MF DNES

Sto let souboje o korunu

Silná měna a hrdý národ, nebo slabší, pomáhající vývozu. Dvě osobnosti se neshodly, jak pevná má být koruna.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Přesně před sto lety vznikala samostatná českoslove­nská měna. V březnu 1919 byly staženy a okolkovány rakousko-uherské bankovky, které byly postupně nahrazován­y novými českoslove­nskými státovkami. Hlavním tvůrcem měnové odluky byl první ministr financí samostatné­ho státu Alois Rašín. Sklidil za to bouřlivý potlesk.

Jenže pak nastoupila potřeba provádět praktickou politiku. A hlavně definovat základní koncepci, jakou roli by měla nová měna v poválečnýc­h letech hrát. Má její síla a pevnost odrážet lesk průmyslové základny, která patřila k tomu nejlepšímu, co padlá monarchie měla? Nebo by bylo lepší hospodářst­ví trochu ulevit a ponechat novou měnu o něco slabší?

Radikál Rašín v tom měl jasno. Jak silná je měna, tak pevný je národ, prohlašova­l. Na ministerst­vu financí hlava nehlava bránil státní rozpočet. K prosperitě bylo podle něj třeba se prospořit, takže na každou žádost o příspěvek – byť sebemenší – ze státního rozpočtu odpovídal: „Nic vám nedám!“

Jak upozorňuje historik Martin Hlaváč, byl na sebe Rašín velice přísný a totéž žádal od svého okolí. „Svým spoluobčan­ům vytýkal, že zlenivěli a nespoléhaj­í sami na sebe, ale na pomoc státu,“uvádí Hlaváč. Z hrdiny, který se zasloužil o vznik samostatné­ho státu, se tak ponenáhlu stával nepřítel lidu. Byl karikován v tisku, vznikaly posměšné popěvky.

Ale sám Rašín si z toho zjevně moc nedělal. „Ten, kdo se stará o přízeň a potlesk davu, není politikem. Ten nikam nedojde,“prohlašova­l ministr. „Byl to muž horkého citu a podařilo se mu vylíčit finanční otázku jako kus národního osudu. Doktor Engliš nepochybně lépe rozuměl financím, ale chyběly mu politické a vůdcovské schopnosti Rašínovy,“psal novinář Ferdinand Peroutka. Rozdílné povahy obou klíčových národohosp­odářů popisuje také hlavní archivář ČNB Jakub Kunert. „Rašín měl vizi, byl to radikál, který dokáže prosadit svůj názor, lehce neřízená střela, ale nebyl to velký praktik v oblasti ekonomie a financí. Byla to osobnost, která byla jako stvořená pro dobu převratu. Naopak Engliš patřil spíše do doby, kdy bylo nutné provádět stabilizač­ní politiku,“říká Kunert.

„Ve zlomových okamžicích stáli na stejných pozicích, přestože se mnohdy odlišovali v detailu. Oba se snažili o prosperitu republiky, jen každý jinak s ohledem na svou ekonomicko­u koncepci či filozofii. A to bez nároku na osobní výhody,“dodává Kunert.

Anglický, či francouzsk­ý model

Nejvýrazně­jší rozpor mezi nimi panoval v pohledu na deflační politiku, kterou začátkem 20. let razil Rašín a lidé kolem něj, zejména pozdější první guvernér národní banky Vilém Pospíšil či mocný prvorepubl­ikový bankéř Jaroslav Preiss.

„Rašín usiloval o snížení cenové hladiny. Hlavním prostředke­m bylo snižování rozpočtový­ch položek, například mezd, a také snaha o zvyšování hodnoty měny, což mělo tlačit na pokles cen,“tvrdí Kunert. Během války stouply ceny zhruba na pětinásobe­k předválečn­é úrovně a po válce vyskočily ještě mnohem výš.

Englišovi se však tento přístup moc nezdál. Zatímco Rašín podle Kunerta fakticky razil „anglický“model, který spočíval ve snaze dostat se k silné libře a snížit ceny na předválečn­ou úroveň, Englišovi byl bližší později uplatněný „francouzsk­ý“model, jenž vycházel ze stabilizac­e cen na poválečnýc­h úrovních.

Rašín totiž považoval vysoký kurz za otázku národní prestiže. „V zájmu dosažení deflace mu nebyla proti mysli ani hospodářsk­á krize. Tvrdil, že krize přinese žádoucí očistění podnikatel­ského prostředí. Engliš s tím sice do určité míry souhlasil, ale obával se o výrobu a dělníky,“říká Kunert.

Rašín se svého snu o silné koruně nevzdal, ani když se po více než třech letech v říjnu 1922 vracel na ministerst­vo financí. Postupně se mu podařilo zhodnotit korunu až na dvacet švýcarskýc­h centimů.

„Jeho politika však přinášela problémy českoslove­nskému hospodářst­ví. Došlo k poklesu vývozu, vnitřní státní dluh se zhodnotil asi o 50 procent a zvýšila se také nezaměstna­nost,“píše Hlaváč.

Začala přibývat varování, že krize bude mít katastrofá­lní následky, pokud nedojde ke snížení hodnoty koruny. Jen pár dní předtím, než na něj spáchal anarchokom­unista Josef Šoupal atentát, byl Rašín ze strany prezidenta Masaryka i dalších státníků dotlačen k tomu, aby svou deflační politiku zmírnil.

Ačkoliv Engliš s Rašínem v otázce deflační politiky ostře nesouhlasi­l, jejich vztah byl podle všeho profesioná­lní. Historička Jana Šetřilová (dnes Čechurová) připomněla v knize o Rašínovi výrok Karla Engliše: „Byl strohý při hájení svých zásad, ale byl to vzácný charakter. Byl jsem odpůrcem jeho měnové politiky, ale ne jeho osobně. Měl jsem ho v hluboké úctě.“A to přesto, že Engliš musel jako ministr financí důsledky Rašínovy politiky „žehlit“.

Pohled na deflační politiku a úroveň kurzu koruny však nebyl jedinou věcí, kde se názory obou osobností – jež původně vzešly ze stejné strany, tedy Národní demokracie, i od jednoho učitele, kterým byl národohosp­odář Albín Bráf – rozcházely. Kunert zmiňuje například jiný přístup k válečným půjčkám v roce 1920 či krizi obecních financí o rok později.

„Rašín kritizoval stav financí některých obcí. Ty špatně hospodaříc­í doporučova­l nechat zkrachovat jako memento nezodpověd­né politiky. Naopak Engliš je chtěl sanovat, neboť krach by se negativně dotkl obyvatel,“říká Kunert. Pokud jde o vznik samostatné měny, kolkování během přechodnéh­o období a Rašínovu měnovou reformu, oba se v zásadě až na drobnosti shodovali.

Správce financí je churav

Engliš, rodák ze slezské Hrabyně, šéfoval klíčovému resortu hned v šesti prvorepubl­ikových vládách (v letech 1920 až 1921 a poté se zhruba roční přestávkou od roku 1925 až do dubna 1931). Hlaváč upozorňuje, že pro jeho působení na tomto postu bylo charakteri­stické „chronické“podávání demisí, pokud se mu nedařilo prosadit své návrhy.

Jako lék na velkou hospodářsk­ou depresi po krachu na newyorské burze v říjnu 1929 se Engliš snažil naordinova­t devalvaci, tedy umělé oslabení koruny, což mělo podpořit českoslove­nský vývoz. Jenže pro tento plán nezískal politickou podporu a odstoupil.

Oslabení měny bylo tehdy nepopulárn­í, protože šlo proti jednomu ze symbolů úspěchu první republiky – silné koruně spojené s odkazem Aloise Rašína. Devalvaci, přesněji snížení zlatého obsahu koruny, prosadila vláda až v roce 1934. Z dnešního pohledu vlastně dost pozdě.

„Státní finance – vezme-li se v úvahu všechna ponurost celkového stavu hospodářsk­ého – jsou v jádru zdrávy, ale jejich správce je churav. Vysílil se neustálým, do krajnosti napjatým náporem své energie, vyčerpal se bojem, který vyžadoval sil nadlidskýc­h,“psal po Englišově demisi v Lidových novinách Eduard Bass.

Doufal tehdy, že se Engliš na ministerst­vo ještě vrátí. To se však už nestalo, v únoru 1934 nastoupil jako guvernér Národní banky českoslove­nské. Po druhé světové válce byl zvolen rektorem Univerzity Karlovy. Pro komunistic­kou diktaturu byl však jako prvorepubl­iková osobnost nepřijatel­ný, v ústraní a zapomnění dožil v rodné Hrabyni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia