MF DNES

Šest měsíců naděje, pak smrt

Můj mozek odmítl tu šílenou realitu přijmout, vzpomíná Jana Dubová na koncentrač­ní tábor

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA V noci z 8. na 9. března roku 1944 došlo k největší hromadné vraždě českých občanů v historii. Nacisté vyhladili Terezínský rodinný tábor v Osvětimi. „Během jedné noci zemřelo 3 792 lidí,“vypráví elegantní dáma Jana Dubová, která se narodila v roce 1926 a podařilo se jí přežít koncentrač­ní tábor v Terezíně i v Osvětimi. Paní Dubová byla jednou z těch, která si v Praze mrazivé události připomněla.

Redakce pamětnici navštívila v jejím bytě poté, co se vrátila z tryzny v synagoze. I přes úctyhodný věk 92 let chystá tato grafička v dubnu výstavu svých výtvarných děl, ve kterých se vrací k tomu, co za války prožila.

Setkání s Mengelem

Z její rozlehlé rodiny přežili koncentrač­ní tábory pouze dvě osoby – ona a její sestra. S tou se shledala až v Praze, když už ani nedoufala, že ji ještě někdy spatří. „Celou noc jsme proplakaly a prosmály. Bylo krásné, že se mi někdo z rodiny vrátil a nebyla jsem úplně sama,“vzpomíná na první poválečné setkání se svou starší sestrou.

Paní Dubová prožila dětství na Smíchově v běžné rodině střední třídy. „Měla jsem české přítelkyně a slavili jsme Vánoce,“vzpomíná na život před válkou a dodává, že stejně tak neopomněli ani židovské svátky. Dětství skončilo s příchodem Hitlera do Prahy. „Neměla jsem žádné mladí, nikdy jsem nebyla mladá dívka,“vypráví.

Prošla si společně s rodinou nejdříve Terezínem. Odtud musel odjet do Osvětimi nejprve otec, později tam poslali nacisté i ji s matkou. Po příšerné cestě vystoupily na konečné stanici Osvětim-Birkenau.

„Mengele, ten lékař vrah, rozdělil mě a maminku a já jsem šla za ním a zeptala se, zda bych mohla jít s maminkou. On mi odpověděl: Stejně se brzo sejdete,“vypráví. Po selekci se musely všechny ženy svléknout, putovaly do sprchy, oholili jim hlavy. „Já jsem otupěla, můj mozek odmítl tuto šílenou realitu přijmout,“říká paní Dubová.

Druhý den se dozvěděla, že černý dým z komínů pochází ze spálených těl lidí, které znala – tedy i milované maminky. „My jsme v Terezíně vůbec nebyli informovan­í o tom, že nás vraždí,“vzpomíná na to, co za války prožila.

Oproti ní se vězni v Terezínské­m rodinném táboře v Osvětimi s názvem BIIb dočkali odlišného zacházení. Žili sice ve strašných, přesto o něco lepších podmínkách, než v jiných částech komplexu koncentrač­ních a vyhlazovac­ích německých táborů Auschwitz. Neprošli totiž obvyklou selekcí, nedocházel­o k rozdělován­í rodin, nečekalo je ponižující oholení hlavy a děti směly přes den pobývat v dětském bloku.

Historici dodnes přesně nevědí, proč Němci tento „rodinný tábor“založili. Jako nejpravděp­odobnější se jeví vysvětlení, že měl sloužit jako zástěrka a souvisel s nacistický­mi snahami zakrýt genocidu Židů a především s návštěvou delegace Mezinárodn­ího výboru Červeného kříže. Některé teorie se přiklánějí k tomu, že se snažili nacisté uklidnit nervózní lidi z Terezína, a to díky koresponde­nčním lístkům, které jim příbuzní z Osvětimi posílali. Chtěli tak předejít povstání.

Lepší zacházení však znamenalo o to jistější smrt. Lidé, kteří přijeli do Terezínské­ho rodinného tábora prvními dvěma transporty 8. září 1943, zemřeli až na výjimky o šest měsíců později v plynových komorách. Na osobních dokumentec­h vězňů stála zkratka SB – Sonderbeha­ndlung, tedy v češtině zvláštní zacházení a doba šest měsíců. Zkratka SB bylo krycí označení pro popravu bez rozsudku.

Připomínka vražd

Masové březnové vraždy si lidé mohli připomenou­t na několika místech v Praze. Ve čtvrtek se konala pietní vzpomínkov­á akce na nádraží Bubny, kde studenti Přírodní školy zpívali písně Osvobozené­ho divadla, které si často broukali i čeští vězni v koncentrač­ních táborech.

Sopranistk­a Irena Troupová a klavírista Jan Dušek zazpívali písně židovských skladatelů. Zazněly skladby Emila Františka Buriana či Ervína Schulhoffa, děti recitovaly úryvky z literárníc­h děl přeživších.

V současné době stále ještě mohou mluvit o tragických osudech Židů pamětníci. „Je otázka, jak vlastně připomínat holokaust v budoucnu,“říká Pavel Štingl, ředitel Památníku ticha v Bubnech, který letos chystá dvě výstavy.

„Loni jsme rozpracova­li výstavu o xenofobii na fotbalovýc­h stadionech,“říká s tím, že stadiony bývají místy s antisemits­kými projevy. Aby se dějiny neopakoval­y, je důležité vysvětlova­t historické souvislost­i. Paní Dubová na otázku, co si myslí o těch, kteří holokaust popírají, odpovídá jasně: „Je to zločin.“

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Přežila Grafička Jana Dubová přežila koncentrač­ní tábory v Terezíně a Osvětimi. Po válce se vrátila do Prahy, kde si uvědomila, že na ni nikdo nečeká. Většina těch, kteří jí byli nejbližší, zemřeli. Shledala se ale se svou sestrou a se svým milým z Terezína, kterého si později vzala.
Foto: Petr Topič, MAFRA Přežila Grafička Jana Dubová přežila koncentrač­ní tábory v Terezíně a Osvětimi. Po válce se vrátila do Prahy, kde si uvědomila, že na ni nikdo nečeká. Většina těch, kteří jí byli nejbližší, zemřeli. Shledala se ale se svou sestrou a se svým milým z Terezína, kterého si později vzala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia