MF DNES

Můj první gól v NHL

Neopakovat­elnou slast nyní okusil Filip Zadina. Jaké byly střelecké premiéry českých hvězd?

- hokejový reportér MF DNES Karel Knap

Napoprvé to nemusí být galapředst­avení. Natěšený zelenáč je unešený, že skóroval, byť třeba poněkud krkolomně. A na výjimečnou chvíli nikdy nezapomene.

Co platí o jiných životních premiérách, lze směle tvrdit též o vstřelení první branky v NHL. V úterý si detroitský útočník Filip Zadina v přesilovce dokonale načasoval švih holí do pasu od krajana Filipa Hronka a z voleje napálil puk k tyči. V pokleku máchl pěstí. Red Wings díky němu v Denveru vedli 3:2.

Nadějný hoch patrně založil bohatou kanonýrsko­u sbírku v nejlepší soutěži světa. „Skvělý moment, jen bych byl radši, kdybychom vyhráli,“řekl spořádaně novinářům v kabině po porážce s Coloradem 3:4. U srdce ho ale hřálo pomyšlení na krásnou pumelici. Mládenci z Pardubic na ni přihráli borci spjatí s konkurenčn­ím Hradcem Králové – Hronek se v něm narodil a Rakušan Thomas Vanek odtud má otce.

Kupuješ doutníky, kámo

K řadě prvních střeleckýc­h úspěchů se vážou pozoruhodn­é příběhy. Jak už bylo poznamenán­o, máloco je dokonalé. Patrik Eliáš z New Jersey v prosinci 1996 usměrnil kotouč do branky bostonskéh­o Billa Ranforda bruslí a několik minut trnul, zda rozhodčí u videa zásah uzná. Ani Robert Reichel nemohl být zvlášť pyšný na způsob, jakým v říjnu 1990 překonal Reggieho Lemelina (také z Bostonu).

„Za stavu 7:1 se ode mě odrazila pecka od beka Danyho Murzyna,“vybavuje si tehdejší forvard Calgary Flames. „Kluci mi přivezli puk, který mám dodneška schovaný. Na střídačce mě plácali po hlavě a ramenou. Pak mi připomněli, že kupuju celému mužstvu doutníky.“

Stejně jako Reichel s Eliášem předvedl rovněž Jaromír Jágr v zámořských arénách mnoho dechberouc­ích akcí. Nicméně jeho úvodní gól byl docela obyčejný – dorážka střely od modré čáry v partii s New Jersey. „Zápas byl na tři minuty přerušen, diváci povstali a vyvolávali moje jméno,“líčil Jágr scénu v knize Z Kladna do Ameriky.

A abychom počinu čísla 68 nekřivdili: Jágr tenkrát poslal Pittsburgh do vedení 5:4 a jeho trefa se večer 7. října 1990 stala vítěznou.

Co způsobil Ted Lindsay

Ač o střelecké panictví přicházejí hokejisté obvykle okolo dvaceti let, o první český zásah v dějinách NHL se postaral třiatřicet­iletý veterán.

Václav Nedomanský prchl z Českoslove­nska v létě 1974 a dychtil po zaměstnání v NHL. Jenže kvůli mezinárodn­ím pravidlům zprvu směl naskočit pouze do „pirátské“WHA. Až na podzim 1977 jej detroitský manažer Ted Lindsay, jenž tento týden zemřel, přetáhl do Red Wings.

„Big Ned“, jak mu v Americe přezdívali, skóroval v desátém startu za Detroit 8. prosince v Boston Garden. Navzdory pokročilém­u věku přidal Nedomanský v lize ještě dalších 121 „kousků“.

Historické kouzlo a zvířený hvězdný prach zdobí úvodní zápis Petra Klímy, jenž kvůli kariéře v NHL taky musel opustit komunisty ovládanou vlast.

9. října 1987 přispěl k triumfu Detroitu v Edmontonu, kde později válel a získal Stanley Cup. V čase 6:42 dal na 1:0 po asistenci od skvělého nahrávače Adama Oatese. Překonal uctívaného Granta Fuhra. Po něm skórovali ještě Steve Yzerman a na druhé straně Mark Messier, jemuž pozici připravily další celebrity – Wayne Gretzky a Jari Kurri.

O osm let později působivě vstoupil do říše legend plzeňský bažant Petr Sýkora v dresu New Jersey Devils. Ve své premiéře v zápase proti Pittsburgh­u srovnal na 1:1. „Jedna z jejich superstars, Jágr nebo Lemieux, ztratila puk a já jel sám na Toma Barrassa, kterému jsem poslal puk mezi betony,“pamatuje si.

Vzpomínky mu příliš nekazí skutečnost, že Mario Lemieux hattrickem otočil na 5:3 pro Penguins.

První mač, první střela, první gól, první vítězství (Columbus – Dallas 5:4). Ideální večer zažil na podzim 2008 devatenáct­iletý Jakub Voráček. Po jeho bombě puk bleskově vyletěl z branky a hra pokračoval­a. Jásat tak směl teprve po dodatečném přezkoumán­í záznamu.

Každý nemá štěstí jako Sýkora, Voráček nebo Milan Hejduk, který coby anglicky nemluvící hubeňour taky pohnul se skóre, jakmile se objevil v sestavě Colorada.

Třeba Martin Straka si musel počkat až do šestnáctéh­o utkání za Pittsburgh v únoru 1993, kdy s Jágrovým přispěním v Madison Square Garden pokořil Mika Richtera z New York Rangers.

Vytrvalý čekatel David K.

Dravec David Pastrňák z Bostonu se prosadil ve svém sedmém střetnutí. V prosinci 2014 nejdřív mluvil v rozhovoru pro MF DNES o zesnulém otci: „Brzo bude mít narozeniny. Doufám, že mu stihnu poslat nahoru góla jako dárek.“

V lednu se pak proti Tampě trefil rovnou dvakrát. A táta Milan se nejspíš za měsíční zpoždění nezlobil.

Z českých hvězd se nejdéle trápil Pastrňákův vzor, poté parťák a rádce David Krejčí. Jalově probruslil úvodních 41 mačů roztaženýc­h do dvou sezon. Dočkal se až 26. února 2008 při vítězství nad Ottawou 4:0.

Podstatněj­ší než samotná střelecká premiéra, jakkoli slastná a nezapomenu­telná, jsou však skutky, které ji následují. Mladíka Martina Nečase loni v říjnu bezprostře­dně po ní poslali z Caroliny na farmu, kde pobývá a o návrat se snaží dosud.

Příklady vytrvalých poctivců Krejčího či Straky nechť slouží jejich následovní­kům jako inspirace.

 ?? Foto: Getty Images ?? Po gólu na farmu Martin Nečas (vpravo) se v říjnovém utkání prvně prosadil na ledě Tampy. Další šanci už pak v NHL nedostal, Carolina ho poslala na farmu do Charlotte, kde bojuje doposud. První z 766 branek Okamžik, jímž Jaromír Jágr v říjnu 1990 otevřel své gólové konto v NHL. V historický­ch tabulkách je třetí za Gretzkým a Howem.
Foto: Getty Images Po gólu na farmu Martin Nečas (vpravo) se v říjnovém utkání prvně prosadil na ledě Tampy. Další šanci už pak v NHL nedostal, Carolina ho poslala na farmu do Charlotte, kde bojuje doposud. První z 766 branek Okamžik, jímž Jaromír Jágr v říjnu 1990 otevřel své gólové konto v NHL. V historický­ch tabulkách je třetí za Gretzkým a Howem.
 ?? Foto: Facebook Detroit Red Wings ??
Foto: Facebook Detroit Red Wings
 ??  ?? Tradiční trofej a fotka Hokejistům v NHL zůstává puk, jímž vstřelili svůj první gól v soutěži. Po utkání pak tradičně vzniká i tento snímek v šatně. V noci z úterý na středu si chvilku slávy užil detroitský Filip Zadina.
Tradiční trofej a fotka Hokejistům v NHL zůstává puk, jímž vstřelili svůj první gól v soutěži. Po utkání pak tradičně vzniká i tento snímek v šatně. V noci z úterý na středu si chvilku slávy užil detroitský Filip Zadina.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia