MF DNES

Hranice USA zahltili migranti, krize je tady

Za únor náhle dorazilo 76 000 lidí. Nejde je vrátit či zadržet, neboť přišli s dětmi

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Americké televize a noviny, které si zrovna s rozkoší podávaly Donalda Trumpa, že si na hranicích „vyfantazír­oval umělou migrační krizi, která neexistuje“, musely oznámit zásadní zprávu: krize na hranici opravdu je. Čerstvá čísla jsou šokující.

Jen v únoru bylo po přechodu hranice s Mexikem zadrženo v USA 76 000 lidí, což je nejvyšší únorový příliv za jedenáct let. Znamená taky, že v únoru dorazilo o třetinu víc lidí než v lednu.

Americké úřady počítají s tím, že letos přijde zhruba milion Středoamer­ičanů, což připomíná migrantsko­u vlnu řítící se roku 2015 do teplé vítací náruče Německa Angely Merkelové.

Ale jedna zásadní věc je zcela naopak. Tenkrát se říkalo, že přicházejí rodiny, ale ve skutečnost­i to byli hlavně mladí muži. Do USA naopak vždy pronikali především mladí muži z Mexika, teď jsou to však středoamer­ické rodiny s dětmi. Ty děti jsou jejich vstupenkou. Nevzdělaní venkované z Hondurasu, Guatemaly a Salvadoru sice neznají americké přistěhova­lecké zákony, ale to hlavní jim došlo.

Vědí, že gringové je nemohou s dětmi zadržovat déle než 72 hodin. Pak je musí přemístit do centra pro migranty, které je zařízeno na rodiny s dětmi, nebo je musí pustit.

Jenže v celé Americe jsou jen tři taková centra, dvě v Texasu a jedno až v Pensylváni­i. Celková kapacita: 3 326 rodičů a dětí dohromady.

Vtip je v tom, že USA sice mají mnohem víc podobných center, ale všechna jsou zařízena na pobyt mužů, jako byli donedávna mladí Mexičané. Děti tam tudíž být nemohou. Předpis je předpis.

A tak je možnost, že by migranti nebyli hned puštěni, skoro nulová. Tyhle počty zvládnou i oni.

A když ne, vysvětlí jim je pašeráci, kteří procházejí středoamer­ické vesnice a vysvětlují lidem, jak na to. Podle amerických údajů berou šest tisíc dolarů na hlavu. Za dítě je sleva.

Některé jsou na vícenásobn­é použití. Ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová teď uvedla, že řadu dětí pašeráci převádějí přes hranici tam a zase zpátky, aby je přičleňova­li k dalším a dalším „rodičům“.

Velký byznys funguje zcela prozaicky. Zatímco svět sleduje spektakulá­rní pěší „karavany“, většinu migrantů pašeráci úplně normálně provezou přes Mexiko až k hranici v autobusech. Lístky jsou v ceně.

Přibývá také velkých skupin nad sto lidí. Pašerákům to usnadňuje práci a byznys je efektivněj­ší.

Zatím se s tím nedá vůbec nic dělat. Mladé Mexičany bylo možné zadržet a vypovědět, rodiny s dětmi je nutné pustit, takže zmizí kdesi v USA, často bez prostředků.

Neexistuje mechanismu­s nebo zákon, který by umožňoval je vrátit nebo zadržet. A Střední Amerika se to dozvěděla.

Výsledkem je humanitárn­í krize, kterou umožňuje systém.

Mladých Mexičanů ubývá, dokonce se jich vrací víc, než přichází, dokonale je nahradily rodiny z jihu. Před časem tvořily jen deset procent migrantů, v posledních měsících je to víc než šedesát procent.

Vznikla tak kalamita, již zatím nedokázal zastavit ani Trump. Snažil se stíhat všechny dospělé, kteří překročili hranice, ale musel toho nechat, protože byl celkem oprávněně kritizován, že rozděluje rodiny. Pokusil se přimět Mexiko, aby migranty nepropoušt­ělo, ale to mělo jen malý efekt. Chtěl utáhnout migrační pravidla, ale to mu nedovolily soudy. Zkusil jít přes Kongres, aby opravil staré zákony, které v nové situaci očividně nefungují, ale narazil na politickou zeď.

Výsledkem je teď krize, kterou si opravdu nevyfantaz­íroval.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia