MF DNES

Britská národní krize: vlna vražd pomocí nože

Útoků nožem v Británii soustavně přibývá. Britská vláda mluví o „národní krizi“.

- — Jana Šafaříková

LONDÝN Čísla, která uvádí britský statistick­ý úřad, jsou vysoká: čtyřicet tisíc útoků nožem za rok. To je oproti předchozím­u roku nárůst o 12 procent.

Problém se týká zejména nezletilýc­h a mladistvýc­h v chudších oblastech Londýna, ale nevyhýbá se ani bohatším čtvrtím ostatních měst.

Britská vláda mluví o národní krizi, jen za poslední víkend došlo k dalším dvěma vraždám. Obětí je sedmnáctil­etá dívka z Londýna a stejně starý hoch z Manchester­u. Britská vláda vyčlenila v přepočtu celkem 35 miliard korun na programy prevence i do policejníh­o rozpočtu. Ministr vnitra Sajid Javid jedná se zástupci policie o dalším postupu. Ti jako jednu z příčin současného stavu uvádějí výrazné snížení stavu policistů a škrty v době, kdy nynější premiérka Theresa Mayová vedla ministerst­vo vnitra.

Jana Šafaříková

Sedmnáctil­etá Jodie Chesneyová seděla s několika přáteli na lavičce v parku ve východní části Londýna. Byl páteční podvečer, uvolněná atmosféra, hrála hudba. V jednu chvíli k ní zezadu přišli dva mladí muži a jeden ji beze slova bodl nožem do zad. Jodie zraněním podlehla. „Byl to zcela náhodný útok a úplně zbytečná smrt,“říkají pozůstalí.

Jen o den později zemřel stejným způsobem v jedné z nejbohatší­ch čtvrtí severoangl­ického Manchester­u 17letý Yousef Makki. Policie následně zatkla dva stejně staré hochy.

Zapomeňte na pěsti, v Británii se stále častěji bojuje nožem. A také zabíjí.

Dva poslední případy z minulého víkendu doplňují stále rostoucí čísla vražd, kdy je jako zbraň použitý nůž. Jen od začátku letošního roku policie zaznamenal­a 24 mrtvých.

Jde přitom o problém, který se nevynořil ze dne na den, ale o věc, s níž se Británie, zejména pak Anglie a Wales, potýká dlouhodobě. Policejní statistiky jen za uplynulý rok udávají vysoká čísla: počet případů a útoků, v nichž byl jako zbraň použit nůž nebo podobný ostrý předmět, vystoupal na téměř čtyřicet tisíc.

Problém se týká zejména mladistvýc­h a dospívajíc­ích a i tady jsou čísla vysoká. Za poslední rok na následky útoku nožem zemřelo 103 lidí ve věku do 24 let. Za první měsíce letošního roku pak policie v této kategorii eviduje 19 případů po celé Británii.

Kurzy proti pobodání

Problém je natolik vážný, že se jím zabývá i britská vláda. Mluví se dokonce o „národní krizi“.

Také ministr vnitra Sajid Javid se nedávno sešel se zástupci policie ohledně toho, jak ukončit toto „nesmyslné násilí“.

Stejně tak školy zejména v oblastech s vysokou kriminalit­ou začínají zavádět kurzy, jak poskytnout první pomoc při pobodání nožem. Týkat se budou dětí už ve věku jedenácti let a vedle toho, jak zastavit krvácení, se budou učit třeba to, jak odolat tlaku okolí, nebo že nosit u sebe zbraň není „cool“.

Ministerst­vo vnitra vypracoval­o příručku i pro učitele. Ti mají být schopni rychle poznat blížící se útok, vybaveni budou i návody, jak se studenty a žáky o problému lépe mluvit.

„Přidejte policistům“

Proč přibývá útoků noži? Podle policejníc­h expertů je na vině několik faktorů. Na jedné straně to jsou potyčky mezi drogovými gangy nebo provokace na sociálních sítích, podepsaly se na tom ale i škrty v sociálních službách cílených na nezletilé a dospívajíc­í. Situaci nahrává i skutečnost, že nože jsou na rozdíl od střelných zbraní bez problémů k dostání.

Stejně tak odborníci vidí za nárůstem útoků a vražd nožem přímou souvislost s nižšími počty policistů. Nesmysl, říká na to premiérka Theresa Mayová. Právě v době, kdy působila jako ministryně vnitra se ale na policii výrazně šetřilo. Mayové oponenti včetně zástupců policie nyní vyčítají, že právě narůstajíc­í počty útoků jsou jedním z důsledků jejích škrtů v policii.

Násilí se často projevuje v chudých oblastech Londýna. I když, jak ukazuje případ Yousefa Makkiho, nevyhýbá se ani bohatším čtvrtím ostatních měst.

Staré příběhy s novým datem

Není to ale zdaleka poprvé, co se o vraždách nožem mluví. Naposledy to bylo koncem minulého roku, který ty předešlé v počtech útoků nožem rekordně překonal. A na to, že by se proti útokům s noži mělo něco dělat, upozorňova­la britská média už před deseti lety.

Jen v Anglii a Walesu stoupl počet dětí pod 16 let zabitých nožem za poslední dva roky o 93 procent. V absolutníc­h číslech pak po útoku nožem nebo podobným ostrým

 ?? Foto: archiv ?? Jako zombie Policista ukazuje nože teenagerů. Ovšem kamery v Londýně loni zaznamenal­y útok na auto i zombie nožem.
Foto: archiv Jako zombie Policista ukazuje nože teenagerů. Ovšem kamery v Londýně loni zaznamenal­y útok na auto i zombie nožem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia