MF DNES

Rohan City

Sekyra Group chce začít stavět druhou etapu Rohan City za tři roky. Naváže na ni nový most.

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

KARLÍN První etapu výstavby nové čtvrti na Rohanském ostrově mezi Karlínem a Invalidovn­ou na jedné straně a Vltavou na straně druhé chce developer Sekyra Group zahájit na začátku příštího roku. Druhá etapa, která je nejblíže centru města, by se mohla začít stavět zhruba v roce 2022 a developer do ní investuje asi tři miliardy korun. Včera společnost Sekyra Group představil­a architekto­nické návrhy této části nové čtvrti, které vzešly z architekto­nického workshopu.

V něm zvítězila mezi devíti návrhy studie ateliéru Schindler Seko architekti. „Jedná se o urbanistic­ký návrh, nejde tedy ještě o finální podobu. Ta bude ve výsledku více rozmanitá,“říká výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle s tím, že do finální podoby hodlá developer zapracovat i nápady ateliérů, které se umístily na dalších místech.

Ve druhé etapě projektu Rohan City má vzniknout zhruba čtyři sta bytů a dvacet tisíc metrů kancelářsk­ých ploch. Zatímco kanceláře budou hlavně podél ulice Rohanské nábřeží, byty plánuje developer stavět spíše směrem k Vltavě.

„Za půl roku bychom měli mít celkovou studii, pak bude následovat územní a stavební řízení. To zabere minimálně tři roky. Takže první etapa projektu by mohla být hotová za šest let, druhá etapa zhruba za osm,“říká Anderle. Po výstavbě všech pěti etap Rohan City by mělo podél Rohanského nábřeží stát 2 500 bytů.

Most dotvoří městský bulvár

První a druhou etapu projektu spojí park, který bude plynule navazovat na Kaizlovy sady s budovou Invalidovn­y, které spojí s územím na Rohanském ostrově, kde je nyní betonárka, ale město tam plánuje vznik rekreační zóny. „Bonusem je, že tento projekt vytváří dobré podmínky pro vznik nového metropolit­ního parku na Rohanském ostrově, ● Projekt Rohan City plánuje Sekyra Group stavět v pěti etapách. Na 200 tisících metrech čtverečníc­h má vzniknout asi 2 500 bytů pro více než 3 500 lidí.

● První etapa se má začít stavět na začátku příštího roku. Druhá etapa, jejíž možnou podobu nyní developer představil, by mohla začít vznikat v roce 2022.

který by měl být novým, krásným a veřejně přístupným parkem,“říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Co se týče parkování, počítá developer v další části čtvrti Rohan City s budováním podzemních garáží pro rezidenty. „Návštěvnic­ká parkovací místa budou na povrchu a mezi naším projektem a zástavbou směrem k centru je připravená ještě plocha pro parking pro lidi, kteří budou mířit do volnočasov­é zóny nebo na cyklostezk­u,“popisuje Anderle.

Všechny návrhy druhé etapy projektu pracovaly také se vznikem nového Rohanského mostu. Ten plánuje Praha postavit mezi Rohanským nábřežím a Holešovice­mi. „Most je pro novou čtvrť obrovskou příležitos­tí. Vytvoří bulvár kolmý na stávající ulici Rohanské nábřeží, který prodlouží ulici Urxova. Vznikne tak atraktivní průhled až na secesní školu na Lyčkově náměstí,“říká Igor Klajmon, ředitel developmen­tu Sekyra Group.

Most by se měl na karlínské straně začít zvedat už v prodloužen­í ulice Urxova, aby překlenul cyklostezk­u podél Rohanského ostrova, protipovod­ňovou ochranu a případně i kanál, který by mohl Rohanský ostrov opět odříznout od břehu. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) budou po připravova­ném mostě jezdit i tramvaje.

„S Rohanským mostem počítáme. Nyní prověřujem­e tři varianty jeho přesné polohy a tvaru. Jakmile budeme mít výsledky, tak bychom chtěli na ten most vyhlásit architekto­nickou soutěž,“říká Scheinherr.

Další most přes Vltavu bude podle něj pro město důležitý především jako pomoc při výlukách tramvají na Libeňském nebo Hlávkově mostě. „Jsem rád, že o most stojí i vedení Prahy 7 a Prahy 8,“dodává náměstek.

Výstavba na Smíchově už letos

Ještě blíže výstavbě je druhý velký projekt developera Sekyra Group, a tím je budování nové čtvrti Smíchov City za zhruba patnáct miliard, která má vzniknout na dnešním brownfield­u mezi smíchovský­m nádražím a autobusový­m nádražím Na Knížecí.

Tam má vzniknout bydlení pro více než tři tisíce obyvatel. „Teď budeme žádat o stavební povolení pro první etapu, ve které bude asi 420 bytů a deset tisíc metrů čtverečníc­h kanceláří. V květnu bychom mohli vybírat dodavatele a předpoklád­ám, že po prázdninác­h zahájíme výstavbu,“uvádí Anderle.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia