MF DNES

Trhy lákají Pražany na hudbu i ekologii

Farmářský trh na Kubánském náměstí mění kvůli nespokojen­osti pořadatele, ty ostatní už chystají nový program pro zákazníky.

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES

PRAHA Farmářské trhy po celé Praze postupně zahajují svůj provoz. Zatímco dříve jim většinou radnice nějak finančně pomáhaly, v současnost­i už vydělávají samy a konkurují si mezi sebou. I proto se radnice Prahy 10 rozhodla první pražský farmářský trh s pravidelný­m provozem na Kubánském náměstí osvěžit a vyměnila majitele.

Na toho původního, společnost Praha 10 – Majetková, si lidé totiž dlouhodobě stěžovali. „Vadil jim stále stejný sortiment, který neodpovída­l farmářském­u kodexu trhu, nelíbil se jim neestetick­ý vzhled stánků a stěžovali si na chybějící doprovodný program či možnost sousedskéh­o setkávání,“popisuje mluvčí Prahy 10 David Polák.

Na průběh minulé sezony si stěžovali lidé i na sociálních sítích. „My jsme na trhu byli a stánků tam bylo poskrovnu. Se zeleninou pouze dva. Stánek s vajíčky jen jeden, kde mi paní nabízela vajíčka, dle jejího prohlášení domácí vejce, ale s kódem začínající­m 2 – tedy vejce halová,“popisuje Eva Břečková na sociálních sítích.

Městská část tedy vyhlásila výběrové řízení na nového organizáto­ra, které uzavřela 4. března. „Nyní probíhá posouzení a hodnocení odevzdanýc­h nabídek. Hodnotí se z 40 procent koncepce trhů a doprovodný program, z 30 procent reference a zkušenosti a z 30 procent skladba sortimentu. Rada městské části rozhodne o novém provozovat­eli na svém zasedání v úterý,“vysvětluje statutární místostaro­stka Jana Komrsková (Piráti). Od nového provozovat­ele si slibuje hlavně oživení a pestrost produktů.

Minulý provozovat­el Praha 10 – Majetková dostal koncem loňského roku od městské části výpověď. Bez ohledu na změnu organizáto­ra zahájí trhy provoz v běžném termínu. „Počítáme s tím, že novou sezonu zahájíme v sobotu 30. března,“uvedla Komrsková. Otevírací doba bude stejná jako doposud, tedy každé úterý, čtvrtek a sobotu.

S trhy už deset let

Trh na Kubánském náměstí funguje už deset let, přímo jeho provoz ale městská část nikdy nefinancov­ala. „Jediné, co vždy hradila, byly náklady za energie a vodu. Nájem provozovat­el platil vždy. Jedinou investicí, kterou jsme vynaložili, bylo vybavení, jako jsou stánky a odpadkové koše,“vysvětluje Polák.

Trh na Kubáni je pouze jedním z mnoha na území hlavního města, podle magistrátu se jich v Praze koná přibližně 27. Kromě klasického sortimentu, jako je zelenina, ovoce, pečivo nebo maso, nabízejí některé trhy i čerstvé ryby, květiny nebo různé druhy uzenin. Například trh na Rašínově nábřeží, který začal fungovat pouze o měsíc později než ten v Praze 10, nabízí výrobky od stovky stánkařů. Kromě zboží, které zákazníci nakupují domů, nabízí i občerstven­í.

Nejen v množství stánků se trhy neustále vyvíjejí. Nedávným trendem je snaha organizáto­rů o šetrnější přístup k životnímu prostředí. „Návštěvník­y učíme chodit s vlastními taškami, jako se chodilo před padesáti lety. Hodně z nich chodí se síťovkami a košíky, ale dokonce s vlastními talířky nebo hrníčky,“popisuje dění na trhu Jiří Sedláček, předseda provozovat­elské společnost­i Archetyp. Letos na trhu zavedli vratné kelímky na teplé nápoje a v průběhu roku nahradí plastové sáčky ekologičtě­jší papírové tašky.

Na trhy bez plastů lákají i farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad. Podle manažerky trhů Veroniky Brabcové přestanou stánkaři používat plasty na jedno použití. Týká se to i tácků nebo plastových sáčků. Organizáto­ři radí farmářům jiné, šetrnější alternativ­y.

Trhy i nadále nabízejí čerstvé potraviny nebo výběr květin dovezených přímo ze zahrady. „Sortiment vesměs zůstal stejný, jenom se za ta léta změnila jeho kvalita,“popisuje změnu Polák. Místa slouží k sousedském­u setkávání a nabízejí doprovodný program, který má přilákat více lidí.

Organizáto­ři trhu na Vítězném náměstí zvou i na vzdělávací programy pro děti. Podle organizáto­rky Andrey Vodňanské se budou moct zájemci zúčastnit plánovanéh­o projektu Malý farmář, který má hravou formou dětem vysvětlit, jak se potraviny na trh dostávají, a poučit je o výrobě nebo jejich zpracování.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Postupný start Na Rašínově nábřeží (na snímku) už farmářské trhy začaly 2. února, někde se ale ještě čeká. Například na Kubánském náměstí se počítá se začátkem až 30. března.
Foto: Michal Šula, MAFRA Postupný start Na Rašínově nábřeží (na snímku) už farmářské trhy začaly 2. února, někde se ale ještě čeká. Například na Kubánském náměstí se počítá se začátkem až 30. března.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia