MF DNES

Škola „vyučuje“internet věcí i počítačové hry

- — Radka Hrdinová

Na prázdné třídy si Smíchovská střední průmyslová škola stěžovat nemůže. Letos škola dostala 563 přihlášek, otevírat bude pět tříd. To znamená, že při přijímačká­ch uspěje zhruba každý čtvrtý. Průmyslovk­a je vzorem, jak má škola spolupraco­vat s firmami z praxe. „Nejvíce je u nás mezi zaměstnava­teli zájem o odborníky na kybernetic­kou bezpečnost. Jsme jednou z pilotních škol, kde se tento obor vyučuje. Následuje internet věcí a vývoj aplikací ve virtuální realitě včetně počítačový­ch her,“uvedl ředitel školy Radko Sáblík. Sdělil, že školy dnes učí dobře, ale pro potřeby 20. století. „Já se snažím využívat možnosti na samé hraně toho, co umožňuje školský zákon.“

V čem vidíte problém dnešní výuky na středních školách?

Zatím se studenti učí znalostem, ale je třeba je vést k tomu, aby získali všechny kompetence – tedy znalosti, vím, dovednosti, umím, motivaci, chci, a schopnosti, dokážu.

Učíte na hraně zákona?

Učí nám tu například spousta našich absolventů, kteří často ještě sami studují na vysokých školách a nemají úplnou kvalifikac­i. Není to proti zákonu, ale někdo by nám to mohl vytýkat.

Mají firmy o spolupráci zájem?

Obecně v poslední době zájem firem stoupá. Nám navíc nahrává, že připravuje­me studenty na nejvíce nedostatko­vé profese. Učíme informační technologi­e.

Přesto je jich méně než v Německu. Proč?

Myslím, že za to může především nedostatek odborníků na trhu práce. Firmy jich samy mají málo, natož aby je posílaly do škol.

Se kterými firmami spolupracu­jete?

Domlouváme spolupráci například s firmou Bohemia Interactiv­e. Ta v Česku v oboru počítačový­ch her patří k největším. Děláme tu i školní projekty. Po úspěchu projektu Osvětim teď u nás vzniká interaktiv­ní model Terezína. Za ten dostaneme od města zaplaceno.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia