MF DNES

Kauza mýto: 9 obviněných

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

PRAHA Čtvrteční policejní razie, která směřovala k antimonopo­lnímu úřadu a společnost­i Kapsch, má první výsledek.

Státní zástupce v noci na pátek obvinil devět lidí. Tato část kauzy se však netýká tendru na mýtný systém, ale podezření na uplácení při stavebních zakázkách kolem radnice městské části Brno-střed.

„Kriminalis­té zajišťoval­i důkazy k podezření z nezákonnéh­o ovlivňován­í veřejných zakázek zadávaných úřadem městské části Brno-střed a v této souvislost­i bylo ve večerních a nočních hodinách ze čtvrtka na pátek obviněno devět osob,“uvedlo Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci, které kauzu vede. Čtyři obviněné policisté v pátek vpodvečer propustili, pro zbylých pět navrhují vazbu.

Podle deníku Právo měly v tendrech, které radnice vypisovala, vítězit předem vybrané společnost­i, které pak ze zakázek odváděly „všimné“ v hodnotě deseti procent z její hodnoty.

Žalobci zdůraznili, že kauza kolem ÚOHS a zmíněné stavební zakázky jsou dva samostatné případy. Důvodem, proč kriminalis­té zahájili razii ve stejný čas, je postava Jiřího Švachuly, bývalého místostaro­sty Brna-střed a dnes radního za hnutí ANO. Ten rovněž sedí v rozkladové komisi antimonopo­lního úřadu.

V hlavní části kauzy, která se týká údajného uplácení kvůli mýtnému tendru, nikdo obviněn nebyl.

Ještě ve čtvrtek večer, když detektivov­é protimafiá­nské centrály prohledali jeho dům, vykreslova­l první místopředs­eda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek svou roli v případu korupce na antimonopo­lním úřadu jako velmi okrajovou.

Během včerejška však vyšlo najevo, že byl Faltýnek podle vyšetřovat­elů klíčovou spojnicí mezi šéfem tuzemské pobočky rakouské firmy Kapsch Karlem Feixem a předsedou Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petrem Rafajem.

Feixe i Rafaje podezírají detektivov­é z korupce. Kapsch usiloval o prodloužen­í zakázky na výběr mýta.

Faltýnek měl podle detektivů u Rafaje zajistit, že ÚOHS bude rozhodovat ve prospěch Kapsche.

„Faltýnek Rafajovi řekl, že je třeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“citoval deník Právo příkaz k domovní prohlídce Faltýnkova domu. Policisté podle něj zdokumento­vali schůzky Faltýnek–Feix i Faltýnek–Rafaj už na podzim roku 2017 v brněnských hotelích.

Rafaj sám o sobě by pochopitel­ně nedokázal zařídit, aby Kapsch lukrativní zakázku v hodnotě přes deset miliard korun získal.

Rafajův úřad však mohl zrušit výběrové řízení nebo oddalovat podpis smlouvy mezi resortem dopravy a vítězem tendru – firmou CzechToll. V listopadu 2017 úřad předběžným opatřením zakázal ministerst­vu dopravy smlouvu s CzechToll podepsat a loni v květnu zrušil zadávací řízení na zakázku.

Oba tyto kroky podle policie udělal Rafaj podle Faltýnkový­ch instrukcí. Letos v únoru však ÚOHS nakonec definitivn­ě tendr posvětil.

Rafaj podle policie kvůli tendru na mýto dokonce loni v lednu odstranil svého místopředs­edu Josefa Chýleho, který považoval postup ministerst­va dopravy při vypisování tendru za správný. Dosadil na jeho místo Evu Kubišovou. Také ji vyšetřovat­elé podezírají z korupce.

Obavy z Kapsche

Faltýnek pod tlakem nově zveřejněný­ch informací připustil, že se se zástupci rakouské firmy i představit­eli ÚOHS scházel.

Dál však trvá na tom, že se nedopustil ničeho protiprávn­ího.

„Stejně jako jsem se potkával se zástupci Kapsche, tak jsem se scházel i se zástupci Úřadu na ochranu hospodářsk­é soutěže a dalšími účastníky soutěže, kteří měli zájem na provozu mýta,“tvrdí

Faltýnek. Dodal, že měl legitimní důvod o mýtu jednat. Byl totiž členem dopravní koaliční rady.

Policie vyslechla i dalšího člena této rady – bývalého náměstka ministerst­va dopravy Milana Ferance. Podle jeho slov mu policisté na několik hodin vzali mobilní telefon.

Faltýnek tvrdí, že jeho motivem k jednání se zástupci Kapsche byla obava, že rakouská firma bude prodlužova­t předání systému firmě CzechToll. Vyšetřovat­elé zatím v případu kolem ÚOHS nikoho neobvinili. Z příkazu k domovní prohlídce, který citoval deník Právo, však vyplývá, že se situace může velmi brzy změnit. „Tento úkon vzhledem k nebezpečí zmaření, zničení či ztráty důkazu nesnese z hlediska účelu trestního řízení odkladu na dobu, než bude zahájeno trestní stíhání,“stojí v příkazu k prohlídce u Faltýnka. Rafaj, se kterým Faltýnek jednal, je od čtvrtka nezvěstný. Policisté ho nejspíše zadrželi.

Síť kontaktů, která dle policistů propojila vedení Kapsche s předsedou ÚOHS Rafajem, byla poměrně široká a nezahrnova­la jen Faltýnka.

Osa Feix–Faltýnek–Rafaj

Šéf Kapsche Feix byl podle detektivů nejprve ve spojení s vlivným prostějovs­kým podnikatel­em a Faltýnkový­m přítelem Miroslavem Černoškem. Také jeho dům detektivov­é prohledáva­li. Černošek však tvrdí, že se v mýtném tendru neangažova­l. Kapsch ovšem patří mezi masivní sponzory jeho tenisových turnajů Davis Cup a Fed Cup.

Schůzku mezi Faltýnkem a Feixem podle vyšetřovat­elů domlouval Jiří Švachula, bývalý místostaro­sta největší a nejbohatší brněnské městské části Brno-střed za ANO a rovněž člen rozkladové komise ÚOHS. Švachula je hlavní postavou druhé větve případu, která se týká stavebních zakázek zadávaných radnicí Brna-střed.

Vyšetřovat­elé v kauze včera obvinili devět lidí. Kdo konkrétně mezi stíhanými je, včera ještě nebylo jasné. Státní zastupitel­ství to nekomentuj­e. Policisté však mimo jiné prověřují i předsedu brněnského ANO Pavla Dvořáka nebo jednatele několika brněnských stavebních firem. Je ovšem jasné, že na pět z obviněných státní zástupce podal návrh na vzetí do vazby, o kterém se bude rozhodovat dnes. Obviněným přitom za korupci hrozí vysoké tresty – až 16 let vězení.

 ?? Foto:FrantišekV­lček,MAFRA ??
Foto:FrantišekV­lček,MAFRA
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vyjednavač Faltýnkova role při schůzkách byla větší, než se dosud vědělo.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vyjednavač Faltýnkova role při schůzkách byla větší, než se dosud vědělo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia