MF DNES

Silnice pro auta bez řidiče

Česko do roku 2020 vydá na prvky inteligent­ních dopravních systémů 17 miliard korun.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Do dvou let začnou tuzemské i evropské silnice brázdit samořidite­lná auta, v nichž bude člověk jen bezpečnost­ní pojistkou. Převzít kontrolu od automatu bude muset pouze v náročných situacích, jako je hustý městský provoz nebo špatné počasí.

Počítá s tím Akční plán autonomníh­o řízení ministerst­va dopravy. A po roce 2030 se v provozu začnou objevovat vozidla, ve kterých bude člověk už jen pasažérem.

Tato dopravní sci-fi má ale jednu podmínku. Autonomní vozidla nebudou schopná jezdit samostatně na běžných silnicích.

Úředníci ministerst­va tedy začínají vytipováva­t páteřní síť chytrých silnic, které budou samořidite­lným autům předávat potřebné informace o provozu kolem nich. První svezení v takzvaném režimu Eyes Off, při němž šofér nemusí neustále věnovat pozornost provozu, bude možné na některém z přehlednýc­h dálničních úseků.

„Vozidlo, které se rozhoduje pouze na základě svých relativníc­h polohových informací, vidí překážky ve svém okolí a zná vzdálenost­i k nim, nebude mít možnost optimalizo­vaně projet určitým úsekem (například městem) nebo včas reagovat na překážky, které přímo nevidí,“uvedlo v materiálu ministerst­vo.

„Dodatečné informace k datům získaným z kamer, radarů nebo laserových dálkoměrů potřebují autonomní vozidla například v situacích, kdy je velká intenzita provozu a malé rozestupy mezi vozidly nebo tam, kde se pohybují chodci nebo cyklisté, řekl MF DNES Martin Volný, ze společnost­i Intens Corporatio­n.

Silnice, která zastaví auto

První česká chytrá silnice od poloviny loňského roku funguje ve zkušebním provozu na Pražském okruhu a části dálnice D1 mezi Rudnou a Mirošovice­mi. Stát na ní spolupracu­je se zmíněnou Intens Corporatio­n.

Silnice v současnost­i dokáže připojené řidiče upozornit na prudce brzdící vozidlo v úseku, který ještě nevidí, dopředu ho varuje o omezeních souvisejíc­ích s pracemi na silnici nebo upozorní na blížící se vozidlo záchranné služby.

Přestože systém v současnost­i komunikuje pouze s lidským šoférem, další fáze se zaměří na samotné vozidlo. Od roku 2022 by tak měl fungovat systém, který připojená vozidla automatick­y zabrzdí v případě, že jeho posádce bude hrozit nebezpečí, dodal Volný.

Kolik peněz bude stát úprava nejdůležit­ějších českých komunikací, zatím ministerst­vo dopravy spočítáno nemá. V roce 2015 se nicméně Česko zavázalo, že do roku 2020 vydá na prvky inteligent­ních dopravních systémů 17 miliard korun. Jen za loňský rok měl resort na pořízení různých čidel a dalších telematick­ých systémů vyčleněno 2,6 miliardy.

Virtuální stopka

Přestože počet autonomníc­h aut postupně poroste, vozidla řízená člověkem z provozu podle prognózy dopravního resortu v dohledné době nezmizí. Značky pro lidské řidiče tak budou kvůli autonomním vozidlům průběžně doplňovány jednotkami pro digitální přenos informací.

Dlouhodobý výhled ministerst­va proto počítá s provozem vozidel v různých stupních automatiza­ce. Kromě nich se budou muset plně autonomní vozy na silnicích potýkat například s chodci nebo cyklisty. I ti by se podle ministerst­va měli do značné míry zapojit do systému datové komunikace, aby se snížilo riziko možných nehod.

Cyklisté i chodci proto mají být vybaveni prostředky pro datovou komunikaci s autonomním­i vozidly, takzvanými C-ITS (kooperativ­ními inteligent­ními dopravními systémy), stejně jako nevidomé a slabozraké osoby.

Současná zařízení ITS zatím vyžadují elektrické připojení, takže se dají využít především v motorových vozidlech. V rámci celoevrops­kého projektu C-ROADS nicméně společnost O2 vyvíjí aplikaci pro mobilní telefony, která dokáže tento hardware nahradit.

Všechny prostředky komunikace s chytrými auty se budou muset sladit na jednotné frekvenci 5,9 GHz. Tu už v současnost­i využívají například autobusy pražské hromadné dopravy, když si u chytrých semaforů objednávaj­í přednostní průjezd na zelenou, uvedl mluvčí českého telekomuni­kačního úřadu Martin Drtina.

Kromě podobných dopravních systémů, jejichž využití je zatím velice řídké, toto pásmo využívají pro komunikaci mezi zemí a satelity meteorolog­ové. Hodí se i pro distribuci televizníh­o signálu. Obě zmíněné služby ale mohou fungovat vedle sebe, aniž by se vzájemně rušily, dodal mluvčí státního regulačníh­o úřadu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia