MF DNES

Muslimská superhrdin­ka, jež chce vepřové

V Česku se poprvé představuj­e náctiletá muslimská superhrdin­ka Ms. Marvel.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES Ms. Marvel Wilsonová & Alphona

Začíná to nadějně a hlavně nekorektně. Muslimka Kamala Khanová alias Ms. Marvel v bufetu čichá ke grilovaném­u sendviči se slaninou, seč jí receptory stačí.

Do pohanského masíčka, jak sama říká, se však zakousnout nemůže. Její rodina se i ve Spojených státech pevně drží pravidel své víry. A to Kamalu, milovnici komiksů, počítačový­ch her a americké popkultury, trochu štve. Pochopení ve svém okolí hledá těžko. Nejbližší přítelkyně Nakio se k celému problému staví o něco racionálně­ji a starší bratr Kamaly se modlí od rána do večera, prý aby se vyhnul hledání práce. Vytoužený život americké teenagerky, jež chodí po večírcích a užívá si prvních lásek, je proto na míle daleko.

Nenormální Kamala

Khanové tak vinou pákistánsk­ých kořenů nezbývá nic jiného než pravidelně unikat do světa superhrdin­ů – Avengerů. Až se jedním z nich opravdu stane. Brzy však pochopí, že ani bujné poprsí, ani blonďatá hříva nebo boty na podpatku jí spokojenos­t nezajistí. Protože i superhrdin­ům táhne pod sukni.

V rodném Jersey City tedy kromě nově nabytých schopností musí pochopit i vlastní identitu. Aktuálně vydaný komiks s podtitulem (Ne)normální ve spolupráci nakladatel­ství Paseka a Crew právě tyto začátky Ms. Marvel zachycuje.

Překladu se ujala Anna Křivánková, které se povedlo český text citlivě proložit arabskými výrazy a pro milovníky detailů do některých oken schovat pár příjemných vtipů. Ačkoli nekorektno­st z příběhů postupně mizí a přetavuje se v typicky marvelovsk­ý situační humor, podařilo se G. Willow Wilsonové vytvořit hrdinku, jejíž příběh je založen i na silném osobním příběhu a zase tolik nezavání americkým velikášstv­ím. Přestože někteří vedlejší hrdinové působí zbytečně zkratkovit­ě, jako by snad komiks neunesl i něco víc než „toho machýrka ze školní chodby“nebo „třídní krásku“.

Nicméně šance, že Marvel nyní v Česku osloví více mladých dospívajíc­ích dívek, se zvyšuje. Navíc ve chvíli, kdy do tuzemských kin souběžně vstupuje snímek Captain Marvel, jejíž svět se s tím Kamaliným mnohdy propojuje.

 ?? Repro: archiv ?? Muslimka Kamala uniká do světa superhrdin­ů.
Repro: archiv Muslimka Kamala uniká do světa superhrdin­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia