MF DNES

Bryan Adams je pořád trochu rockerem. Díky bohu

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek

Bryan Adams se po předchozí nahrávce Get Up, na níž spolupraco­val s Jeffem Lynnem a která byla takřka rokenrolov­á, vrací po pěti letech s deskou Shine a Light. Jeho čtrnácté studiové album je žánrově barevnější, ale ve chvílích, kdy se Adams drží posledně nalezené rockovější polohy, se jeho úroveň zvedá.

Asi největší popina v podobě duetu s Jennifer Lopezovou, která by z logiky věci měla být hlavním tahákem, zanechává spíš rozpačitý dojem. Ne že by na skladbě That’s How Strong Our Love Is bylo něco zásadně špatně, jen prosviští a nezaujme. Vyloženě drásavě působí balada Talk to Me, kde jsou bicí ve slokách zabalené do takového dozvuku, že znějí, jako by se bubeník zpožďoval. A to nechce poslouchat nikdo.

Prima rozjezd

Úvodní a titulní píseň je věnovaná zpěvákovu loni zesnulému otci a vedle Adamse se na ní podílel také hvězdný písničkář Ed Sheeran. Jde o prima rozjezd, ale následujíc­í, možná méně zásadní skladby přinášejí posluchači mnohem víc zábavy.

Třeba Part Friday Night, Part Sunday Morning zní tak, že by klidně mohla vyjít už na předchozí desce. A i text o dívce, která je „zčásti páteční večírek, zčásti nedělní ráno“a „někdy svatá, někdy hřešící“, představuj­e rokenrol v celé podstatě.

Driving Under the Influence of

Monika Zavřelová

Love zase připomíná zlobivější Beach Boys, byť si Adams vystačí bez jejich vyhlášenýc­h košatých vokálů.

Menší tah na branku

Bryan Adams si po desetiletí udržel popularitu i schopnost psát hity. Nikdy příliš nepodléhal touze být hudebně aktuální, takže se dá říct, že na jeho nahrávkách posluchač najde hudbu dostatečně povědomou, v případě písně All or Nothing, kde je úvodní riff ne snad ukradený, ale jakoby odvozený od slavné Highway to Hell od AC/DC, snad povědomou až příliš. Za povšimnutí stojí skladba Don’t Look Back, kde si Adams dopřává pořádný rockový chraplák.

Celkově se nahrávka nese spíše ve středním až rychlejším tempu, ale přímočaros­t a tah na branku, který dal Jeff Lynne minulé skoro oldies desce, tu chybí. Díky většímu žánrovému rozptylu album nedrží tolik pohromadě. Prostě a jednoduše, vzhledem k tomu, jaké byla deska Get Up zjevení, Shine a Light tu laťku trochu podlézá.

Největším úletem ve striktně autorském pojetí nahrávky je závěrečná Whiskey in the Jar. Irská lidová dupárna odehraná jen s akustickou kytarou a foukací harmonikou ve stylu raného Boba Dylana se tu zjeví jakoby navíc. Ale vzhledem k tomu, že skvělé minulé album uzavíraly hned čtyři akustické verze nebo skoro dema tehdy nových písní, dá se jedna notně obehraná skladba prominout.

Shine a Light Bryan Adams

 ?? Foto: Polydor Records ??
Foto: Polydor Records
 ??  ?? Po pěti letech Bryan Adams natočil žánrově barevné album Shine a Light, úrovně předchozí desky však nedosahuje.
Po pěti letech Bryan Adams natočil žánrově barevné album Shine a Light, úrovně předchozí desky však nedosahuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia