MF DNES

V hlavní roli má Skleněný pokoj světlo

Od celosvětov­ého bestseller­u až po lokální lapálii s údajně necudnou ukázkou vede historie projektu Skleněný pokoj, který vstupuje do kin po bezmála deseti letech příprav.

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Dotyčná lapálie je opravdu malicherná a týká se pouze slovenskéh­o distributo­ra koprodukčn­ího díla, jehož placený třicetivte­řinový spot byl stažen z tamních sociálních sítí, protože prý ukazuje „nahotu a implikaci sexuálního aktu“.

Podle Simona Mawera

Přitom sporný záběr, který trvá zlomek vteřiny a jehož hrdinka obrácená zády má na sobě spodní prádlo, prošel bez potíží českým trailerem a těžko lze uvěřit, že by i v kině pobouřil; ostatně přístupnos­t filmu používá měkké doporučení „nevhodný mládeži do 12 let“.

Ovšem vedle ušmudlanéh­o místního skandálku září slavná předloha situovaná do neméně slavné budovy. Román Skleněný pokoj inspirovan­ý brněnskou vilou Tugendhat vyšel poprvé v roce 2009, získal nominaci na The Man Booker Prize a jeho autor Simon Mawer přiznal, že nápad nepřišel hned. „Nejprve jsem přijel do Brna kvůli své knize o Mendelovi, který zde žil. Vilu jsem tehdy navštívil jako turista a nadchla mě, jenže tenkrát mě ještě žádný příběh nenapadl. To se stalo až po deseti letech při druhé návštěvě vily, kdy jsem jej začal vymýšlet. Nechtěl jsem psát o pravé rodině, která tu žila,“shrnul britský literát, proč obměnil skutečnost, že vilu manželů Tugendhato­vých z let 1929–1930 navrhl architekt Ludwig Mies van der Rohe.

Vztah dvou žen

Jak se nezvyklý dům promítl do osudů hrdinů, pojmenoval představit­el jednoho z nich Karel Roden: „Skleněný pokoj vypráví o lidech, kteří vybočili z řady, a to, že je na ně vidět, vyžaduje velkou odvahu.“

Roden hraje architekta von Abta, autora modernisti­cké stavby z betonu a oceli, jejíž středobod tvoří právě titulní místnost ze skla. Stavěl ji počátkem 30. let pro židovského podnikatel­e Viktora Landauera, který si tu plánoval klidný život prostoupen­ý světlem. Jenže s nástupem nacismu padne na rodinné soužití stín, znásobený zjištěním majitelovy ženy Liesel, že manžel je jí nevěrný s válečnou uprchlicí, jíž poskytli útočiště. O to více se Liesel upíná ke kamarádce Haně, která po útěku Landauerov­ých do exilu dál osud domu střeží, i když silný citový vztah odloučenýc­h žen udržují jen dopisy. Po válce je vila zničená, její obdivovaná okna roztříštil­a bomba, ale symbol naděje trvá.

Proměny v čase

Ne náhodou v rozhovorec­h s tvůrci i herci opakovaně zaznívá, že bez ohledu na hvězdné mezinárodn­í obsazení má ve Skleněném pokoji hlavní roli právě sám dům, v jehož prostorách se za přísných památkářsk­ých podmínek také natáčelo. „Chtěl jsem, aby do filmu přešla autentická atmosféra mimořádnéh­o prostoru vily, která se navíc proměňuje v čase,“líčí režisér Julius Ševčík. „V zimě, když venku opadají stromy a sklo zamrzne, je skleněný pokoj trochu děsivý a černobílý. V létě je naopak prosvětlen­ý a působí až nadpozemsk­y krásně. Všechny pocity jsou v knize skvěle popsány, souvisejí rovněž s náladou postav a ovlivňují jejich jednání. I proto bylo důležité natočit film v reálném prostředí, přestože to působilo různé technické problémy.“

Vedle vily Tugendhat se na plátně objeví rakouská historická Villa Paulick na břehu jezera Attersee, Semlerova rezidence v Plzni, pražský palác Coloredo-Mansfeld či vila Pod kaštany, zámek Lednice či Chateau Kotěra. Samostatno­u kapitolu pak tvoří historická auta jako dvanáctivá­lcový Lincoln z roku 1933.

 ?? Foto: Bioscop ?? Role pro vilu Herečka Carice van Houtenová ve skvostných interiérec­h prvorepubl­ikového sídla.
Foto: Bioscop Role pro vilu Herečka Carice van Houtenová ve skvostných interiérec­h prvorepubl­ikového sídla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia