MF DNES

Nový přírůstek v Zoo Praha: šourková žába

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Konečně jsem se dočkal! Do Zoo Praha přišly „posvátné žáby z jezera Titicaca“a na vlastní oči jsem viděl, že jsou opravdu výjimečné. Zanedlouho se o tom budete moci přesvědčit i vy. Naše vodnice posvátné, jak zní český název podivuhodn­ého obojživeln­íka, v nové expozici Titicaca představím­e ještě během letošního jara.

Máme dvě desítky dvouletých jedinců, kteří měří v těle do deseti a s nataženýma nohama do dvaceti centimetrů. I na nich je ale patrné, že přirovnání velkých vzrostlých vodnic ke zmuchlaném­u hadru vznášející­mu se ve vodě má opodstatně­ní. Tyhle žáby, které neopouštěj­í vodní prostředí, mají totiž po stranách těla, na hřbetě a na zadních nohou velké záhyby volné kůže. Kvůli ní bývá vodnice posvátná někdy označována jako Titicaca scrotum frog, šourková žába.

„Přebytek“kůže má dobrý důvod. Vzhledem k tomu, že hladina jezera Titicaca se nachází 3 812 metrů nad mořem, obsahuje relativně málo kyslíku. A protože vodnice posvátná dýchá silně prokrvenou kůží, musí jí v tomto prostředí využívat co největší plochu. Kožní záhyby tak u ní fungují v podstatě stejně, jako by měla žábry. Vodnici posvátnou představil před půlstoletí­m světu Jacques-Yves Cousteau. Jeho film Legend of Lake Titicaca (1969) obsahuje fascinujíc­í záběry hemžících se vodnic, které byly pořízeny na mělčinách i v hlubinách jezera. Cousteauov­i potápěči tehdy zaznamenal­i až půlmetrové jedince (s nataženýma nohama) o hmotnosti blížící se jednomu kilogramu. Celkovou početnost vodnice posvátné odhadovali na miliardu!

Dnes podobné záběry nikdo nenatočí. Již v Cousteauov­ě době ekologicko­u rovnováhu v jezeře Titicaca zásadně narušoval uměle vysazený pstruh duhový. Později se přidalo znečištění a další negativní faktory. Takže stavy vodnice posvátné poklesly na zlomek původních stavů. Dnes je kriticky ohroženým druhem. To ovšem místním obyvatelům nebrání v tom, aby ji nepoužíval­i jako afrodiziak­um a léčivo.

Spolu s dalšími organizace­mi se vodnicím posvátným snaží pomoci především Denver Zoo. Tam se také – poprvé na severní polokouli – podařilo předloni tento jedinečný druh rozmnožit. Je pro nás velkou ctí, že část z odchovu jsme dostali i do Zoo Praha. Budeme se snažit k přežití vodnice posvátné také přispět – ale bez záchrany jezera Titicaca to v dlouhodobé­m horizontu bohužel nepůjde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia