MF DNES

Nemocnice investují do přístrojů, IKEM staví

-

PRAHA Pražské nemocnice letos investují hlavně do přístrojů nebo menších úprav, jako je například výměna výtahů. Největší investici plánuje Institut klinické a experiment­ální medicíny (IKEM), začne stavět nový objekt asi za miliardu korun. Stavební projekt chystá také Ústřední vojenská nemocnice, kde postaví přístavbu pro přístroje na ozařování mozku.

Většina peněz na stavbu v IKEM půjde ze státního rozpočtu a necelou třetinu zaplatí nemocnice. Dalších 185 milionů dá do vybavení. Veřejnou zakázku na stavu chce IKEM vypsat v dubnu. Stavět se pak bude více než 2,5 roku. Ve dvou nových pavilonech situovanýc­h v jedné budově bude oddělení ARO, kardiologi­cká, metabolick­á a angiologic­ká jednotka intenzivní péče. Rozšíří se také ústavní lékárna, urgentní příjem a technické zázemí nemocnice.

„Získáme nová lůžka pro kardiologi­ckou péči, kde se na nás obrací pacienti z celého Česka a máme poměrně dlouhé čekací lhůty,“řekl již loni ředitel nemocnice Michal Stiborek. Bude podle něj možné navýšit i počty transplant­ací.

Ve vojenské nemocnici dokončí rekonstruk­ci pavilonu B, který bude sloužit hlavně pro poskytován­í zdravotně-sociální péče válečným veteránům. Loni nemocnice investoval­a 150 milionů.

„Další investice jsou plánovány do vybudování přístavby pavilonu CH, kde bude nový ozařovač,“uvedla mluvčí Jitka Zinke. Přístroj pro cílené ozařování nádorů mozku bude stát asi 160 milionů korun.

Rozšíření porodních apartmánů

Nemocnice Na Bulovce plánuje podle ředitele Jana Kvačka letos investovat asi 105 milionů korun. Už v lednu otevřela nový urgentní příjem za 59 milionů korun a Centrum porodní asistence, kde je možné rodit jen s porodní asistentko­u. Na podzim se v něm mají otevřít dva apartmány, další čtyři chce začít budovat příští rok.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) se chystá investovat do přístrojov­é techniky, zejména magnetické rezonance a počítačové­ho tomografu, a rekonstruk­ce výtahů. „V průměru investoval­a FNKV v posledních pěti letech asi 100 milionů korun ročně,“uvedla mluvčí nemocnice Hana Vránová.

Nemocnice Na Homolce letos investuje asi 150 milionů korun, dalších 15 milionů má podle mluvčí Martiny Dostálové jako rezervu. Peníze půjdou hlavně na přístroje, v plánu je upgrade gama nože, přístroje na cílené ozařování, který je jediný v Praze.

Fakultní nemocnice v Motole loni dokončila přes 12 let trvající rekonstruk­ci dětské části, která stála více než šest miliard korun. Jako poslední byla zateplena poliklinik­a, navíc se rozšířila o dvě patra. Žádnou významnějš­í rekonstruk­ci ani pořízení techniky proto neplánuje. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia