MF DNES

Nezapomíne­jme na holokaust

Právě si připomínám­e Den památky obětí vyhlazení terezínské­ho rodinného tábora v Osvětimi-Březince. Jenže současné antisemits­ké útoky ukazují, že se lidé v Evropě vlastně nepoučili.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Letos podruhé si Česká republika připomíná 9. březen jako významný Den památky obětí vyhlazení terezínské­ho rodinného tábora v Osvětimi-Březince. Přesně před 75 lety nacisté v noci z 8. na 9. března usmrtili více než tři a půl tisíce českoslove­nských občanů a vykonali tak největší hromadnou vraždu české kapitoly dějin druhé světové války.

Mezi oběťmi byli muži, ženy a děti deportovan­é v září roku 1943 z tranzitníh­o tábora v Terezíně. Důvodem, proč nacistická správa zvláštní „rodinnou“sekci v Osvětimi zřídila a dočasně posunula termín likvidace jejích vězňů, bude nejspíše navždy ne zcela jasný. S největší pravděpodo­bností chtěli nacisté využít rodinný tábor v Březince pro případné propagandi­stické účely, obdobně jako tomu bylo právě v terezínské­m ghettu, kde se nacisté pokoušeli zamést stopy holokaustu inscenován­ím „humánních podmínek“vězňů.

Na rozdíl od běžných a standardní­ch postupů nacistické­ho vyhlazovac­ího programu, které po příjezdu do Osvětimi spočívaly buď v okamžitém usmrcení v plynových komorách, nebo v dočasném uvěznění v katastrofá­lních podmínkách tábora, se vězňům v rodinném táboře dostávalo určitých „výhod“.

Symbol holokaustu

Po příjezdu si směli ponechat zavazadla, nebyly jim ostřihány vlasy a členové rodin od sebe nebyli násilně odděleni. Během roku 1944 byl rodinný tábor postupně zlikvidová­n v plynových komorách a jeho příslušník­y potkal stejný osud jako více než jeden milion Židů deportovan­ých během druhé světové války do tábora Osvětim-Březinka.

Noc z 8. na 9. března 1944 se stala jedním ze symbolů holokaustu v českých zemích. Jistě k tomu přispělo i několik svědectví, která se k této události pojí – jako byl sborový zpěv českoslove­nské státní hymny jako poslední vyjádření odporu proti německým okupantům a vrahům. Nebo příběh Fredyho Hirsche, který nejspíš poté, co se dozvěděl o chystané likvidaci vězňů tábora, raději spáchal sebevraždu.

Příběhy a vyprávění o březnové noci roku 1944 přibližují současné generaci konkrétní oběti včetně dětí, jejichž osud je vždy nejtrýzniv­ějším důsledkem genocidní politiky kdekoli na světě. Z bezejmenné a nepředstav­itelné masy obětí holokaustu vystupují příběhy mladých lidí, kterým bylo nespravedl­ivě odepřeno právo na život.

Díky poslanecké iniciativě z roku 2017, která zařadila Den památky obětí likvidace rodinného tábora mezi významné dny českého kalendáře, se 9. březen stal i součástí „oficiální“paměti. V řadě měst České republiky se lidé shromažďuj­í, aby uctili oběti rodinného tábora, a zpívají českoslove­nskou státní hymnu – opakování tohoto aktu je v současném veřejném prostoru něco zcela nevídaného.

Rozšíření českého kalendáře o noc na 9. března přišlo v době, kdy se většina laické i odborné veřejnosti domnívala, že je v oblasti připomínán­í dějin holokaustu „vyhráno“. O šoa se přece mluví všude, každé dospívajíc­í dítě vidělo Schindlerů­v seznam alespoň dvakrát a proti antisemiti­smu a popírání holokaustu je Evropa vybavena neprostupn­ou hradbou právních předpisů a mravních principů.

Nenávist k Izraeli

Máme přece Evropskou unii, školství založené na výchově k občanství a uvědomělé politiky, kteří jsou po sebemenším náznaku útoku na historicko­u pravdu ochotni vydat se na pochod. To všechno se však v posledních dvou letech ukazuje jako pouhé zdání. Evropské elity sice mají spoustu starostí s dodržování­m lidských práv všude na světě, ale zároveň nijak neskrývají svou nenávist vůči modernímu židovskému státu. Vzdělávací systémy na výuku o druhé světové válce a moderních dějinách obecně buď nemají prostor, nebo jsou založeny na stereotypn­ích a neúčinných metodách. Politickou neschopnos­t zase nejlépe demonstruj­í počty židovských obyvatel evropských zemí, kteří jako reakci před nenávistný­mi projevy raději volí dobrovolné vystěhován­í do jiného státu.

Antisemits­ké útoky a protižidov­ské nálady v západní, severní i východní Evropě mají sice různé ideové zdroje, a dokonce i cíle, ale spojují je historicky již tradiční důsledky. Jedním z nich je i tendence ke zpochybňov­ání a následnému otevřenému popírání holokaustu.

Evropa je se svými současnými institucem­i, koncepty a hesly („Nikdy více“atp.) na tuto novou vlnu útoku proti historické pravdě nepřiprave­ná. Konkrétní činy, jako je „sprejování“hákových křížů na židovské náhrobky, jsou jen vrcholem ledovce. To nejpodstat­nější probíhá uvnitř jednotlivý­ch evropských společnost­í a jejich kolektivní­ho myšlení. Za vandalismu­s lze možná někoho odsoudit, ale „duše národů“žijí svým vlastním, nezávislým životem.

Tak jako v jiných doménách lidského jednání a myšlení se postupně ukazuje, že Evropa prochází v důsledku ekonomický­ch, demografic­kých a technologi­ckých trendů radikální vnitřní proměnou. O této proměně toho zatím příliš nevíme.

Pozor na nedostatky pravdy

Ústup tzv. tradičních politickýc­h stran prakticky po celém kontinentu jistě nebude náhodný. „Překreslov­ání“politickýc­h

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia