MF DNES

Místo praxe student zametá dvůr

České firmy málo spolupracu­jí se školami. Lepší je i Slovensko.

- Reportérka MF DNES

Radka Hrdinová

které na pracovním trhu chybějí dlouhodobě, je snaha firem zavázat si žáky už během studia stipendii.

Velmi kritická je situace v oboru řezník. Obchodní řetězec Kaufland proto lákal nové učně na spřáteleno­u školu až desetitisí­covým měsíčním stipendiem. Počet nových učňů to stejně nezvýšilo.

Firma má vlastní školu

A do třetice, Svaz průmysl a dopravy zmapoval, na čem spolupráce firem a škol nejčastěji drhne. Firmám chybějí kolegové, kteří by se mohli středoškol­ákům věnovat, a pak chybějí i prostory. U škol si stěžují na to, že jsou málo aktivní.

Polovina škol, které svaz oslovil, si naopak stěžovala, že firmy mají nerealisti­cké očekávání – například o rozsahu odborné přípravy.

Nespokojen­ost s tím, jak spolupráce se školami v regionu funguje, některé firmy vyřešily radikálně: Založily si školu vlastní. „Byli jsme k tomuto kroku víceméně donuceni neochotou bývalého vedení střední průmyslové školy ve Varnsdorfu,“říká Jan Rýdl mladší, ředitel strojírens­ké firmy TOS Varnsdorf.

Právě neochota škol přizpůsobi­t se požadavkům firem, je podle něj největší překážkou pro spolupráci mezi praxí a školami. Vlastní školu mají ve Varnsdorfu od roku 2016 a chválí si ji. „Znalosti a dovednosti studentů výrazně lépe odpovídají našim požadavkům,“říká Rýdl.

Firemní školu mají i jiné velké podniky – například mladoboles­lavská Škodovka. „Velkým přínosem je praktická výuka, která probíhá na moderních technologi­ích, reálně nasazených v provozech závodů Škoda Auto,“říká mluvčí automobilk­y Kamila Biddle.

Zaznívají i hlasy, že šít vzdělání na školách na míru konkrétníc­h firem není cesta. Třeba právě proto, že firemní školy mohou opomíjet technologi­e, které nepoužívaj­í.

 ??  ?? Brusič skla Příkladem dobré školní praxe může být i broušení skla, kterému se učí studenti průmyslovk­y ve Světlé nad Sázavou.
Brusič skla Příkladem dobré školní praxe může být i broušení skla, kterému se učí studenti průmyslovk­y ve Světlé nad Sázavou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia