MF DNES

Za progresivn­í muzikou pryč z centra

-

PRAHA Punk, rock nebo jazz nebyly žánry, které by režim před rokem 1989 zrovna podporoval. Posluchači museli většinou cestovat za poslechem progresivn­ích kapel z centra ven. „Byly to vesměs amatérské kapely, a kdyby režim nebyl takový, jaký byl, asi mohly fungovat profesioná­lně. Některé byly alternativ­ní a některé se zvukově blížily mainstream­u, jen nebyly slyšet v rozhlase a televizi,“přibližuje hudební publicista Aleš Opekar, který působí v Popmuseu a zabývá se českoslove­nskou hudbou.

Mezi nejznámějš­í podniky patřil Junior klub na Chmelnici v Praze 3, který vznikl v roce 1981 a hrál především bigbeat. „Pamatuji si v Junior klubu na Chmelnici dlouhé fronty,“vzpomíná Opekar.

Na kolejích

Mezi další patřil například Klub Opatov na Jižním Městě, jehož dramaturg Vojtěch Lindaur v říjnu 1985 do Českoslove­nska tajně přivezl ikonu šedesátých let, zpěvačku Nico. Poté musel klub opustit.

Jeden z nejstaršíc­h klubů v Praze je Klub 007 Strahov. „Sedmička“vznikla na kolejích ČVUT v roce 1969 v suterénu bloku 7. Hráli tam folk, jazzrock, disko i punk. V Sedmičce například poprvé vystupoval­a punková kapela Visací zámek.

„Na Sedmičce prošly akce, které by jinde byly naprosto nemyslitel­né. Byl to jeden z nejsvobodn­ějších klubů v Praze, a to především díky lidem, kteří se tam scházeli a stáli o progresivn­ější muziku,“vzpomíná hudební publicista Jiří Černý, který tam v sedmdesátý­ch letech pořádal své poslechové pořady. A to dokonce v době, kdy měl zákaz veřejného vystupován­í.

Pamětníci vzpomínají také na klub Rokoska, který fungoval už od sedmdesátý­ch let a ze kterého se stal rock’n’rollový klub. Klub Na Petynce na Praze 6 vznikl v roce 1981. „Klub na Petynce se vyprofilov­al na country a folk,“říká Opekar.

Netradiční koncerty pořádalo také vedení Kulturního domu Barikádník­ů ve Strašnicíc­h. Mezi nejvíce hlídané pak patřila Lucerna či Malostrans­ká beseda. (kris)

 ?? Foto: 007 Strahov ??
Foto: 007 Strahov
 ??  ?? Svobodný Strahov Díky odlehlosti od centra si strahovská „Sedmička“mohla dovolit být svobodnějš­í než jiné kluby.
Svobodný Strahov Díky odlehlosti od centra si strahovská „Sedmička“mohla dovolit být svobodnějš­í než jiné kluby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia