MF DNES

Vznikne Rada informační bezpečnost­i?

- Ekonom

Jan Ferenc

Národní informační centrum pro veřejný kredit v Číně uveřejnil zprávu o své činnosti. Vyplývá z ní, že v roce 2018 bylo zhruba 23 milionům čínských občanů znemožněno cestovat vlakem či letadlem, byly jim zablokován­y jízdenky, respektive letenky. V roce předcházej­ícím se totéž stalo 6 milionům Číňanů.

Velmi stručně, na jeden sloupek, zprávu převzaly tuzemské sdělovací prostředky. Britské a německé ji široce komentoval­y. Pro jejich publikum je to zvláštní, exotická záležitost. Nyní je otázkou, jak neobvyklá je zpráva pro publikum zdejší.

Rozhodně jako další z výstřelků orientální subkultury bychom ji chápat neměli. Nejen proto, že osobní dohled komunistic­ké strany na každého občana, politickou angažovano­st a názory a zákaz cestování, dokonce plošný, ještě většina národa pamatuje.

Jsou i jiné důvody. Zásadní. Komunistic­ká vláda Číny provozuje státní projekt totálního špiclování vlastních občanů pomocí nejmoderně­jší techniky. Sleduje je přes kamerové systémy na ulicích, kontroluje jejich příspěvky na sociálních sítích, elektronic­kou koresponde­nci. Z jejich chování a názorů sestavuje sociální skóre, bodové hodnocení. Kdo má málo bodů, nebude cestovat, nezíská úvěr, nedostane hypotéku, nebude přijat do zaměstnání.

Zpráva o úspěšných dvou letech projektu „veřejného kreditu“v Číně vypovídá o dvou věcech. Zaprvé, podstata komunistic­kého režimu se nikdy nezmění. Ani uvolněním soukromého podnikání, příjmem zahraniční­ho kapitálu, ani uspořádání­m olympijský­ch her. Naopak, má-li prostor a sílu, upevňuje se.

Zadruhé: došlo ke zneužití vědeckého poznání nejméně tak brutálně jako při výbuchu atomových bomb nad Hirošimou a Nagasaki.

V čem je čínský experiment podobný tehdejšímu americkému? Především v tom, že takovouto aplikaci pokroku si žádný čínský občan nepřál. To, co bylo vyvíjeno na pomoc lidem, se obrátilo proti nim a proti jejich svobodě.

Naše malá Čína

Nás sice nezasáhl „atomový mrak“, ale „rakety s náloží“jsou už přítomny. Všechny potřebné technologi­e, které jsou k sledování občanů zapotřebí, jsou i v Česku běžně provozován­y nebo je lze bez větších potíží v krátké době získat. Horší varianta je ta, že už pracují, aniž o tom víme.

Nejhorší varianta je však ta, že pracují, víme o tom a souhlasíme s tím. Jeden z takových systémů představuj­e dohled nad dodržování­m dopravních předpisů pomocí technickýc­h prostředků. Neboli kamerové sledování projíždějí­cích i stojících aut, párování registračn­ích značek s majiteli vozů a jejich koresponde­nční pronásledo­vání vyměřenými pokutami bez ohledu na to, kdo přestupek spáchal. To je spojeno s bodovým systémem, na který se při jeho zavádění svatosvatě přísahalo, že je jen evidenční, nikoliv trestný. Nic si nenalhávej­me, to je naše malá Čína, pilotní projekt. Od loňska je sledovací zařízení povinně instalován­o v každém novém automobilu. Pracuje nezávisle na vůli řidiče.

Varovné je i to, že kromě dostatečně výkonné a kapacitní technologi­e existuje v naší zemi i dost lidí, kteří by si čínský systém přáli. Komunisti samozřejmě – totální kontrola nad soukromými životy je podmínkou fungování socialismu. To se týká nejen členů slábnoucí strany, ale i komunistů činných v jiných stranách a organizací­ch.

Sledování by uvítali i příslušníc­i některých občanských iniciativ. A samozřejmě činní politici. Kontrola občanů upevňuje moc a usnadňuje vládnutí. Dále jsou to komerční organizace a podnikatel­é sledující své obchodní zájmy – na vysoké úrovni je kontrola chování občanů na internetu, v mobilní síti a v systému platebních karet.

A nezapomíne­jme na prosté lidi, kterým totální dohled nevadí nebo jej schvalují. Na ty, kteří, když se instalují kamery do městských ulic, říkají, že kdo nemá co skrývat, nemusí se jich bát. Lidé pohodlní a pokrokoví, kteří svým telefonním operátorům bez rozpaků sdělí svůj věk, bydliště, stav a dovolí jim sledovat je na každém kroku, při každém připojení k wi-fi „...jinak by ta apka přece nefungoval­a, žejo...“.

Stačí jen malá, kritická kapka technologi­e – snad větší zrychlení, snad více paměti – a jen malá, kritická kapka vůle, aby sledovací bodovací systém vznikl kdekoliv, i u nás. Anebo je Čína jen první stát, který zvedl oponu? Vznikne Rada informační bezpečnost­i OSN? Najde se v IT nějaký Nobel, který by založil Cenu svobody?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia