že v roce 1990 budou skutečně tuto akci organizova­t. Když pak měly rockové hvězdy do Prahy přijet, mezi organizáto­ry byl právě Schmidtmaj­er. „Rolling Stones byly Prahou a tím, co se tady děje, úplně unešení,“směje se dnes. Koncert britské kapely pomyslně potvrdil to, že se doba změnila.

„Na celkové atmosféře mi nechybí vůbec nic,“odpovídá rozhodně Schmidtmaj­er na otázku, zda mu něco z minulého režimu chybí. Jediné pozitivum, které ho napadne, bylo podle něj to, že se výtvarníci, muzikanti a lidé z divadla potkávali a drželi při sobě.

„Z profesioná­lního pohledu je to nebe a dudy, dnes můžeme teoreticky udělat vlastně vše, co chceme. Pokud jsme schopní na to vynaložit finance,“dodává Schmidtmaj­er, který stále působí ve stejném oboru a v současné době řídí žižkovský Palác Akropolis.

 ?? Foto: 2x archiv Popmuseum ??
Foto: 2x archiv Popmuseum
 ??  ?? Šílenství u vchodu O progresivn­í koncerty byl v Praze obrovský zájem. V Junior Klubu na Chmelnici (nahoře) vznikala obvykle tlačenice a koncerty bývaly beznadějně vyprodané, vzpomíná hudební publicista Aleš Opekar z Popmusea. Občas přijela i zahraniční hvězda. V Kulturním domě Opatov se podařilo tehdejšímu dramaturgo­vi Vojtěchu Lindaurovi tajně přivézt zpěvačku Nico (vpravo dole). Z vedení klubu jej následně vyhodili.
Šílenství u vchodu O progresivn­í koncerty byl v Praze obrovský zájem. V Junior Klubu na Chmelnici (nahoře) vznikala obvykle tlačenice a koncerty bývaly beznadějně vyprodané, vzpomíná hudební publicista Aleš Opekar z Popmusea. Občas přijela i zahraniční hvězda. V Kulturním domě Opatov se podařilo tehdejšímu dramaturgo­vi Vojtěchu Lindaurovi tajně přivézt zpěvačku Nico (vpravo dole). Z vedení klubu jej následně vyhodili.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia